Túró rudi házilag

2014-01-27

sponsored links

Sok dolgot készítek házilag. Újra és újra rájövök, hogy nem véletlenül. A házilag készült dolgok sokkal finomabbak, olykor olcsóbbak és feltétlenül minõségibb finomságok!

A soron következõ a túró rudi.

Azért ez, mert mindenki szereti. :)

A mindenkibe beletartozunk ugyebár mi is, de fõleg a lányok. Mivel nem éppen olcsó mulatság a finom csoda nagy tételben való megvásárlása, ezért gondoltam itt az idõ, most elkészítem.

Amint ezt eldöntöttem tönkre ment a laptopom. Ajvé.

IMG_7970





Kicsit se borultam ki. :) Áh! Elszomorodtam. Se rudi, se laptop, fene vigye el!

Mára beszereztem egy kölcsön gépet és amint végeztem a kábelezésével és a beállításaival, már elõ is vettem a túrót a hûtõbõl. Annyira vártam, hogy végre készíthessem, mint valami gyerek mondjuk a gyurmázást.

Egyszerûbb elkészíteni, mint sokan hinnék. Nem mondom, hogy olcsóbb házilag kivitelezni, de mindenképpen megéri próbálkozni vele -, mert azon túl, hogy negyed kiló túróból 10 termetes, finomságos rudit kapunk, átélhetjük azt a fantasztikus érzést is, hogy: ?Igen, ezeket én gyártottam.?

Ezen kívül pedig nem mindegy, mit eszünk ? ezt tudjuk, milyen alapanyagokból készítettük, nem úgy, mint az ipari társát, ami tele van adalékanyagokkal!

Túró rudiTúró rudik (Végülis a zselatin virág is az egyik hozzávalót hivatott szimbolizálni?.így utólag belegondolva.)

Hozzávalók 10 db termetesebb (mint a bolti aprócska) rudihoz:

25 dkg túró

1 citrom reszelt héja

1/2 rúd vanília magjai

4 tk zselatin (kb. 10 gr)

50 gr hideg víz

5 ek porcukor

kb. 20-25 dkg étcsokoládé

Mindenek elõtt a túrót egy nagyobb tálba (amiben a késõbbiekben összedolgozzuk majd a masszát) áttörjük egy szûrõn.

IMG_7946

Hozzá reszeljük a megmosott citrom héját, a porcukrot és a vanília magjait.

IMG_7947

A zselatint beáztatjuk. Por zselatin esetén a következõkre figyeljünk: a zselatin mennyiségének ötszörösébe áztassuk be. Vagyis egy rész zselatint 5 rész hideg vízben kell megduzzasztani. (Ezt most gyakorlaton tanultam!) ;) Esetünkben 4 teáskanál (nem púpozott) zselatint használunk, ami összességében 10 gramm. Ehhez mérten 50 gramm hideg vizet öntünk a porra, elkeverjük és hagyjuk, hogy a zselatin megduzzadjon.

Az alábbi képek mutatják a folyamatot:

zselatin (por)A kimért por zselatin.

zselatin (por)Ráöntünk ötször annyi (mennyiségre) hideg vizet és elkeverjük.

zselatinMegduzzadt a zselatin (felszívta a vizet).

A megduzzadt zselatint robotgéppel alaposan belekeverjük a túrós masszába.

A kész, kikevert masszát tegyük minimum fél órára a hûtõbe.

Túró rudi masszaA túrós massza.

A szép, egyenletes túrós rudak kialakítására a legmegfelelõbb egy darabka celofán.

CelofánA hengereléshez használt celofán darabka.

Kiterítjük, majd fogunk egy kis adag masszát, a két tenyerünkkel némiképp rúddá hengereljük, majd rátesszük a celofánra.

Celofánon a túrós massza.A celofánon a túrós massza.

Óvatosan, de szorosan feltekerve becsomagoljuk a túrós massza rudat, majd a két végénél összecsípjük és így összecsípve a végeken sodrunk rajta párat.

Nekem 10 cm hosszú rudacskák lettek és valamivel azért tömzsibbek, mint a bolti társai. (Nem az óriás, hanem a hagyományos rudira gondolok.)

Hengerelt masszaHengerelt túrós massza

Addig folytatjuk, míg el nem fogy a massza.

Az elkészült, hengerelt masszákat egy sütõpapírral fedett tálcára tettem és beraktam a fagyasztóba, hogy kissé dermedjen csokizás elõtt.

Túrós rudakMennek a túrós rudak a fagyasztóba.

Míg a túrós rudak a fagyasztóban hûsölnek, elkezdjük olvasztani a csokoládét.

Fontos, hogy jó minõségû csokoládét használjunk, mert temperálni fogjuk, hogy szépen roppanjon, mikor beleharapunk a kész rudiba. (Bõvebben a temperálásról itt olvashatsz!)

Egy deszkát sütõpapírral borítunk.

Az olvadt csokiból egy teáskanál segítségével olyan hosszú csíkokat húzunk a papírra, amilyen hosszúk lettek a túrós rudaink.

Ahogy húztunk egy csoki csíkot, már rá is ültetünk egy rudat. Pusztán azért, hogy össze tudjanak kötõdni. :) Szépen magyarosan.

Csoki talpalásCsokis talpakat készítünk a rudaknak.

Amíg nem végzünk a temperálással tegyük be a hûtõbe, vagy vissza a fagyasztóba.

A temperáláshoz az apróra tördelt minõségi étcsokoládét megolvasztjuk és 40-41 fokosra melegítjük.

Ezután egy hideg vízfürdõbe téve a tálat (ügyelvén arra, hogy a csokihoz ne érjen víz), folyamatosan kevergetve lehûtjük a csokit 27 fokra.

Ha lehûlt, vissza melegítjük 31, de max. 32 fokosra és használhatjuk is.

Ez a hagyományos temperálás házi módja.

Viszont ha jó minõségû, már temperáltan visszadermedt csokit használunk, akkor dolgozhatunk akár beoltós módszerrel is, ami lényegesen egyszerûbb.

Ez esetben a csokoládé mennyiségének a 2/3-át felolvasztjuk. Elég épp annyira, amikor már teljesen minden darabka felolvadt.

Levesszük a vizes fazékról (mert szerintem a vízgõz fölött való csokoládé olvasztás a legbiztonságosabb módszer, így nem éghet meg egyáltalán a csokink) és teljesen simára keverjük a maradék 1/3 csokival.

Lényegében a maradék csokival hûtjük vissza a kívánt hõmérsékletre. Ha ez megvan és már minden darab feloldódott használhatjuk is.

A rudacskákat rácsra helyezzük és egyesével leöntjük õket csokival.

Ahogy egyet leöntünk, elsimítjuk ha kell a burkot, majd alá nyúlunk (egy spatulával) és áthelyezzük a rácsról vissza a sütõpapírral fedett deszkára.

Túró rudakA rudacskák várják a csoki zuhanyt!

IMG_7961

Így járunk el az összessel, majd hagyjuk a csokit megdermedni, hûtsük ki rendesen.

Ezután fogyaszthatjuk is, illetve becsomagolva ajándékba is adhatjuk a rudinkat! :P

Túró rudiA kész túró rudik

Túró rudiA kész túró rudik.

Ezekrõl a rudacskákról elmondható, hogy valóban túróból készültek, valódi citrom felhasználásával és még vanília magokat is láttak.

Nem mindegy, milyen minõséget esznek a gyerekeink, de az sem, hogy mi mit fogyasztunk.

IMG_7965

Azt nem mondom, hogy soha többet nem fogok a boltban pöttyös rudit venni, de amikor csak alkalmam nyílik rá, inkább magam fogom elkészíteni.

Nemhogy olyan finom, mint az ?eredeti?, finomabb annál!

Lehet kicsivel több zselatint is elbírna a túró. Persze akinek nem fekszik a zselatin használata, az használjon pektint vagy agar-agart. Én ezekkel még nem dolgoztam.

Amennyiben kicsit keményebbre készítjük a túrós masszát, úgy lehet tovább kísérletezni az ízesítéssel. Tudjátok, van az epres túró rudi, a banános, barackos, stb. Lehet készíteni sûrû ?lekvárt? és habzsákból nyomni a kiterített túró közepére egy csíkot, majd óvatosan feltekerni és így csokizni?.lehet majd tesztelek egy sort. Most viszont élvezem ezt a mûvem! ;) IMG_7971

IMG_7972

Kedvet kaptatok az elkészítéséhez? Ki lesz olyan ügyes és bátor, hogy neki is áll?

Jó szöszmötölést, hengerelést és csokizást!


Ezeket is kedvelnéd:




IMG_3057
Ibolya szirup házilag



Pillecukor házilag


zselés szalon
Zselés szaloncukor házilag


IMG_8093
Sûrített (cukrozott) tej házilag


IMG_5704
Mogyorókrém házilag




Folytats a blogon ... nassolonaplopo.cafeblog.hu/2014/01/27...

sponsored links

Keres?s