V?r?sb?rsony torta (Red Velvet)
sponsored links
A recept @bebepisk?ta-t?l sz?rmazik, n?h?ny r?szletet, meg a k?lalakot lesz?m?tva. Nagyon finom, puha, ?s l?tv?nyra is ?rdekes torta.
Hozz?val?k a pisk?t?hoz:
- 270 g liszt
- 200 g cukor
- 15 g kaka?
- 6 toj?s
- 160 g kefir
- 100 g olaj
- 1 tasak s?t?por (10 g)
- piros ?telfest?k
- csipetnyi s?
- van?lia
A kr?mhez:
- 350 g mascarpone
- 4 dl tejsz?n
- 100 g porcukor
A m?ln?s r?teghez:
- 15 dkg m?lna
- 2 te?skan?l cukor
- 1 csapott te?skan?l ?tkez?si kem?ny?t?
A tetej?re:
- 1.5 dl tejsz?n
- 150 g mascarpone
Elk?sz?t?se:
El?sz?r a kef?rben alaposan elkeverj?k az ?telfest?ket, illetve az olajat.
A pisk?ta t?bbi hozz?val?j?t k?t r?szre osztjuk, mert k?t lapot s?t?nk. Teh?t 1 lap 3 toj?sb?l, 135 g lisztb?l, 100 g cukorb?l, 6-7 g kaka?b?l, 0.5 tasak s?t?porb?l k?sz?l, csipetnyi s? ?s kev?s van?lia hozz?ad?s?val.
A toj?ss?rg?j?t a fele cukorral (50 g) kihabos?tjuk, belekavarjuk a sz?nezett kefir fel?t, majd a sz?raz hozz?val?kat, ?tszitalva. A cukor m?sik fel?t a toj?sfeh?rj?hez adjuk ?s kem?ny habb? verj?k. A t?szt?hoz forgatjuk ?vatosan, hogy ne t?rj?n ?ssze.
Egy 20 cm-es kerek tortaform?ba sim?tjuk, ?s 180 fokon kb 25 perc alatt megs?tj?k. Amikor k?sz, k?ssel az oldal?t meglaz?tjuk, ?s a form?b?l kiszedj?k.
Ekkor elk?sz?tj?k a m?sodik pisk?ta lapot, ugyan?gy, ?s megs?tj?k. Mindkett?t kih?tj?k.
A kr?mhez a hozz?val?kat mixerrel kihabos?tjuk.
A m?ln?t ?sszeforraljuk a cukorral, majd a kem?ny?t?t is belekavarjuk.
?ssze?ll?t?s:
Mindk?t tortalap tetej?r?l egy nagyon v?kony r?teget lev?gunk a d?sz?t?shez. Ezt?n k?t lapra v?gjuk.
Mindenikre a kr?m harmada ker?l, illetve a m?lna, amit nem ken?nk ki eg?szen a torta perem?ig. Amikor egym?sra helyezt?k az ?sszes lapot, r?teget, visszahelyezz?k a tortaform?ba, ?s j? szorosan ?sszefogatjuk. 1 ?r?ra h?t?szekr?nybe helyezz?k, hogy j?l ?ssze?lljon. Ezut?n a tetej?re val?kat kihabos?tjuk, a tort?t bevonjuk, ?s a f?lretett pisk?ta morzsal?kkal, illetve n?h?ny szem m?ln?val tetsz?s szerint d?sz?tj?k.