Vaníliás kacsamell mentás brokkolikrémmel

2010-11-30

sponsored links

A Beatbullnál és Flat-catnél látott vaníliás sült húsról az jutott eszembe, hogy nekem ilyet ennem kell. Így hát felkerekedtem kacsát venni, ami nem is olyan könnyû feladat, ha az ember egy 30 ezres lakosú Békés megyei városban él. Megérte a szaladgálás, mert tökéletesen pucolt (nem tollas, nem tokos) szárnyast kaptam.
A férjem, nevezzük mostantól nevén, Barna elég érdekes véleménnyel bír a konyhai újításokkal kapcsolatban. A vaníliás hús ötlete például meg sem lepte, bezzeg a csilis csoki hallatán teljesen kiakadt, hogy õ azt meg nem eszi. Szerencsére Szilárd a fiam sokkal egyszerûbb eset. Neki mindegy mi van a tányérom, 5 perc alatt eltünteti és kijelenti, hogy nagyon szereti, esetleg kér is még.
A lényegre visszatérve Barna áldásával és közremûködésével (õ vette a vaníliát) megcsináltam a saját elképzelésem szerint és hihetetlen finom lett. Csak zárójelben jegyzem meg, hogy Beatbull írása az alacsony hõfokon sült húsokról nagyon hasznos.
A köret 15-20 perc alatt készül el, tehát bõven van idõnk megcsinálni, amíg a hús sül. Ezt a szükség és a gyorsaság ihlette. Mivel apósomtól kaptunk egy bõ kosárnyi friss zöldséget, (közte 2 nagy brokkolit is) õrületes zöldség feldolgozásba és fagyasztásba kezdtem. Az eredmény 3 adag vegyes zöldségkrémleves a fagyasztóban, még 2 féle a hûtõben és sok hámozott- darabolt zöldség lefagyasztva, na meg a friss saláták.
Most befejezem a litániát és jöhet a recept.

1 és fél fõre

fél bõrös kacsamell filé (~35 dkg)
1 rúd vanília
õrölt fekete bors
néhány csepp citromlé
1 kk olaj

1 fej brokkoli
1 csapott kiskanál só
bõ marék friss mentalevél

A vaníliarudat hosszában ketté vágom és belsejével felfelé egy fedeles hõálló tál aljába teszem. A sütõt elõmelegítem 100 °C-ra. Elõször alaposan megtisztítom a kacsa bõrét, ha kell (általában kell, nekem most kivételes szerencsém volt) leszedem a maradék tollat és az esetleges tokokat. Lehártyázom a húst, megmosom hideg vízzel és papírtörlõvel szárazra törlöm. Egy teflon serpenyõben kevés olajat hevítek és a már forró olajba teszem a kacsamellet a bõrös oldalával lefelé. 2-3 perc alatt kisül a zsírja, ekkor megfordítom és a másik oldalát is megpirítom. Sütés közben mindkét oldalát megszórom kevés õrölt fekete borssal. Amikor ez kész átteszem a kacsamellet a vaníliarudakra, és lefedve a sütõbe rakom, 45 percig sütöm, utána forró sütõben még 5 percig pihentetem.

A brokkolit megmosom, lecsepegtetem. Levágom a leveleket és szárakat. A brokkolirózsákat egy csapott kiskanál sóval és annyi vízzel, ami éppen ellepi felteszem fõni. Ha megpuhult egy bögrébe leöntöm a fõzõvizet és várok pár percet, amíg hûl (hideg vizes lemosással gyorsítható a folyamat, ha valaki siet). A brokkolit botmixerrel pürésítem, ha kell még hígítani, krémesíteni teszek hozzá a fõzõvízbõl. A mentaleveleket lecsipkedem a szárról és a brokkolipürébe szórom, majd újra a botmixer következik.
Melegen mentalevélkével díszítve tálalom.

Folytats a blogon ... jeniselete.blogspot.com/2010/11/vanil...

sponsored links

Keres?s