Vacsora Katánál - 3. rész (Recept)

2010-06-03

sponsored links

A fõétel okozta a legnagyobb fejtörést számomra, hisz több fogásból álló menüsort terveztem, de nem akartam leterhelni a vendégeim pocakját annyira, hogy a desszert és az "utóétel" már ne férjen beléjük. Valamilyen megmagyarázhatatlan oknál fogva ragaszkodtam a tekercs formátumhoz, így az alábbi - szerintem - ötletes és nagyon finom fogás került a tányérokra.



Pestos padlizsántekercsek tejszínes - spenótos újkrumplival és tökmagos - mézes - gyömbéres sárgarépa salátával

A tekercsekhez:
- 2 nagyobb padlizsán
- 1 piros színû paprika
- 1 kisebb cukkini
- 5 dkg növényi sajt (pl. Cheezly - edam ízesítésû)
- kevés olaj a padlizsán szeletek megkenéséhez

A pestohoz:
- 1 csomag szárazon megpirított fenyõmag
- 3 marék bazsalikom levél
- 1 evõkanál olajban eltett medvehagyma
- 5 dkg felkockázott növényi sajt (pl. Cheezly - edam ízesítésû)
- kevés extra szûz olívaolaj

A megmosott padlizsánokat hosszában vékonyan felszeleteltem, sütõpapíros tepsire fektettem, kevés olajjal megkentem és 220 fokosra elõmelegített sütõben, grill fokozaton 8 - 10 perc alatt megsütöttem.

A pestohoz összeturmixoltam a fenti hozzávalókat, megkentem vele az idõközben megsült padlizsán szeleteket, majd mindegyikre ráfektettem néhány hasáb paprikát, cukkinit és sajtot, feltekertem és egy hõálló tálba helyeztem úgy, hogy alulra kerüljön a hajtás, nehogy kinyíljanak a kis csomagok sütés közben. Mindegyik tekercs tetejére pakoltam még egy kis pestot és 180 fokon 10 perc alatt készresütöttem.

A krumplihoz:
- 1 púpos evõkanál bio margarin
- 1 kg újkrumpli
- 5 marék friss spenót
- 2 evõkanál olajban eltett medvehagyma
- 1,5 dl zabtejszín
- só, frissen õrölt fehérbors

A krumplit megtisztítottam, felkockáztam és az elektromos párolóedényben megpároltam. Közben megmostam a spenótot és felcsíkoztam a leveleket. A megfõtt krumplit egy nagy serpenyõbe költöztettem, rákanalaztam a margarint, nagy lángon átforgattam, ráöntöttem a tejszínt, fûszereztem (medvehagyma, só, bors), rászórtam a spenótcsíkokat, majd fedõ alatt hagytam néhány percig (ekkor már kis lángon!) rotyogni.

A sárgarépa salátához:
- 20 dkg reszelt sárgarépa
- 1 mokkáskanál friss gyömbér, reszelve
- 2 evõkanál tökmag
- friss citromlé, só, méz ízlés szerint

Összekevertem a fenti alapanyagokat és hûtõben hagytam érni az ízeket. Ezt a salátát célszerû fogyasztás elõtt min. fél nappal elkészíteni.

Tálaláskor fejenként négy padlizsántekercs mellé halmoztam a tejszínes krumpliból és sárgarépa salátából.

Tapasztalataim:
A padlizsántekercsek nagyon "csúsznak" érdemes bõkezûen osztogatni õket. ;) A sárgarépa saláta másnap az igazi! Addigra fantasztikusan összeérnek az ízek és egy kis levet is ereszt a méznek köszönhetõen!


Folytats a blogon ... tofuatortan.blogspot.com/2010/06/vacs...

sponsored links

Keres?s