Tükörtojás szelet
sponsored links
A szomszédasszonyom azt hitte, tükörtojást vittem neki.
- Te ilyen lágyra szoktad hagyni a sárgáját? Ez valami sós sütemény, ugye?
Jé, hát ez rendes édes sütemény!
Igen, ez "rendes" édes sütemény. Egyszerûen, gyorsan elkészíthetõ, mutatós, és nagyon finom!
Hozzávalók:
Tésztához:
10 deka cukor
3 tojás
15 deka liszt
fél cs. sütõpor
15 deka olvasztott vaj
Krémhez:
2 deci tej
1 deci tejszín
fél zacskó (2 deka) tejszín ízû pudingpor
Tetejére:
sárgabarack befõtt
1 zacskó színtelen tortazselé
- Te ilyen lágyra szoktad hagyni a sárgáját? Ez valami sós sütemény, ugye?
Jé, hát ez rendes édes sütemény!
Tükörtojás szelet |
Hozzávalók:
Tésztához:
10 deka cukor
3 tojás
15 deka liszt
fél cs. sütõpor
15 deka olvasztott vaj
Krémhez:
2 deci tej
1 deci tejszín
fél zacskó (2 deka) tejszín ízû pudingpor
Tetejére:
sárgabarack befõtt
1 zacskó színtelen tortazselé
A tojásokat habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a felolvasztott, de már nem meleg vajat, ezután belekeverjük a sütõporral elkevert lisztet. Sütõpapírral bélelt nagyobb tepsibe öntjük a massztát, és 170 fokra elõmelegített sütõben 15 percig sütjük.
Közben elkészítjük a "tojásfehérjét".
A tejet és a tejszínt összeöntjük, elkeverjük a pudingporral és összefõzzük.
Negyed óra után kivesszük a tepsit, és a pudingból kis köröket alakítunk ki a tészta tetején, majd visszatesszük még 6-8 percre és készre sütjük.
Ha kihûlt, a sárgabarack befõttbõl köröket szúrunk ki, és a pudingos részre helyezzük, ezek lesznek a tojások sárgái. Színtelen tortazselét öntünk a sütemény tetejére.
A tortazselét az elõírás szerint 2,5-3 deci befõttlével kevert vízzel elkeverjük, kevergetve felforraljuk, 1 perc forralás után levesszük a tûzrõl, kevergetjü, míg kihûlik és ráönjük a sütemény tetejére.
A recepttõl csak annyiban tértem el, hogy a barackbefõttbõl nem szúrtam ki köröket, hanem a lecsöpögtetett fél barackokat rátettem a pudingos részre, így csaknem betakarta a fehér részt. Mutatósabb lett volna kisebb barackokkal, valósághûbb. bár a szomszédasszony így is becsapódott. Nálam a sütési idõ tovább tartott.
Annának tartozom köszönettel a receptért, bár Teller Zsuzsánál is megnéztem, Õ is nagyon szépen elkészítette.
Ennek biztos lesz ismétlése!