Utopenec, utopence, utopenci - ecetes, hagym?s cseh virslisal?ta (krinolinnal)
sponsored links
Ezen a ny?ron volt m?g egy mininyaral?som Tahit?tfaluban Ann?n?l ?s Norbin?l, ahol nagyon-nagyon j? volt. Meg?rkeztem (k?lcs?nkocsival! de j? volt vezetni is!), ?s le?ltem egy helyre, majd m?snap indul?skor onnan fel?lltam, ?s a k?t id?pont k?z?tt, folyamatosan csak j?ttek a kaj?k ?s a pi?k, egyik finomabb, mint a m?sik. Volt k?tf?le focaccia, az egyik hagym?s, a m?sik f?lig hagym?s, f?lig paradicsomos. A leg?rdekesebb az volt, hogy amikor az els? elfogyott, akkor Anna csak sim?n kan?llal bekevert egy m?sik t?szt?t a szemem l?tt?ra, mindenf?le dagaszt?s ?s egy?b macera n?lk?l, majd az megkelt, ?s t?nyleg focaccia lett bel?le. Azt?n voltak p?colt h?sok, amit este par?zson megs?t?tt?nk (az ?n r?szv?telem az akt?v b?mul?s volt), ?s ehhez Anna m?g kor?bban s?t?ben megs?t?tt n?h?ny padlizs?nt f?lbev?gva, amire g?r?g joghurtot tett?nk, ?s ez is annyira finom volt, hogy az?ta k?tszer megcsin?ltam itthon, de k?ptelen voltam t?rt?ztetni magam, ami kellene a kajafot?khoz, ink?bb gyorsan megettem. Majd ?rkezik a recept is, de arra m?g egy kicsit v?rni kell. Volt m?g ez az utopenec nev? cseh finoms?g is, de nem szafal?d?b?l vagy krinolinb?l vagy virslib?l, hanem valami debreceniszer?s?gb?l, ?s az is isteni volt.
K?tszer voltunk egy?tt Csehorsz?gban, egyszer 2013-ban, egyszer 2014-ben, ?s ott minden ?Original Svejk ?tteremben? kaphat? ez a s?rkorcsolya. Anna mindig rendelt is bel?le, ?s mindig fel is faltuk. (Original Svejk ?tterem egy?bk?nt minden v?rosban van t?bb is, hogy melyik az igazi eredeti, azt nem lehet tudni, a l?nyeg, hogy min?l t?bbet ki kell pr?b?lni, h?tha r?j?v?nk arra, hogy melyik az. Ha nem j?v?nk r?, az se baj, mert mindenhol finomakat lehet enni ?s inni.)
Azt?n Anna ut?nan?zett az utopenec recepj?tnek, ?s gyakran k?sz?ti is bulikra, ?s azt mes?lte, hogy k?b? csak mi h?rman vagyunk, akik ezt megessz?k. ?s most ?n is ezzel fogok majd villogni Mazsi?kn?l szombaton a lak?savat? bulin. H?t, megl?tjuk mi lesz!
Tulajdonk?ppen ez egy ecetes, f?szeres l?ben ?rlelt szafal?d? (vagy virsli vagy debreceni, vagy valami) j? sok hagym?val. Maga a sz? ?ll?t?lag v?zbef?ltat jelent, olvastam olyat is, hogy v?zbef?lt f?rfit, vagy v?zihull?t, ezt csak az?rt ?rom, hogy m?g nagyobb h?ss? v?ljon, aki majd megk?stolja a buliban.
Hozz?val?k:
- virsli, krinolin, szafal?d?, debreceni vagy a csehekn?l spek?cky nev? kolb?szka, n?lam 2 sz?l krinolin
- 1 liter v?z (f?l liter el?g lett volna)
- 2 dl 10%-os ecet (Nekem ezzel a mennyis?ggel kicsit savany? lett a l?, ?gy m?g h?g?tottam v?zzel, de a legt?bb recept sokkal t?bb ecetet ?r, pl. 1 liter v?zhez f?l litert. K?stolgatni kell. Egy helyen azt olvastam, hogy ha nem a cseh spek?cky nev? kolb?szk?val csin?ljuk, akkor er?sebb, f?szeresebb l?ben kell p?colni.)
- 2-3-4 ev?kan?l cukor (n?lam most 4 volt)
- 1 te?skan?l bors
- 1 te?skan?l must?rmag
- 1 te?skan?l koriandermag
- 5 db bab?rlev?l
- 3 te?skan?l s?
- 2 fej hagyma
- esetleg uborka, paprika, ?s m?g sokf?le z?lds?ghozz?val?t olvastam
Napi cukinak pedig Amy, amikor l?that?an rossz n?ven veszi, hogy valaki lem?solja a ruh?j?t:
Igaza van, mi?rt kell ut?nozni?