Vaníliáscsiga

2010-11-09

sponsored links

Minden héten felmerül bennem a kérdés, hogy hogyan volt idõm tavaly a blog írására, mert mostanában aludni sem sok van... Azért sütök, fõzök, csak a lejegyzése elmarad. 
Belekukkantottam a fotós mappába, és legalább 5-6 étel motyogott nekem, hogy terveztem róla írni az utóbbi idõszakban. Úgy döntöttem, hogy legalább a vaníliás csiga készítésérõl írok pár szót, egyrészt finom volt, másrészt mindenki kedveli a környéken.

Hozzávalók:
A kelt tésztához:
60 dkg tk tönkölyliszt
400 ml növényi tej
1 dl olivaolaj
2 ek burgonyapehely (elhagyható)
1 ek szejtán (elhagyható)
2-3 púpos ek méz
2 dkg élesztõ
1 kk só

A töltelékhez:
1 cs vaníliás pudingpor 
(Vagy vaníliarúd kikapart belseje + 6 ek keményítõ)
1/2 l növényi tej
10 dkg kókuszreszelék
2-3 ek méz/ rizsszirup stb. (ízlés szerint)

A kelt tésztát a kenyérsütõben szoktam összedolgoztatni, de kézzel is összegyúrható, csak kicsit megizzad vele az ember. A burgonyapehely lazítja, de kihagyható, a szejtán ugyanígy.
A tk liszt aránya csökkenthetõ 2/3-1/3 tk/fehérliszt arányra, de szerintem teljesõrlésûként is finom lett.

Amennyiben nem gépben dolgozik az ember, a száraz anyagokat összekeverjük az olajjal. A tejet kicsit meglangyosítjuk, belerakjuk az élesztõt és az édesítõszert, megfuttatjuk, majd az egészet összekeverjük, és átgyúrjuk.
Fél óra kelesztés után újra átgyúrjuk.

Közben elkészítjük a tölteléket.
Kevés tejet kiveszünk egy lábasba, és a pudingport simára keverjük vele. Hozzáadjuk a kókuszreszeléket is. Katanyaka jó kis ötlete alkalmas a pudingport kiváltani. Pl. ha vaníliásat szeretnénk, akkor vanília + a keményítõ, csokisnál karobbal kiegészíthetjük.
A maradék tejet felforraljuk, majd sûrû kevergetés mellett hozzákeverjük a pudingos, kókuszos szószhoz, és még 1-2 percig fõzzük, míg besûrûsödik. A végén hozzáadjuk a mézet.
HAGYJUK LEHÜLNI! Fontos momentum, mivel jártam már úgy, hogy melegen a tésztára kentem, és szétmállasztotta a kelt tésztát.
A fotón elég borzasak a csigák, mert most sem volt tökéletesen hûlt a töltelék, és deformálódtak, plusz a kókusz nem bolti reszelék volt, hanem rendes kókusz nagyobb lyukú reszelõn feldolgozva.

A kelesztés után az átgyúrt tésztát ujjnyi vastagra nyújtjuk,  rákenjük a krémet, feltekerjük, gyorsan 1,5 cm vastagra szeleteljük, zsírpapírral kibélelt tepsibe rakjuk, és hagyjuk langyos helyen 15-25 percet kelni.
Azután 180 C-os sütõben fél órát sütjük.

Folytats a blogon ... biobrigi.blogspot.com/2010/11/vanilia...

sponsored links

Keres?s