Vegetáriánus Shepherd?s pie (Pásztor pite)
sponsored links
Régóta foglalkoztat a gondolat, hogy össze kellene dobni ennek az ételnek a vega verzióját. Most hangulatom is volt hozzá. A darálthúst tönkölybúzával helyettesítettem és került még bele zöldborsó és kukorica is, ami az eredetiben nem szerepel. Mivel soha életemben nem ettem autentikus Shepherd?s pie-t így összehasonlítási alapom sincs, inkább csak az alapötletet vettem át. Ettõl függetlenül egy nagyon finom egytálételt sikerült összedobnom, aminek adhatunk másik nevet, de minek, nem az elnevezés a fontos, hanem az íz, minden nagyképûség nélkül mondhatom, abban pedig 10 pontos lett. Ez most egy lakto-vega étel, mert a krumplipürébe vajat és reszelt sajtot is tettem. Aki vegánul készítené az hagyja ki ezeket belõle, illetve a vajat helyettesítse biomargarinnal, vagy pálmazsírral.
Hozzávalók:
50 dkg tönkölybúza (egy éjszakára beáztatva)
2 fej vöröshagyma apróra vágva
6 gerezd zúzott fokhagyma
2 kápia paprika julienre vágva
3 sárgarépa julienre vágva, vagy reszelve
15-20 dkg morzsolt kukorica
15-20 dkg zöldborsó
3 kg krumpli
40 dkg vaj
30 dkg reszelt sajt
himalaya só
pirospaprika
chili paprika
õrölt fekete bors
veganatura ételízesítõ
majoranna
bazsalikom
3-4 friss rozmaringág
1 konzerv paradicsom (Mutti)
olívaolaj
1,5 l víz
2 ek liszt
A hagymát és a fokhagymát olívaolajon megpirítottam, lehúztam a tûzrõl és mikor kihûlt megszórtam pirospaprikával. Hozzáadtam a lecsepegtetett búzát, átforgattam a paprikás hagymával, hozzáöntöttem a vizet, a fûszereket és lefedve addig fõztem, amíg beszívta a víz nagy részét és megpuhult. Beletettem a sárgarépát, a paprikát, a borsót,a kukoricát és a paradicsomszószt és sûrûn kevergetve tovább fõztem, amíg a zöldségek megpuhultak és a szaft besûrûsödött. Mivel még kicsit hígnak találtam beleszórtam egy kis lisztet, ami megtette a hatását, végre sûrû szaftot kaptam.
A krumplit sós vízben megfõztem, krumplinyomón átnyomtam, belekevertem a vajat, sóztam és beleszórtam a reszelt sajtot.
Egy nagy tálba beleöntöttem a zöldséges-búzás szószt, a tetejét befedtem a krumplipürével, tetejére vajforgácsokat tettem és 180 fokra elõmelegített sütõben 40 percig sütöttem, míg a krumpli teteje megpirult. A tányéros kép másnap készült, melegen lehetetlen volt formát vágni belõle, persze ez az ízén mit sem változtatott.
Hozzávalók:
50 dkg tönkölybúza (egy éjszakára beáztatva)
2 fej vöröshagyma apróra vágva
6 gerezd zúzott fokhagyma
2 kápia paprika julienre vágva
3 sárgarépa julienre vágva, vagy reszelve
15-20 dkg morzsolt kukorica
15-20 dkg zöldborsó
3 kg krumpli
40 dkg vaj
30 dkg reszelt sajt
himalaya só
pirospaprika
chili paprika
õrölt fekete bors
veganatura ételízesítõ
majoranna
bazsalikom
3-4 friss rozmaringág
1 konzerv paradicsom (Mutti)
olívaolaj
1,5 l víz
2 ek liszt
A hagymát és a fokhagymát olívaolajon megpirítottam, lehúztam a tûzrõl és mikor kihûlt megszórtam pirospaprikával. Hozzáadtam a lecsepegtetett búzát, átforgattam a paprikás hagymával, hozzáöntöttem a vizet, a fûszereket és lefedve addig fõztem, amíg beszívta a víz nagy részét és megpuhult. Beletettem a sárgarépát, a paprikát, a borsót,a kukoricát és a paradicsomszószt és sûrûn kevergetve tovább fõztem, amíg a zöldségek megpuhultak és a szaft besûrûsödött. Mivel még kicsit hígnak találtam beleszórtam egy kis lisztet, ami megtette a hatását, végre sûrû szaftot kaptam.
A krumplit sós vízben megfõztem, krumplinyomón átnyomtam, belekevertem a vajat, sóztam és beleszórtam a reszelt sajtot.
Egy nagy tálba beleöntöttem a zöldséges-búzás szószt, a tetejét befedtem a krumplipürével, tetejére vajforgácsokat tettem és 180 fokra elõmelegített sütõben 40 percig sütöttem, míg a krumpli teteje megpirult. A tányéros kép másnap készült, melegen lehetetlen volt formát vágni belõle, persze ez az ízén mit sem változtatott.