Vacsora Katánál - 4. rész (Recept)
sponsored links
Akkor jöjjön a desszert receptje, melynek kiválasztása szintén okozott némi problémát... bár ebben a kategóriában nem volt olyan sok jelöltem, mint mondjuk a fõételnél. :) A, B vagy C variáns volt csak, idõm az elkészítésre meg nem sok, mégis a kicsit pepecs, de mutatós és finom Tiramisura voksoltam. Elvégre az volt a célom, hogy elkápráztassam a vendégeimet. ;)
Vegán Tiramisu
A tésztához, mely gyakorlatilag egy tojás mentes piskóta:
- 2,5 dl növényi tej
- 10 dkg barna cukor
- 1/2 citrom héja és leve
- 1 teáskanál vanília õrlemény
- 25 dkg teljes õrlésû tönkölyliszt
- 1 csomag foszfátmentes sütõpor
- 6 evõkanál olaj
Elõmelegítettem a sütõt 180 fokosra. Összekevertem egy tálban a száraz hozzávalókat, egy másikban a folyékonyakat, majd az elõzõhöz az utóbbit. ;) Alaposan kell dolgozni, de azért az sem jó, ha túl sokáig kavarjuk. Szilikontepsibe öntöttem a masszát és 20 perc alatt meg is sült a piskóta. Néhány perc pihentetés után rácson kihûtöttem a remeket, addig elkészítettem a krémet.
A kesukrémhez:
- 2 + 1/4 csésze víz
- 8 evõkanál kesudió
- 1/2 csésze nád porcukor
- 2 + 1/4 evõkanál kukoricakeményítõ
- 1/4 + 1/8 csésze teljesõrlésû tönkölyliszt
- 1 teáskanál vanília õrlemény
Összeturmixoltam a vizet, a kesudióval és a sóval, majd hozzákevertem a többi anyagot is, újra mixeltem és egy kis lábasban feltettem melegedni a tûzre. Addig kell fõzni, állandó kevergetés mellett, míg szépen besûrûsödik a krém. Alaposan lehûtve használtam a rétegezéshez.
Igen, az almának igaziból semmi köze sincs a Tiramisuhoz, véletlenül esett rá, miközben a pulton várakozott sorára ... aztán meg már úgy hagytuk, jobban mutatott rajta, mintha az általa ütött "krátert" nézegettük volna :)
A "habos" krémhez:
1 dl szójatejszínhabot felvertem (max fokozaton kb. 2 - 3 percig)
A fentieken kívül szükséges volt még:
- némi kakaópor (cukrozatlan természetesen)
- kb. 2 dl gabonakávé
Egy tetszõleges edénykébe vagy akár több kicsibe kezdjük el rétegezni a tésztát és a krémeket. Ez semmiben sem tér a hagyományos menetrendtõl, azaz a hideg piskótát babapiskóta méretû csíkokra daraboltam, lefektettem az edény aljára, meglocsoltam a kávé felével (lehetne mártogatni is ugye, de tapasztalatom szerint már a kezemben szétesnek a piskóták), aztán megkentem a kesukrém felével, újabb piskótaréteg, újabb kesukrém, szójatejszínhab és szépen megszórtam a kakaóporral.
Természetesen az lett volna az igazi, ha elõzõ este elkészítem és hagyom az ízeket erõsödni, de így is nagyon finom volt! :)
Tapasztalat: legközelebb a kávé fele "rendes" kávé lesz, mert nekem hiányzott belõle "az íz", csak nem tudtam a vendégek mit szólnának hozzá. Utóbb kiderült, hogy semmit, nem lett volna gond. :)
Forrás: az alapötlet Bryanna Clark Grograntõl származik.