Versenytorta
sponsored links
Kor?bban m?r posztoltam a facebook-on ?s az instagram-on ezt a versenyre k?sz?lt tort?t, aminek a receptj?t nagyon sokan k?rt?tek. Nem is nagyon f?zn?k ehhez sok sz?veget, sz?nj?tok r? az id?t, tervezzetek el?re ?s biztos a siker. Az ?ze pedig visz mindent. Minden falat maga a csoda.
K?rt?s mogyor? pralin? torta
F?szeres s?lt k?rte
Hozz?val?k:
450 g h?mozott kock?zott kem?ny k?rte
52 g vaj
60 g barna cukor
1 r?d fah?j
6 h?vely kardamom, a magjai mozs?rban ?sszet?rve
A kock?zott k?rt?t egy kicsi tepsibe tessz?k, beletessz?k a t?bbi hozz?val?t, f?li?val lefedj?k ?s 150 C-os s?t?ben 30-40 perc alatt f?lpuh?ra s?tj?k. Lesz?rj?k, majd 20 cm-es torta form?ba tessz?k ?s fagyasztjuk.
?tcsokol?d? cremaux
Hozz?val?k:
110 g 60 %-os ?tcsokol?d?
1 db M-es toj?s
70 ml tejsz?n
110 ml tej
Olvasszuk meg az ?tcsokol?d?t. A tejet, a tejsz?nt ?s a toj?st tegy?k egy t?lba ?s s?r?ts?k be, majd lasssan ?nts?k az olvasztott csokira. Keverj?k ?ssze ?s hagyjuk h?lni. Ha kih?lt ?nts?k a k?rte tetej?re.
Brownie
Hozz?val?k:
100 g 60 %-os ?tcsokol?d?
100 g vaj
50 g liszt
4 g s?t?por
90 g cukor
1 csipet s?
3 toj?s
80 g durv?ra v?gott mogyor?
A csokit ?s vajat olvasszuk ?ssze egy t?lban. A lisztet, a cukrot, a s?t?port ?s a s?t keverj?k ?ssze, majd ?nts?k r? az olvasztott csokit. Ezut?n ?ss?k bele a toj?sokat ?s k?zi habver?vel j?l keverj?k el, a tetej?t pedig sz?rjuk meg a mogyor?val. ?nts?k a massz?t 22 cm-es s?t?pap?ros torta form?ba ?s s?ss?k 180 C-os el?meleg?tett s?t?ben 25-30 percig.
Feh?rcsokis pralin? mousse
Hozz?val?k a pralin?hoz:
75 g h?mozott pir?tott mogyor?
75 g cukor
a mousse-hoz:
450 g enyh?n felvert tejsz?n
225 g feh?r csokol?d?
3 toj?s s?rg?ja
50 g cukor
30 ml v?z
6 g zselatin 30 g hideg v?zben megduzzasztva
? r?d van?lia
El?sz?r a pralin?t k?sz?tj?k el. A cukrot karamelliz?ljuk, beletessz?k a durv?ra v?gott mogyor?t ?s szilikonlapra sim?tjuk, hogy megszil?rduljon. Ha kih?lt, egy zacsk?ba tessz?k ?s sodr?f?val ?sszet?rj?k.
Elk?sz?tj?k a mousse-t. Olvasszuk meg a feh?r csokit. A v?zb?l ?s a cukorb?l 118 C-os szirupot kesz?t?nk. K?zben elkezdj?k felverni a toj?sok s?rg?j?t a van?lia kikapart magj?val. Folyamatos kever?s mellett ?vatosan a toj?shoz csurgatjuk a szirupot ?s tov?bb verj?k, hogy a toj?s habos legyen, de m?g meleg. Hozz?adjuk a zselatint, majd az olvasztott csokit. Hagyjuk egy kicsit h?lni, majd keverj?k bele az enyh?n felvert tejsz?nt ?s legv?g?l az ?sszet?rt pralin?t.
Kaka?s glaze burkolat
Hozz?val?k:
115 g v?z
130 g cukor
48 g s?t?t kaka?por
94 g tejsz?n
6 g zselatin 30 g v?zben megduzzasztva
1 ev?kan?l hidegzsel? (opcion?lis)
A cukrot ?s a kaka?port ?sszekeverj?k, majd hozz?adjuk a vizet ?s a tejsz?nt. 100 C-osra meleg?tj?k, majd feloldjuk benne a zselatint ?s hozz?adjuk a hidegzsel?t. Turmixoljuk, folpackkal lefedj?k ?s f?lretessz?k h?lni. El?z? este ?rdemes elk?sz?teni ?s h?t?ben h?teni. 27-29 C-os haszn?ljuk.
Torta ?ssze?ll?t?sa
Egy 22 cm-es tortaforma egyik oldal?ra folpackot h?zunk, ?gy hogy nem legyen rajta egyetlen r?nc sem.
A brownie sz?l?t kiss? lev?gjuk, hogy bele tudjuk majd nyomni a moussba.
Bele?ntj?k a form?ba a pralin? mousse fel?t, ebbe tessz?k a megfagyott k?rte-csoki r?teget. A mousse m?sik fele k?vetkezik, majd belenyomjuk a pisk?t?t. Egy ?jszak?t fagyasztjuk.
M?snap a glaze-t felmeleg?tj?k, majd visszah?tj?k 30-35 C-ra. A tort?r?l leh?zzuk a keretet ?s le?ntj?k a glaze-el.