Vaddiszn? ?s kn?dli avagy Ezt m?g nem is mondtam
sponsored links
A napokban sz?ba ker?lt... nekem meg eszembe jutott, hogy b?r n?h?nyszor m?r k?sz?tettem kn?dlit, de az ?n Dr?g?jimnak m?g nem mondtam el, hogy melyik recept lett n?lam a befut? - nemsaj?t-.
No, ma itt volt az alakalom, ?pp csak egy laza kis vaddiszn?ragut kellet dobnom hozz?...
No, ma itt volt az alakalom, ?pp csak egy laza kis vaddiszn?ragut kellet dobnom hozz?...
VADDISZN?RAGU GOMB?VAL
?S KN?DLIVEL
?S KN?DLIVEL
Hozz?val?k:
1 kg vaddiszn?comb
3 ek. cs?p?s must?r
25 dkg gomba (vagy erdei gomba)
15 dkg keny?rszalonna
1 nagy fej v?r?shagyma
2 ger. fokhagyma
1,5 dl passata (passz?rozott paradicsom)
1,5 dl v?r?sbor
1 db bab?rlev?l
?r?lt k?m?ny
kakukkf?
s?
A vaddiszn?combot sz?pen megtiszt?tjuk, felkock?zzuk ?s cs?p?s must?rral alaposan bekeverj?k, egy kis olajjal ?tforgatjuk, majd legal?bb! egy ?jszak?n ?t (ak?r 1/1,5 napig) h?t?ben ?rlelj?k, p?coljuk, hosszabb id?n?l c?lszer? ha egyszer-k?tszer ?tmozgatjuk.
A v?r?shagym?t ?s a szalonn?t, felapr?tjuk/felkock?zzuk, egy?tt ?vegesre s?tj?k, r?tessz?k a bep?colt vaddiszn?h?st, ?s amikor az elveszti nyers sz?n?t, be?zes?tj?k z?zott fokhagym?val, k?m?nnyel, kakukkf?vel, egy bab?rlev?llel ?s s?val; fel?ntj?k a v?r?sborral, majd egy forr?s ut?n a passata-t is belekeverj?k, innen tov?bb p?rk?lt m?dj?n k?szre f?zz?k.
K?zben a gomb?t megtiszt?tjuk, feldaraboljuk ?s az utols? 20-25 percben a raguba f?zz?k.
KN?DLI ? nekem ez a recept j?tt be, s j?tt be ez ??
Hozz?val?k:
60 dkg r?tesliszt
3 dl tej
3 dkg ?leszt?
1 db toj?s
cukor, s?
zs?r
(r?mai k?m?ny)
Az ?leszt?t k?zmeleg, cukros tejben felfuttatjuk.
A r?teslisztb?l t?lba tessz?k, hozz?adjuk a s?t, elkeverj?k, azt?n a toj?ssal ?s a felfuttatott ?leszt?vel alaposan dagasztjuk; dupl?j?ra kelesztj?k.
(Szerintem ?zes?t?snek egy kev?ske ?r?lt r?mai k?m?ny nem ?rt a t?szt?ba, de term?szetesen elhagyhat?.)
A megkelt t?szt?nkat n?gy egyforma hossz?k?s rudacsk?ra form?zzuk ?s ?jabb 25-30 perc alatt sz?pen megkelesztj?k.
Egy nagy ed?nyben vizet forralunk ?s amikor forr ?vatosan! belehelyezz?k a t?szt?inkat (?n kettes?vel szoktam, de ez ed?ny f?gg?, a t?szta dagadni fog, illetve ?gyelj?nk arra, hogy b?s?ges legyen a v?z mennyis?ge is) amiket oldalank?t 9-9 percig f?z?nk.
K?zben ugyi meg kell ford?tanunk ?ket, ez?rt is fontos a nagy ed?ny ?s a b? v?z, seg?ts?gnek haszn?ljunk egy likacsos szed?kanalt.
A m?g meleg, megf?tt kn?dliket zs?rral kenegess?k le.
Amikor m?r egy picit h?lt, ?les k?ssel felszeletelj?k.
Ez nem kis mennys?g, de fagyaszthat?.