Vegán fagyitorta
sponsored links
Siccike hirdetett egy versenyt ,amire nagyon szerettem volna benevezni valamivel.Annyira törtem a fejem itt napokon át,de semmi jó nem jutott eszembe,aztán arra gondoltam a a bombatortám mintájára megpróbálok egy fagyitortát csinálni.Persze ehhez mind hozzájátszott hogy jó recepteket találtam mostanában amik alapjául szolgáltak végül a tortának.Nem is tudtam eldönteni felrakjam e,hiszen ez nem egy már bevált torta,a díszítése is lehetne szebb,végül is még lehet rajta kísérletezgetni,de az íze valami fantasztikus lett szerintem .A négyéves lányom állandóan azt kérdezgette : anya te csináltad?nagyon finom anya,nagyon finom.:)
Elõször is csinálunk egy adag vegán csokoládéfagylaltot,és egy adag epersorbetet.
Vegán csokoládéfagylalt Sajtkukac receptje nyomán:
10 dkg bio étcsoki
1,5 dl rizstej
5 evõkanál kókusztej
2 banán
nádcukor ízlés szerint
A rizstejet,cukrot,kókusztejet megmelegítjük,és az étcsokit beletördeljük.A banánokat botmixerrel pürésítjük,és ha kihült a csokis krém akkor összekeverjük.Hûtõben jól lehûtjük,majd a fagyigéppel elkészítjük.
Epersorbet:
Hozzávalók:
fél kiló eper
15 dkg nádcukor
1,5 dl víz
fél citrom leve
A vízbõl,cukorból szirupot fõzünk,beletesszük a citrom levét és kihûtjük.A megtisztított epret pépesítjük és a sziruppal összekeverjük.Miután jól lehûtöttük a fagyigépben elkészítjük.
Piskóta hozzávalói:
250g graham liszt
120g nádcukor
1 tk szódabikarbóna
240ml víz
6 ek napraforgó olaj
1 tk. vanília eszencia
eperlekvár
Elkészítése:
A sütõt elõmelegítjük 180 fokon.
A száraz hozzávalókat összekeverjük,majd belekeverjük az olajat,vaníliát és a vizet is,és az egészet jól elkeverjük.A tésztát vékonyan,elterítjük egy sütõpapírral bélelt tepsibe,és kb. 20-25 percig sütjük.
Amikor kész a piskóta egy enyhén nedves konyharuhára rátesszük,megkenjük a lekvárral, ezután lassan tekerjük fel, miközben a konyharuhát fokozatosan távolítsuk el. Na ez nekem nem ment ám olyan könnyen mint Parvatinak,az õ piskótatekercse gyönyörû lett,az enyém nem az igazi,de nem adtam fel ,végül is egész jó lett.Ez a piskótatekercs lekvárral megkenve valami isteni finom egyébként,a legjobb vegás piskóta amit ettem eddig.
Azért azt bevallom-na meg a képen is látszik majd :)-eperlekvárom pont nem volt,így ennek hiányában végül baracklekvárral kentem meg.
A piskótát Parvatinál találtam még régebben,és már annyiszor meg akartam csinálni,akkor még nem tudtam hogy ez milyen finom.
Miután a piskótatekercs kihûlt,megpróbáltam szép szeletekre vágni,egész jól sikerült.Ezután kibéleltem egy öblös,kupola formájú tálat folpackal,és kiraktam a tál alját ,oldalát piskótatekercsekkel.Ez nem volt túl jó ötlet,mert ahogy fagyott meg a torta,a fólia gyûrõdései nyomot hagytak a piskótatekercsekben,persze ezt már csak akkor láttam mikor kivettem a tortát fogyasztásra,legközelebb nem bélelem ki semmivel.Aztán a csoki és eperfagyit felváltva a piskótatekercsekre adagoltam,igazából összevissza,ahogy kézre esett.Amikor a fagyis réteg szintje elérte a tál oldalán lévõ piskótatekercsek szintjét,akkor a fagyis rétegre is tettem egy réteg piskótatekercset,ezzel alapot képezve a tortának.A fagyasztóba tettem,és másnap vettem ki hogy megnézzem milyen lett a nagy mû.Ahogy kiborítottam akkor láttam ugye a gyûrõdéseket ,ami végül is nem tetszett,gondolkoztam mivel díszítsem ki,beleszúrni ugye a keménysége miatt nem lehet semmit,így azt találtam ki hogy bekenem szójatejszínnel és megszórom reszelt bio csokoládéval.A tejszínt felvertem amennyire lehetett,egy ecsettel körbekentem,persze egybõl rá is fagyott,gyorsan kellet a csokit rászórni hogy ne peregjen le róla.Ízre szerintem isteni lett,látványilag lehetne rajta javítani még.
Elõször is csinálunk egy adag vegán csokoládéfagylaltot,és egy adag epersorbetet.
Vegán csokoládéfagylalt Sajtkukac receptje nyomán:
10 dkg bio étcsoki
1,5 dl rizstej
5 evõkanál kókusztej
2 banán
nádcukor ízlés szerint
A rizstejet,cukrot,kókusztejet megmelegítjük,és az étcsokit beletördeljük.A banánokat botmixerrel pürésítjük,és ha kihült a csokis krém akkor összekeverjük.Hûtõben jól lehûtjük,majd a fagyigéppel elkészítjük.
Epersorbet:
Hozzávalók:
fél kiló eper
15 dkg nádcukor
1,5 dl víz
fél citrom leve
A vízbõl,cukorból szirupot fõzünk,beletesszük a citrom levét és kihûtjük.A megtisztított epret pépesítjük és a sziruppal összekeverjük.Miután jól lehûtöttük a fagyigépben elkészítjük.
Piskóta hozzávalói:
250g graham liszt
120g nádcukor
1 tk szódabikarbóna
240ml víz
6 ek napraforgó olaj
1 tk. vanília eszencia
eperlekvár
Elkészítése:
A sütõt elõmelegítjük 180 fokon.
A száraz hozzávalókat összekeverjük,majd belekeverjük az olajat,vaníliát és a vizet is,és az egészet jól elkeverjük.A tésztát vékonyan,elterítjük egy sütõpapírral bélelt tepsibe,és kb. 20-25 percig sütjük.
Amikor kész a piskóta egy enyhén nedves konyharuhára rátesszük,megkenjük a lekvárral, ezután lassan tekerjük fel, miközben a konyharuhát fokozatosan távolítsuk el. Na ez nekem nem ment ám olyan könnyen mint Parvatinak,az õ piskótatekercse gyönyörû lett,az enyém nem az igazi,de nem adtam fel ,végül is egész jó lett.Ez a piskótatekercs lekvárral megkenve valami isteni finom egyébként,a legjobb vegás piskóta amit ettem eddig.
Azért azt bevallom-na meg a képen is látszik majd :)-eperlekvárom pont nem volt,így ennek hiányában végül baracklekvárral kentem meg.
A piskótát Parvatinál találtam még régebben,és már annyiszor meg akartam csinálni,akkor még nem tudtam hogy ez milyen finom.
Miután a piskótatekercs kihûlt,megpróbáltam szép szeletekre vágni,egész jól sikerült.Ezután kibéleltem egy öblös,kupola formájú tálat folpackal,és kiraktam a tál alját ,oldalát piskótatekercsekkel.Ez nem volt túl jó ötlet,mert ahogy fagyott meg a torta,a fólia gyûrõdései nyomot hagytak a piskótatekercsekben,persze ezt már csak akkor láttam mikor kivettem a tortát fogyasztásra,legközelebb nem bélelem ki semmivel.Aztán a csoki és eperfagyit felváltva a piskótatekercsekre adagoltam,igazából összevissza,ahogy kézre esett.Amikor a fagyis réteg szintje elérte a tál oldalán lévõ piskótatekercsek szintjét,akkor a fagyis rétegre is tettem egy réteg piskótatekercset,ezzel alapot képezve a tortának.A fagyasztóba tettem,és másnap vettem ki hogy megnézzem milyen lett a nagy mû.Ahogy kiborítottam akkor láttam ugye a gyûrõdéseket ,ami végül is nem tetszett,gondolkoztam mivel díszítsem ki,beleszúrni ugye a keménysége miatt nem lehet semmit,így azt találtam ki hogy bekenem szójatejszínnel és megszórom reszelt bio csokoládéval.A tejszínt felvertem amennyire lehetett,egy ecsettel körbekentem,persze egybõl rá is fagyott,gyorsan kellet a csokit rászórni hogy ne peregjen le róla.Ízre szerintem isteni lett,látványilag lehetne rajta javítani még.