Túrógombóc fagyi tejfölhabbal

2010-08-09

sponsored links


Két hétre kölcsönkaptam egy fagyigépet, és most úgy vagyok vele, mint gyerek az új játékszerével. Minden egyéb eszközt félrelöktem a konyhában, és most csak ezzel játszom, teljes áhitattal és odaadással.
És ha már egyszer van a kütyü, akkor naná, hogy nem csak a hozzájáró receptfüzetbõl, meg az Interneten fellelhetõ jól bevált módszerekbõl fogok meríteni, mert az úgy sokkal, de sokkal izgibb, ha saját kútfõbõl pattan (már ha pattan) ki valami.
Nem mondom, nehéz szülés, nem is gondoltam volna, hogy ez a téma ennyire körüljárt.
Persze, olvastam én is a Dining guide recept versenyérõl, és nyilván a nagyvilágban is akad jó néhány kísérletezõ szellem, de amikor komoly elõtanulmányok eredményeként végre kigondolom, hogy a mézes fokhagyma fagyi lesz az én saját, különbejáratú, eredeti remekmûvem, akkor jön a hideg zuhany. Hiszitek, vagy sem, ilyet is csinált már valami elvetemült, a Gilroy Fokhagyma Fesztivál apropóján.
Baromi dühös vagyok, de nem adom fel! A legképtelenebb anyagokat sorolom fel gondolatban, és amikor jónak tûnik az elképzelés, beguglizom. Most mondjam, hogy minden egyes "ötletemre" többszáz, sõt, ezer találat jön? Ez a David Lebovitz van a leginkább a bögyömben!!! Hihetetlen, hogy mindent kitalált és elkészített már, miközben itt vagyok én, hogy zseniálisabbnál zseniálisabb ötleteimmel levegyem lábáról a világ házifagyi készítõit!
Na de nem vagyok az a könnyen feladós fajta, úgyhogy  folytatom az egyszemélyes agyvihart, és végül csak kipattan valami. Illetve valamik, mert két olyan dolog is eszembe jut, amire nem leltem máshol. Jupiiii!! Viszont a fagyigép kapacitása (1 liter), és a rövid hétvége miatt egyelõre csak az egyiket tudtam megcsinálni, és bár majd szétvet a kíváncsiság (hadd higgyem, hogy benneteket is), milyen lesz a másik, meg hogy miként fogadjátok majd, muszáj kibírnom a hét végéig, elõbb sajnos nem lesz rá idõm. Addig is, recept No.1:

Hozzávalók:
4 tojás sárgája
10 dkg kristálycukor
2 dl habtejszín
25 dkg Mascarpone
1 ek gríz
reszelt citromhéj
csipet só
5 dkg Albert keksz
3 dkg vaj
1 pohár tejföl
1 dl habtejszín
1 tasak habfixáló
5 dkg porcukor


Elkészítés:
A tejszínt és a Mascarponét összemelegítem, hozzáadom  a citrom reszelt héját
Belekeverem a grízt és lassú tûzön megfõzöm, kihûtöm
A tojássárgáját habosra keverem a cukorral és a csipet sóval
Hozzáadom a cukros tojást, alacsony hõmérsékleten sûrû krémmé fõzöm, kihûtöm
Belekeverem a túrót
Lehûtöm teljesen hidegre (hûtõben, kb egy óra)
Az elõzõleg 8 órán át mélyhûtõben tartott fagyigépbe töltöm a masszát, fél óra, és kész.
Ahhoz, hogy formás gombócokat kapjak, további egy órára beteszem a kicsit még lágy krémet a mélyhûtõbe, így annyira megkeményedik, hogy a fagyis kanállal szépen tudom formázni.
Közben elkészítem a tejfölhabot:
A tejfölt, a tejszínt, a porcukrot és a habfixáló port kézi mixerrel kemény habbá verem, és mehet a hûtõbe állagjavulni.
Morzsa:
A kekszet ledarálom 
Serpenyõben, forró vajon átforgatom (pont, mint a zsemlemorzsát)
Tálalás: a fagyis kanalat forró vízbe mártom, megformázom a gombócokat, tetejére jöhet a tejfölhab és a kekszmorzsa
Nyámiiiiiii :)


Folytats a blogon ... gasztroterapia.blogspot.com/2010/08/t...

sponsored links

Keres?s