Van?liapudingos pite
sponsored links
Lassan m?r 2 h?napja, hogy nem ker?lt bejegyz?s a blogomra ?s sajn?lattal kell k?z?ln?m azokkal, akik k?vett?k receptjeimet, hogy egy id?re abba is hagyom. Erre a bejegyz?sre is r?g?ta k?sz?l?k m?r, de az "?n" id? mostan?ban annyira kev?s lett, hogy es?lyem sem volt belekezdeni. J? id? lett, rengeteget vagyunk kint a szabadban, Emma most m?r csak egyszer alszik ?s azt sem viszi t?lz?sba. Reggel 8-ra ?ltal?ban k?sz az eb?d, hogy a nap nagy r?sz?t vele t?lthessem, eb?d ut?n pedig ?r?l?k, hogy kicsit letehetem azt a bizonyost ?s egy kicsit olvasgathatok. A sok pakol?s, s?t?l?s, mosogat?s ut?n, bevallom nincs kedvem a kimeredt ?telt fot?zgatni, amit r?ad?sul neh?z sz?pp? var?zsolni ?s, ha nem siker?l, feleslegesen tettem egy k?rt, plusz m?g lett egy halom mosatlanom. Vas?rnap, amikor apa is itthon van, lenne r? es?lyem, de ehhez ism?t 6-kor kellene kelnem, hogy 10-re k?sz legyek mindennel, hogy egy?tt mehess?nk j?tszira, a vas?rnap ?lland? d?lel?tti programunkra. ?gyhogy k?sz feladtam ?s bel?ttam, most nem ennek van itt az ideje. Ett?l f?ggetlen?l megnyugtatok mindenkit, hogy m?g mindig f?z?k, s?t?k, nem felejetettem el, s?t ugyan?gy b?ng?szem a netet, hogy mi ?jat tehetek le az asztalra. Emma im?dja a f?ztjeimet, mint az apja ?s annyira j? l?tni, amikor olyan j??z?en kanalazz?k befele. R?ad?sul sokszor m?g vacsor?ra is k?sz?tek valami finoms?got, ?gy egy?tt tudunk az asztalhoz ?lni. Fontosnak tartom az ?tkez?st, szeretn?m, ha megmaradna ez az eg?szs?ges ?letm?d ?s odafigyelek arra, hogy mindenf?l?t egyet, a bolti vackokat kiiktatva. H?tv?g?n k?sz?tek mindig valami s?tit, mostan?ban gy?m?lcs?set, ha meg valami nasir?l van sz? h?tk?znap, akkor h?zi babapisk?ta, keksz, vagy csak egy sima smoothie.
Arra gondoltam, hogy m?gse vesszen el a blogom ?rdekl?d?si k?re, ha nem is minden nap, de megosztok n?ha egy-egy r?gi ?ppen aktu?lis receptet. Hogy mikor szeretn?m folytatni? Ezt konkr?tan nem tudom megmondani. Nagyon szeretn?nk, ha Emm?nak lenne egy kistestv?re, akkor meg v?gk?ppen nem lesz id?m semmire. Azt hiszem nem tudn?k erre v?laszolni, amikor m?r ?gy ?rzem, hogy van kedvem ?s er?m, nem csak musz?jb?l csin?lom, r?ad?sul frissen ?s nyugodtan tudok fot?zni biztosan visszat?rek. Addigis gy?jt?m azoknak az ?teleknek a receptjeit, amit itthon kik?s?rleteztem ?s k?s?bb ?jraf?z?m, amikor m?r le is tudom fot?zni.
Nem b?cs?zok recept n?lk?l. Ezt a finom van?liapudingos pit?t k?sz?thetj?k gy?m?lccsel vagy n?lk?le, mi nagyon im?dtuk ?gy nat?rban.
Van?lia pudingos pite
Hozz?val?k (26 cm ?tm?r?j? form?hoz):
a t?szt?hoz:
15 dkg liszt
20 dkg teljeski?rl?s? liszt
20 dkg hideg vaj
15 dkg cukor
10 dkg dar?lt mandula
5 dkg szeletelt mandula
a kr?mhez:
5 toj?ss?rg?ja
2,5 dl tejsz?nhab (30%-os zs?rtartalm?)
5 dkg vaj
10 dkg cukor
5 dkg liszt
3 dkg kem?ny?t?
1 dl tej
2 te?skan?l van?lia kivonat
a t?lal?shoz:
porcukor
Elk?sz?t?s:
A t?szta hozz?val?it a mandul?n k?v?l k?ses robotg?pbe tessz?k ?s addig turmixoljuk, am?g nagyj?b?l ?ssze?ll. Robotg?p n?lk?l, v?gjuk kisebb kock?kra a vajat ?s ?gy hozz?adva, gyors mozdulatokkal gy?rjuk ?ssze a t?szt?t. A 2/3 r?sz?t ny?jtsuk ki k?r alak?ra, helyezz?k a form?ba, majd a t?lny?l? r?szeket v?gjuk le ?s adjuk a kimaradt t?szt?hoz a dar?lt mandul?val egy?tt ?s dolgozzuk ?ssze. Helyezz?k a h?t?be, am?g elk?sz?tj?k a kr?met.
A toj?sok s?rg?j?t habosra keverj?k a cukorral ?s a van?liakivonattal. Hozz?adjuk a kem?ny?t?t, a lisztet ?s a tejet, majd sim?ra keverj?k. Ezut?n fel?ntj?k tejsz?nnel, beletessz?k a vajat, majd k?zepes l?ngon s?r?re f?zz?k, de vigy?zzuk, hogy ne forraljuk fel.
A hideg t?szt?ra ?ntj?k a k?sz, forr? pudingot, a kimaradt t?szt?t a tetej?re morzsoljuk, megsz?rjuk szeletelt mandul?val, v?g?l el?meleg?tett 180 fokos s?t?be helyezz?k ?s 30-40 perc alatt k?szre s?tj?k.
Porcukorral meghintve t?laljuk!
Arra gondoltam, hogy m?gse vesszen el a blogom ?rdekl?d?si k?re, ha nem is minden nap, de megosztok n?ha egy-egy r?gi ?ppen aktu?lis receptet. Hogy mikor szeretn?m folytatni? Ezt konkr?tan nem tudom megmondani. Nagyon szeretn?nk, ha Emm?nak lenne egy kistestv?re, akkor meg v?gk?ppen nem lesz id?m semmire. Azt hiszem nem tudn?k erre v?laszolni, amikor m?r ?gy ?rzem, hogy van kedvem ?s er?m, nem csak musz?jb?l csin?lom, r?ad?sul frissen ?s nyugodtan tudok fot?zni biztosan visszat?rek. Addigis gy?jt?m azoknak az ?teleknek a receptjeit, amit itthon kik?s?rleteztem ?s k?s?bb ?jraf?z?m, amikor m?r le is tudom fot?zni.
Nem b?cs?zok recept n?lk?l. Ezt a finom van?liapudingos pit?t k?sz?thetj?k gy?m?lccsel vagy n?lk?le, mi nagyon im?dtuk ?gy nat?rban.
Hozz?val?k (26 cm ?tm?r?j? form?hoz):
a t?szt?hoz:
15 dkg liszt
20 dkg teljeski?rl?s? liszt
20 dkg hideg vaj
15 dkg cukor
10 dkg dar?lt mandula
5 dkg szeletelt mandula
a kr?mhez:
5 toj?ss?rg?ja
2,5 dl tejsz?nhab (30%-os zs?rtartalm?)
5 dkg vaj
10 dkg cukor
5 dkg liszt
3 dkg kem?ny?t?
1 dl tej
2 te?skan?l van?lia kivonat
a t?lal?shoz:
porcukor
Elk?sz?t?s:
A t?szta hozz?val?it a mandul?n k?v?l k?ses robotg?pbe tessz?k ?s addig turmixoljuk, am?g nagyj?b?l ?ssze?ll. Robotg?p n?lk?l, v?gjuk kisebb kock?kra a vajat ?s ?gy hozz?adva, gyors mozdulatokkal gy?rjuk ?ssze a t?szt?t. A 2/3 r?sz?t ny?jtsuk ki k?r alak?ra, helyezz?k a form?ba, majd a t?lny?l? r?szeket v?gjuk le ?s adjuk a kimaradt t?szt?hoz a dar?lt mandul?val egy?tt ?s dolgozzuk ?ssze. Helyezz?k a h?t?be, am?g elk?sz?tj?k a kr?met.
A toj?sok s?rg?j?t habosra keverj?k a cukorral ?s a van?liakivonattal. Hozz?adjuk a kem?ny?t?t, a lisztet ?s a tejet, majd sim?ra keverj?k. Ezut?n fel?ntj?k tejsz?nnel, beletessz?k a vajat, majd k?zepes l?ngon s?r?re f?zz?k, de vigy?zzuk, hogy ne forraljuk fel.
A hideg t?szt?ra ?ntj?k a k?sz, forr? pudingot, a kimaradt t?szt?t a tetej?re morzsoljuk, megsz?rjuk szeletelt mandul?val, v?g?l el?meleg?tett 180 fokos s?t?be helyezz?k ?s 30-40 perc alatt k?szre s?tj?k.
Porcukorral meghintve t?laljuk!