Túrógombóc
sponsored links
Hozzávalók
a gombóchoz:
- 50 dkg túró
- 2 tojás
- 2 púpozott evõkanál zabkorpa
- 3 evõkanál nyírfacukor (xilit)
- csipet só
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 1 citrom reszelt héja
a tálaláshoz:
- cukormentes lekvár
- tejföl
- nyírfacukor (xilit) porrá õrölve
Elkeverjük a túrót a tojássárgájával és a többi hozzávalóval. Habbá verjük a tojásfehérjét, és óvatosan a túróhoz forgatjuk. Nagyobb lábosban vizet forralunk. Vizes kézzel gombócokat formázunk egy-egy evõkanálnyi masszából, amelyeket 4-5 darabonként a gyöngyözõ vízbe teszünk. Újraforrástól számítva 3-5 percig fõzzük õket. (Próbaképpen kivehetünk és kettévághatunk egyet: ha már a közepe sem nyers, készen van.) Szûrõkanállal nagyobb tálba szedjük a gombócokat.
Tálaláskor lekvárt, vagy tejfölt és nyírfaporcukrot adunk hozzá.