vegetáriánus filozofálgatás & vegetáriánus borvacsora

2010-10-26

sponsored links

nyáron, a káli-medence egyik falvában található vendéglátóipari egység fröccsgõzös estéjén megismerkedtem egy igazi vagabonddal, akinek mániája - hozzám hasonlóan - a gasztronómia és a kortárs képzõmûvészet. szóba került egy borvacsora, amire õ fõzött egy közeli erdõszéli fogadóban. invitált is lelkesen, én meg mentem volna lelkesen, de gondoltam rákérdezek a hozzávalókra. kiderült, hogy a 8 fogásból 8 központi szereplõje a hús mindenféle formában. ezzel önmagában nincsen problémám, de kérdések, na azok felmerültek bennem.


részlet a balfi weninger birtokról
(a képet itt találtam)

elgondolkodtam például azon, hogy - bár nem értek hozzá - a borok csak és kizárólag húsos ételekbõl hozzák ki az igazi ízeket? gondoljunk csak a bor és a sajtok találkozására. valamint tényleg szükség van arra, hogy minden fogásban legyen hús? attól teljes értékû és gourmet? nem szeretném senkinek megváltoztatni az étkezési szokásait, de érdemes átgondolni és néhol felülbírálni a régi, tõlünk egyre távolabb kerülõ idõszakok gasztro-szokásait.

ezek után pedig megpróbáltam elképzelni, hogy egy mindenevõ, kultúránkban gasztronómiai szempontból normálisnak aposztrofált ember hogyan tekint a vegákra. az az érzésem, hogy sokan még mindig fûevõknek gondolják a vegetáriánusokat. mindenképpen szükség van tiszta fejre és nyitottságra a vegetáriánus konyha megismeréséhez, elfogadásához és (merész leszek, elõre nézek) támogatásához. a vegasztrománia ehhez szeretne segítséget nyújtani, missziói közül az egyik, hogy megmutassa, hogy igenis létezik vegetáriánus gasztronómia, lehet változatosan és sokszínûen fõzni hús nélkül is.

s ha már borvacsora, tegnap találtam rá a solier étterem weninger borvacsorájának hirdetésére. egyik kérdésemre választ adott. és nagy örömmel tölt el, hogy más is felfedezte annak a szóösszetételnek létezését, hogy vegetáriánus gourmet.




Megosztás


Folytats a blogon ... vegasztromania.blogspot.com/2010/10/v...

sponsored links

Keres?s