Vargab?les
sponsored links
A b?les olyan ?tel neve, amelyet valamivel megt?lt?ttek. Hogy mi?rt Varga, h?t ki tudja? Lehet egy n?v, de lehet foglalkoz?s is. Eredet?re t?bb legenda is van, mindenesetre igazi t?sgy?keres erd?lyi ?tel, amelyr?l a kolozsv?ri Darvas vend?gl? volt messzef?ld?n h?res.
T?l?k a 2. vil?gh?bor? alatt rep?l?vel sz?ll?tott?k a Gundelbe a friss vargab?lest.
Az eredeti recept v?konyra ny?jtott t?szt?b?l k?sz?tett met?ltet ?r, viszont sok helyen haszn?lnak ma m?r c?rnamet?ltet helyette. ?n magam is ?gy k?sz?tve ettem 10 ?vvel ezel?tt egy kolozsv?ri kif?zd?ben. A t?sztalapok is k?tf?le v?ltozatban tal?lhat?k k?l?nb?z? receptekben, van, aki k?t vajast?szta lap k?z? t?lti a t?ltel?ket, van, ahol k?t r?teslap szerepel. Egy tartalmas leves m?g? aj?nlhat?. Sz?rhat? porcukorral, ?s j?rhat mell? ?ntet is. Van, aki mazsol?val is gazdag?tja, ?n nem szoktam.
A frissen k?sz?lt, langyosra h?lt v?ltozat a legfinomabb!
Hozz?val?k: 9 szelet 28x28 cm-es tepsiben
500 g t?r?
2 dl 20%-os tejf?l
4 L-es toj?s vagy 5 M-es
150 g c?rnamet?lt
50 g vaj
1 csomag r?teslap
150 g cukor
2 cs. van?li?s cukor
citroml?
olaj
Elk?sz?t?s:
A c?rnamet?ltet 2 perc alatt megf?zz?k, egy sz?r?be ?ntj?k ?s foly? hideg v?zzel leh?tj?k. Lecsepegtet?s ut?n elkeverj?k az olvasztott vajjal.
A toj?sokat sz?tv?lasztjuk, ?s a s?rg?j?b?l egy felet f?lretesz?nk a ken?shez.
A toj?ss?rg?kat kikavarjuk a cukor fel?vel. Hozz?adjuk a t?r?t ?s a tejf?lt, van?li?s cukrot, p?r csepp citroml?t, elkeverj?k. V?g?l a c?rnamet?ltet is belekeverj?k.
A feh?rj?kb?l kem?ny habot ver?nk a cukor m?sik fel?vel. ?vatosan beleforgatjuk a t?r?s kever?kbe.
A tepsit kiolajozzuk. Kib?lelj?k 3 r?teslappal, a r?tegek k?z?tt olajjal beecsetelj?k a lapokat. R?s?m?tjuk a t?ltel?ket, ?s 3 r?teg r?teslappal bebor?tjuk, amelyeket szint?n r?tegenk?nt megken?nk olajjal.
A f?lretett toj?ss?rg?j?t kev?s olajjal elkeverj?k, ?s bekenj?k vele a tetej?n l?v? r?teslapot.
S?t?s 200 fokra el?meleg?tett s?t?, als?-fels? s?t?s l?gkever?s n?lk?l, melyet 10 perc m?lva 180 fokra m?rs?kel?nk, kb. 40 perc.
1 szelet 417 kcal
1 szelet tartalmaz:
T?l?k a 2. vil?gh?bor? alatt rep?l?vel sz?ll?tott?k a Gundelbe a friss vargab?lest.
Az eredeti recept v?konyra ny?jtott t?szt?b?l k?sz?tett met?ltet ?r, viszont sok helyen haszn?lnak ma m?r c?rnamet?ltet helyette. ?n magam is ?gy k?sz?tve ettem 10 ?vvel ezel?tt egy kolozsv?ri kif?zd?ben. A t?sztalapok is k?tf?le v?ltozatban tal?lhat?k k?l?nb?z? receptekben, van, aki k?t vajast?szta lap k?z? t?lti a t?ltel?ket, van, ahol k?t r?teslap szerepel. Egy tartalmas leves m?g? aj?nlhat?. Sz?rhat? porcukorral, ?s j?rhat mell? ?ntet is. Van, aki mazsol?val is gazdag?tja, ?n nem szoktam.
A frissen k?sz?lt, langyosra h?lt v?ltozat a legfinomabb!
Hozz?val?k: 9 szelet 28x28 cm-es tepsiben
500 g t?r?
2 dl 20%-os tejf?l
4 L-es toj?s vagy 5 M-es
150 g c?rnamet?lt
50 g vaj
1 csomag r?teslap
150 g cukor
2 cs. van?li?s cukor
citroml?
olaj
Elk?sz?t?s:
A c?rnamet?ltet 2 perc alatt megf?zz?k, egy sz?r?be ?ntj?k ?s foly? hideg v?zzel leh?tj?k. Lecsepegtet?s ut?n elkeverj?k az olvasztott vajjal.
A toj?sokat sz?tv?lasztjuk, ?s a s?rg?j?b?l egy felet f?lretesz?nk a ken?shez.
A toj?ss?rg?kat kikavarjuk a cukor fel?vel. Hozz?adjuk a t?r?t ?s a tejf?lt, van?li?s cukrot, p?r csepp citroml?t, elkeverj?k. V?g?l a c?rnamet?ltet is belekeverj?k.
A feh?rj?kb?l kem?ny habot ver?nk a cukor m?sik fel?vel. ?vatosan beleforgatjuk a t?r?s kever?kbe.
A tepsit kiolajozzuk. Kib?lelj?k 3 r?teslappal, a r?tegek k?z?tt olajjal beecsetelj?k a lapokat. R?s?m?tjuk a t?ltel?ket, ?s 3 r?teg r?teslappal bebor?tjuk, amelyeket szint?n r?tegenk?nt megken?nk olajjal.
A f?lretett toj?ss?rg?j?t kev?s olajjal elkeverj?k, ?s bekenj?k vele a tetej?n l?v? r?teslapot.
S?t?s 200 fokra el?meleg?tett s?t?, als?-fels? s?t?s l?gkever?s n?lk?l, melyet 10 perc m?lva 180 fokra m?rs?kel?nk, kb. 40 perc.
1 szelet 417 kcal
1 szelet tartalmaz:
zs?r | sz?nhidr?t | feh?rje |
---|---|---|
18 g | 45 g | 18 g |
38 % | 45 % | 17 % |