Vaníliás-levendulás beignet
sponsored links
Mostanra már biztosan mindenkinek van legalább egy kis csokor illatos levendulája, úgyhogy ideje valami finomat készíteni belõle! Mondjuk ezt a levendulás-vaníliakrémes fánkocskát!:)
Nagyon nagy rajongója vagyok a levendulának, számomra szinte bármilyen sütit vagy ételt jobbá tesz, ha belekerül. A másik nagy kedvencem pedig a fánk, így a kör be is zárult, hogyan született ez a recept:) A fánk tésztája villámgyorsan elkészül, inkább a krém elkészítése idõigényesebb kicsit a hûtés miatt, de a kelesztés alatt ezt is összeállíthatjuk. Az eredmény pedig lágy, enyhén levendulás vaníliakrémmel töltött fánkocskák lesznek (persze lehetnek nagyobbak is, attól függõen, mekkora darabokat vágunk a tésztából), amik az elsõ harapás után mindenkit levesznek a lábukról.
Hozzávalók
Tészta:
- 1 dl tej
- 1 dl kefír
- 2 dkg élesztõ
- 25 dkg liszt
- fél kk. szódabikarbóna
- csipet só
- fél ek. porcukor
olaj a sütéshez
Krém:
- 2 dl tej
- 20 g vaníliás pudingpor
- 1 kk. levendula virág
- 2 ek. cukor
- 2 dkg puha vaj
Fehércsoki és levendulavirág a tetejére
Elkészítés
- A tésztához a tejet felmelegítjük, majd hozzáadjuk a kefírt és egy kevés cukrot.
- Belemorzsoljuk az élesztõt és megvárjuk, míg felhabosodik.
- Egy nagy tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a szódabikarbónát, a cukrot és a csipet sót, végül a felhabosodott élesztõs keveréket.
- Az egészet simára dolgozzuk.
- Letakarva 1 órát pihentetjük, ami alatt a duplájára fog dagadni.
- Amíg pihen a tészta, a elkészítjük a krémet: a tejbõl kimérünk kb. fél dl-t, ebben simára keverjük a pudingport. A maradék tejet elkezdjük melegíteni a cukorral és a levendula virággal.
- Ha már gyöngyözik, félrehúzzuk és folyamatos kevergetés mellett hozzáadjuk a pudingporos keveréket.
- Visszatesszük a tûzre és folyamatosan kevergetve sûrûre fõzzük.
- A kész krémalapot folpackra simítjuk, és becsomagoljuk, így hûtjük ki.
- Ha már teljesen kihült, egy nagyobb tálban robotgéppel addig habosítjuk, míg teljesen sima és lágy lesz.
- Hozzáadjuk a puha vajat és az egészet simára keverjük. Felhasználásig hûvõs helyen tartjuk.
- A tésztát pihentetés után jól lisztezett deszkára borítjuk, átgyúrjuk, majd kb. 1 cm vastag téglalappá nyújtjuk.
- Éles késsel kb. 5×5 cm-es négyzeteket, vagy hasonló méretû téglalapokat vágunk belõle.
- Forró olajban, közepes lángon, pár perc alatt aranybarnára sütjük a fánkokat.
- Leitatjuk róla a felesleges olajat, majd ha kihûlt, megtöltjük a krémmel.
- Tálalás elõtt díszíthetjük olvasztott fehércsokival és levendulavirággal is.