Vendégposzt #1: Édes és Keserû
sponsored links
- avagy a narancsos fûszeres tallérok története -
Az anyukám mindig azt mondta, hogy ha vendégségbe megyünk valakihez, akkor illik vinni valamit. Azóta is tartom ezt a jó szokást és üres kézzel soha nem megyek senkihez. Ez a mostani is egy vendéglátogatás. Meghívtak ide egy teára és mi sem természetesebb, hogy hoztam valamit, ha még csak így virtuálisan is.
Ha még nem ismerjük egymást, akkor hadd mutatkozzam be. Ez vagyok én, kicsit Édes, kicsit Keserû, aki szeretek fõzni és az egyik legjobb barátom a fényképezõgépem. Nehéz lenne eldönteni, hogy a fakanálon van e többet a kezem vagy az exponálógombon és itt és most bevallom, hogy nagy teaimádó vagyok. Ha már tea, akkor nincs vita, Earl Grey a helyes válasz. Ugyan próbálkoztam én többször is zöld, fehér, vörös és egyéb teafajtákkal is, a gyümölcsöseket pedig egészen egyszerûen nem szeretem. Egy pohár forró, bergamot illatú Earl Grey viszont könnyen levesz a lábamról, de szigorúan citrommal és nem tejjel fogyasztandó. Ezt a jó angol szokást képtelen vagyok megszokni. A tej bizony maradjon csak a kakaóhoz, nekem elrontja az egyébként is citrusos beütésû tea ízét. Mi sem természetesebb, hogy tea mellé kekszet rágcsálunk. Narancsosat, fûszereset, olyat amit hoztam. Most már havazhat odakinn, jöhet a hideg és a tél, egy csésze forró tea és a narancsos keksz tökéletes hangulatot teremt egy baráti beszélgetéshez.
Narancsos fûszeres tallérok
Hozzávalók (kb. 25 db-hoz)
- 2 közepes narancs leve és reszelt héja
- kb. 1 cm friss gyömbér
- ? tk õrölt kardamom
- ? tk õrölt szegfûbors
- csipet sáfrány
- 1 rúd vanília magja
- 3 dkg vaj
- 8 dkg porcukor
- 1 tojásfehérje
- kb. 14 dkg liszt (annyi lisztet adjunk a folyadékhoz, amíg sûrû, palacsinta tésztánál sûrûbb állagot kapunk)
- ? tk szódabikarbóna
- pisztácia (elhagyható)
- kb. 15 dkg 70%-os étcsokoládé
1. A narancsokat alaposan mossuk meg, reszeljük le a héját és facsarjuk ki a levüket. A gyömbért pucoljuk meg és reszeljük apróra. Egy lábasban forraljuk össze a narancslevet a fûszerekkel (gyömbér, kardamom, szegfûbors, sáfrány és vanília). Hagyjuk gyöngyözni pár percet, majd adjuk hozzá a vajat és hagyjuk a szirupot hûlni.
2. Keverjük össze a porcukrot, a lisztet és a szódabikarbónát. Evõkanalanként adjuk a kihûlt sziruphoz, majd a végén keverjük bele a tojásfehérjét is.
3. Kanál segítségével formázzunk vékony (kb. 3mm-es) 5-6 cm átmérõjû korongokat a sütõlapra. Szórjuk meg a tetejüket narancshéjjal és pisztáciával, majd 180 fokra elõmelegített sütõben süssük kb. 5 perc alatt készre. Akkor jó, ha már elkezd enyhén barnulni a korongok széle. Rácson hagyjuk kihûlni.
4. Gõzfürdõ felett olvasszuk meg a csokoládét és kanál segítségével vékonyan kenjük meg a tallérok alját. Hideg helyen hagyjuk a csokoládét megdermedni.
Jó teázást és jó sütögetést kíván az Édes és Keserû blog szerzõje!
(Szöveg és fotó: Édes és Keserû. Köszönet érte! MsTea)