Vajas-mézes-fokhagymás halfilé
sponsored links
Otthon vagy a szabadban - egyaránt élvezhetõ halas fogás
Vajas-mézes-fokhagymás halfilé
Hozzávalók 4 személyre: 4 nagy halfilé (lazac, nílusi süllõ, bármi), só, bors, 4 teáskanál olívaolaj;
az öntethez: 10 dkg vaj, 2 evõkanál méz, 5 cikk fokhagyma, 1 kis csokor petrezselyemzöld, citromlé, só, bors.
Elkészítése: A halfilét papírtörlõvel szárazra törölgetjük, megszórjuk sóval és borssal, majd mindegyiket meglocsoljuk 1-1 teáskanál olívaolajjal, és jól elkenjük rajta. Felforrósított grillrácson 2-3 percig sütjük egyik oldalán, majd megfordítjuk, és a másik oldalon is készre sütjük. Lapáttal óvatosan leszedjük, hogy nehogy szétessen, tálra helyezzük, és leöntjük a fokhagymás-mézes öntettel. Ehhez elõször a vajat megbarnítjuk. A vajat kockára vágjuk, serpenyõbe tesszük, megolvasztjuk, majd kis lángon hagyjuk forrni. Közben felhabosodik, de ott hagyjuk a lángon, és néha megkavarva, 5-6 percig hagyjuk így forrni. Amikor szép dióbarna színû lett, hozzáadjuk a mézet, az összezúzott fokhagymát meg az aprított petrezselyemzöldet, 1-2 evõkanál citromlevet, illetve nagyon kevés vizet, és addig fõzzük, amíg szósz sûrûségû nem lesz (max.2-3 perc). Megsózzuk, ízlés szerint utánaízesítünk citromlével, és a halra öntjük. Bármilyen körettel, salátával kínálhatjuk, de önmagában is finom.
Megjegyzés: Ha a szabadban szeretnénk ezt a halételt elkészíteni, jobb, ha az öntetet elkészítjük otthon, a helyszínen pedig csak a halat sütjük meg. Ha netán az öntet kihûl, és kissé megvastagszik, hõálló csészében vagy tálban feltehetjük a grillrácsra is felmelegedni. A halat nem kell sokkal a sütés elõtt befûszerezni, mert a só sok vizet szív ki belõle, és kiszárad, nem lesz annyira élvezhetõ.
ÉÍ - 2018/NYÁR