Vacsora Szamócánál - 4. rész (Recept)
sponsored links
Levendulás rizskehely kesutejszínnel és mézkaramellel
Hozzávalók:
A rizshez:
- 250 g jázminrizs
- 3 evõkanál rizsliszt1 citrom reszelt héja
- fél rúd vanília
- 3-4 evõkanál méz
- kb. 15-20 szál levendula virága + kb 10 szál a díszítéshez
Kesutejszínhez:
- 1 csomag (100 g) kesudió (sótlan, nem pörkölt)
- 2 evõkanál méz
Mézkaramellhez:
- 6 evõkanál méz
- 2 evõkanál a kesutejszínbõl
Természetesen nem volt kérdéses számomra, hogy a levendulás limonádé mellé valamilyen levendulás desszertet készítek, ha már épp teljes pompájában kínálja magát ez a különleges virág a kapuban. Elõre összeállítható, krémes, hûsítõ, szezonális desszertet szerettem volna alkotni, amihez jól illik az akkor kísérletezett mézkaramell és kesutejszín. Nos, ez lett belõle. A kesutejszín sajnos nem lett teljesen krémes és a mézkaramell is tökéletesedett (felsõ kép) azóta, úgyhogy most a végsõ verziót adom közre, habár a vacsorán még csak a kísérleti fázissal (alsó kép) találkozhattak a lányok.
Hozzávalók:
A rizshez:
- 250 g jázminrizs
- 3 evõkanál rizsliszt1 citrom reszelt héja
- fél rúd vanília
- 3-4 evõkanál méz
- kb. 15-20 szál levendula virága + kb 10 szál a díszítéshez
Kesutejszínhez:
- 1 csomag (100 g) kesudió (sótlan, nem pörkölt)
- 2 evõkanál méz
Mézkaramellhez:
- 6 evõkanál méz
- 2 evõkanál a kesutejszínbõl
A kesudiót több órára, de akár egy egész éjszakára is beáztatjuk. Elõször megfõzzük a rizst úgy, mint amikor tejberizst készítünk: a rizst a rizsliszttel, a vaníliarúd kikapart belsejével és a vaníliarúddal együtt kb kétszeres mennyiségû vízzel odatesszük fõni. Egy pillanatra sem hagyjuk magára, folyamatosan kevergetjük, amíg a rizs megpuhul. Ha szükséges, közben folyamatosan pótoljuk rajta a vizet. Ha a rizs elkészült, kivadásszuk belõle a vaníliarudat, hozzáadjuk a citromhéjat és félretesszük hûlni. Amíg a rizs hûl, elkészítjük a tejszínt és a karamellt is. A tejszínhez a kesudiót a mézzel és néhány evõkanál áztatólével krémesre turmixoljuk. Ha szükséges, tehetünk még hozzá levet, a lényeg, hogy tejszín állagú legyen a végeredmény.
A karamellhez a mézet néhány evõkanál vízzel elkeverjük és közepes tûzön el kezdjük melegíteni. Kevergetni nem kell, nem fog odaégni, csak ha nagyon elfeledkezünk róla, úgyhogy folyamatosan tartsuk szemmel. A mézet addig hevítjük, amíg besûrûsödik és karamellszíne nem lesz, illetve már érezni enyhén a karamell illatát is. Lehúzzuk a tûzrõl, hozzákeverünk két evõkanálnyit a kesutejszínbõl és félretesszük hûlni. Ha nem adjuk hozzá egybõl a tejszínt, akkor ugyanolyan kõkemény égetett cukor lesz a lábas alján, mint a kristálycukorból készült változatnál. Hûtés közben a karamell még sûrûsödik, de ha túl sûrûnek találjuk bármikor adhatunk még hozzá a tejszínbõl.
A karamellhez a mézet néhány evõkanál vízzel elkeverjük és közepes tûzön el kezdjük melegíteni. Kevergetni nem kell, nem fog odaégni, csak ha nagyon elfeledkezünk róla, úgyhogy folyamatosan tartsuk szemmel. A mézet addig hevítjük, amíg besûrûsödik és karamellszíne nem lesz, illetve már érezni enyhén a karamell illatát is. Lehúzzuk a tûzrõl, hozzákeverünk két evõkanálnyit a kesutejszínbõl és félretesszük hûlni. Ha nem adjuk hozzá egybõl a tejszínt, akkor ugyanolyan kõkemény égetett cukor lesz a lábas alján, mint a kristálycukorból készült változatnál. Hûtés közben a karamell még sûrûsödik, de ha túl sûrûnek találjuk bármikor adhatunk még hozzá a tejszínbõl.
Ha a rizs teljesen kihûlt, összeállítjuk a levendulás kelyhet: a rizshez keverjük a 3-4 evõkanál mézet és a kesutejszínt, majd tálalás elõtt hozzáadjuk a tokjából kicsipkedett levendulavirágokat. A rizst kelyhekbe töltjük, mézkaramellel meglocsoljuk és levendulavirágokkal díszítjük.