Túró rudi házilag
sponsored links
Sok dolgot készítek házilag. Újra és újra rájövök, hogy nem véletlenül. A házilag készült dolgok sokkal finomabbak, olykor olcsóbbak és feltétlenül minõségibb finomságok!
A soron következõ a túró rudi.
Azért ez, mert mindenki szereti.
A mindenkibe beletartozunk ugyebár mi is, de fõleg a lányok. Mivel nem éppen olcsó mulatság a finom csoda nagy tételben való megvásárlása, ezért gondoltam itt az idõ, most elkészítem.
Amint ezt eldöntöttem tönkre ment a laptopom. Ajvé.
Kicsit se borultam ki. Áh! Elszomorodtam. Se rudi, se laptop, fene vigye el!
Mára beszereztem egy kölcsön gépet és amint végeztem a kábelezésével és a beállításaival, már elõ is vettem a túrót a hûtõbõl. Annyira vártam, hogy végre készíthessem, mint valami gyerek mondjuk a gyurmázást.
Egyszerûbb elkészíteni, mint sokan hinnék. Nem mondom, hogy olcsóbb házilag kivitelezni, de mindenképpen megéri próbálkozni vele -, mert azon túl, hogy negyed kiló túróból 10 termetes, finomságos rudit kapunk, átélhetjük azt a fantasztikus érzést is, hogy: ?Igen, ezeket én gyártottam.?
Ezen kívül pedig nem mindegy, mit eszünk ? ezt tudjuk, milyen alapanyagokból készítettük, nem úgy, mint az ipari társát, ami tele van adalékanyagokkal!
Túró rudik (Végülis a zselatin virág is az egyik hozzávalót hivatott szimbolizálni?.így utólag belegondolva.)
Hozzávalók 10 db termetesebb (mint a bolti aprócska) rudihoz:
25 dkg túró
1 citrom reszelt héja
1/2 rúd vanília magjai
4 tk zselatin (kb. 10 gr)
50 gr hideg víz
5 ek porcukor
kb. 20-25 dkg étcsokoládé
Mindenek elõtt a túrót egy nagyobb tálba (amiben a késõbbiekben összedolgozzuk majd a masszát) áttörjük egy szûrõn.
Hozzá reszeljük a megmosott citrom héját, a porcukrot és a vanília magjait.
A zselatint beáztatjuk. Por zselatin esetén a következõkre figyeljünk: a zselatin mennyiségének ötszörösébe áztassuk be. Vagyis egy rész zselatint 5 rész hideg vízben kell megduzzasztani. (Ezt most gyakorlaton tanultam!) Esetünkben 4 teáskanál (nem púpozott) zselatint használunk, ami összességében 10 gramm. Ehhez mérten 50 gramm hideg vizet öntünk a porra, elkeverjük és hagyjuk, hogy a zselatin megduzzadjon.
Az alábbi képek mutatják a folyamatot:
A kimért por zselatin.
Ráöntünk ötször annyi (mennyiségre) hideg vizet és elkeverjük.
Megduzzadt a zselatin (felszívta a vizet).
A megduzzadt zselatint robotgéppel alaposan belekeverjük a túrós masszába.
A kész, kikevert masszát tegyük minimum fél órára a hûtõbe.
A túrós massza.
A szép, egyenletes túrós rudak kialakítására a legmegfelelõbb egy darabka celofán.
A hengereléshez használt celofán darabka.
Kiterítjük, majd fogunk egy kis adag masszát, a két tenyerünkkel némiképp rúddá hengereljük, majd rátesszük a celofánra.
A celofánon a túrós massza.
Óvatosan, de szorosan feltekerve becsomagoljuk a túrós massza rudat, majd a két végénél összecsípjük és így összecsípve a végeken sodrunk rajta párat.
Nekem 10 cm hosszú rudacskák lettek és valamivel azért tömzsibbek, mint a bolti társai. (Nem az óriás, hanem a hagyományos rudira gondolok.)
Hengerelt túrós massza
Addig folytatjuk, míg el nem fogy a massza.
Az elkészült, hengerelt masszákat egy sütõpapírral fedett tálcára tettem és beraktam a fagyasztóba, hogy kissé dermedjen csokizás elõtt.
Mennek a túrós rudak a fagyasztóba.
Míg a túrós rudak a fagyasztóban hûsölnek, elkezdjük olvasztani a csokoládét.
Fontos, hogy jó minõségû csokoládét használjunk, mert temperálni fogjuk, hogy szépen roppanjon, mikor beleharapunk a kész rudiba. (Bõvebben a temperálásról itt olvashatsz!)
Egy deszkát sütõpapírral borítunk.
Az olvadt csokiból egy teáskanál segítségével olyan hosszú csíkokat húzunk a papírra, amilyen hosszúk lettek a túrós rudaink.
Ahogy húztunk egy csoki csíkot, már rá is ültetünk egy rudat. Pusztán azért, hogy össze tudjanak kötõdni. Szépen magyarosan.
Csokis talpakat készítünk a rudaknak.
Amíg nem végzünk a temperálással tegyük be a hûtõbe, vagy vissza a fagyasztóba.
A temperáláshoz az apróra tördelt minõségi étcsokoládét megolvasztjuk és 40-41 fokosra melegítjük.
Ezután egy hideg vízfürdõbe téve a tálat (ügyelvén arra, hogy a csokihoz ne érjen víz), folyamatosan kevergetve lehûtjük a csokit 27 fokra.
Ha lehûlt, vissza melegítjük 31, de max. 32 fokosra és használhatjuk is.
Ez a hagyományos temperálás házi módja.
Viszont ha jó minõségû, már temperáltan visszadermedt csokit használunk, akkor dolgozhatunk akár beoltós módszerrel is, ami lényegesen egyszerûbb.
Ez esetben a csokoládé mennyiségének a 2/3-át felolvasztjuk. Elég épp annyira, amikor már teljesen minden darabka felolvadt.
Levesszük a vizes fazékról (mert szerintem a vízgõz fölött való csokoládé olvasztás a legbiztonságosabb módszer, így nem éghet meg egyáltalán a csokink) és teljesen simára keverjük a maradék 1/3 csokival.
Lényegében a maradék csokival hûtjük vissza a kívánt hõmérsékletre. Ha ez megvan és már minden darab feloldódott használhatjuk is.
A rudacskákat rácsra helyezzük és egyesével leöntjük õket csokival.
Ahogy egyet leöntünk, elsimítjuk ha kell a burkot, majd alá nyúlunk (egy spatulával) és áthelyezzük a rácsról vissza a sütõpapírral fedett deszkára.
A rudacskák várják a csoki zuhanyt!
Így járunk el az összessel, majd hagyjuk a csokit megdermedni, hûtsük ki rendesen.
Ezután fogyaszthatjuk is, illetve becsomagolva ajándékba is adhatjuk a rudinkat!
A kész túró rudik
A kész túró rudik.
Ezekrõl a rudacskákról elmondható, hogy valóban túróból készültek, valódi citrom felhasználásával és még vanília magokat is láttak.
Nem mindegy, milyen minõséget esznek a gyerekeink, de az sem, hogy mi mit fogyasztunk.
Azt nem mondom, hogy soha többet nem fogok a boltban pöttyös rudit venni, de amikor csak alkalmam nyílik rá, inkább magam fogom elkészíteni.
Nemhogy olyan finom, mint az ?eredeti?, finomabb annál!
Lehet kicsivel több zselatint is elbírna a túró. Persze akinek nem fekszik a zselatin használata, az használjon pektint vagy agar-agart. Én ezekkel még nem dolgoztam.
Amennyiben kicsit keményebbre készítjük a túrós masszát, úgy lehet tovább kísérletezni az ízesítéssel. Tudjátok, van az epres túró rudi, a banános, barackos, stb. Lehet készíteni sûrû ?lekvárt? és habzsákból nyomni a kiterített túró közepére egy csíkot, majd óvatosan feltekerni és így csokizni?.lehet majd tesztelek egy sort. Most viszont élvezem ezt a mûvem!
Kedvet kaptatok az elkészítéséhez? Ki lesz olyan ügyes és bátor, hogy neki is áll?
Jó szöszmötölést, hengerelést és csokizást!
Ibolya szirup házilag
Pillecukor házilag
Zselés szaloncukor házilag
Sûrített (cukrozott) tej házilag
Mogyorókrém házilag
A soron következõ a túró rudi.
Azért ez, mert mindenki szereti.
A mindenkibe beletartozunk ugyebár mi is, de fõleg a lányok. Mivel nem éppen olcsó mulatság a finom csoda nagy tételben való megvásárlása, ezért gondoltam itt az idõ, most elkészítem.
Amint ezt eldöntöttem tönkre ment a laptopom. Ajvé.
Kicsit se borultam ki. Áh! Elszomorodtam. Se rudi, se laptop, fene vigye el!
Mára beszereztem egy kölcsön gépet és amint végeztem a kábelezésével és a beállításaival, már elõ is vettem a túrót a hûtõbõl. Annyira vártam, hogy végre készíthessem, mint valami gyerek mondjuk a gyurmázást.
Egyszerûbb elkészíteni, mint sokan hinnék. Nem mondom, hogy olcsóbb házilag kivitelezni, de mindenképpen megéri próbálkozni vele -, mert azon túl, hogy negyed kiló túróból 10 termetes, finomságos rudit kapunk, átélhetjük azt a fantasztikus érzést is, hogy: ?Igen, ezeket én gyártottam.?
Ezen kívül pedig nem mindegy, mit eszünk ? ezt tudjuk, milyen alapanyagokból készítettük, nem úgy, mint az ipari társát, ami tele van adalékanyagokkal!
Túró rudik (Végülis a zselatin virág is az egyik hozzávalót hivatott szimbolizálni?.így utólag belegondolva.)
Hozzávalók 10 db termetesebb (mint a bolti aprócska) rudihoz:
25 dkg túró
1 citrom reszelt héja
1/2 rúd vanília magjai
4 tk zselatin (kb. 10 gr)
50 gr hideg víz
5 ek porcukor
kb. 20-25 dkg étcsokoládé
Mindenek elõtt a túrót egy nagyobb tálba (amiben a késõbbiekben összedolgozzuk majd a masszát) áttörjük egy szûrõn.
Hozzá reszeljük a megmosott citrom héját, a porcukrot és a vanília magjait.
A zselatint beáztatjuk. Por zselatin esetén a következõkre figyeljünk: a zselatin mennyiségének ötszörösébe áztassuk be. Vagyis egy rész zselatint 5 rész hideg vízben kell megduzzasztani. (Ezt most gyakorlaton tanultam!) Esetünkben 4 teáskanál (nem púpozott) zselatint használunk, ami összességében 10 gramm. Ehhez mérten 50 gramm hideg vizet öntünk a porra, elkeverjük és hagyjuk, hogy a zselatin megduzzadjon.
Az alábbi képek mutatják a folyamatot:
A kimért por zselatin.
Ráöntünk ötször annyi (mennyiségre) hideg vizet és elkeverjük.
Megduzzadt a zselatin (felszívta a vizet).
A megduzzadt zselatint robotgéppel alaposan belekeverjük a túrós masszába.
A kész, kikevert masszát tegyük minimum fél órára a hûtõbe.
A túrós massza.
A szép, egyenletes túrós rudak kialakítására a legmegfelelõbb egy darabka celofán.
A hengereléshez használt celofán darabka.
Kiterítjük, majd fogunk egy kis adag masszát, a két tenyerünkkel némiképp rúddá hengereljük, majd rátesszük a celofánra.
A celofánon a túrós massza.
Óvatosan, de szorosan feltekerve becsomagoljuk a túrós massza rudat, majd a két végénél összecsípjük és így összecsípve a végeken sodrunk rajta párat.
Nekem 10 cm hosszú rudacskák lettek és valamivel azért tömzsibbek, mint a bolti társai. (Nem az óriás, hanem a hagyományos rudira gondolok.)
Hengerelt túrós massza
Addig folytatjuk, míg el nem fogy a massza.
Az elkészült, hengerelt masszákat egy sütõpapírral fedett tálcára tettem és beraktam a fagyasztóba, hogy kissé dermedjen csokizás elõtt.
Mennek a túrós rudak a fagyasztóba.
Míg a túrós rudak a fagyasztóban hûsölnek, elkezdjük olvasztani a csokoládét.
Fontos, hogy jó minõségû csokoládét használjunk, mert temperálni fogjuk, hogy szépen roppanjon, mikor beleharapunk a kész rudiba. (Bõvebben a temperálásról itt olvashatsz!)
Egy deszkát sütõpapírral borítunk.
Az olvadt csokiból egy teáskanál segítségével olyan hosszú csíkokat húzunk a papírra, amilyen hosszúk lettek a túrós rudaink.
Ahogy húztunk egy csoki csíkot, már rá is ültetünk egy rudat. Pusztán azért, hogy össze tudjanak kötõdni. Szépen magyarosan.
Csokis talpakat készítünk a rudaknak.
Amíg nem végzünk a temperálással tegyük be a hûtõbe, vagy vissza a fagyasztóba.
A temperáláshoz az apróra tördelt minõségi étcsokoládét megolvasztjuk és 40-41 fokosra melegítjük.
Ezután egy hideg vízfürdõbe téve a tálat (ügyelvén arra, hogy a csokihoz ne érjen víz), folyamatosan kevergetve lehûtjük a csokit 27 fokra.
Ha lehûlt, vissza melegítjük 31, de max. 32 fokosra és használhatjuk is.
Ez a hagyományos temperálás házi módja.
Viszont ha jó minõségû, már temperáltan visszadermedt csokit használunk, akkor dolgozhatunk akár beoltós módszerrel is, ami lényegesen egyszerûbb.
Ez esetben a csokoládé mennyiségének a 2/3-át felolvasztjuk. Elég épp annyira, amikor már teljesen minden darabka felolvadt.
Levesszük a vizes fazékról (mert szerintem a vízgõz fölött való csokoládé olvasztás a legbiztonságosabb módszer, így nem éghet meg egyáltalán a csokink) és teljesen simára keverjük a maradék 1/3 csokival.
Lényegében a maradék csokival hûtjük vissza a kívánt hõmérsékletre. Ha ez megvan és már minden darab feloldódott használhatjuk is.
A rudacskákat rácsra helyezzük és egyesével leöntjük õket csokival.
Ahogy egyet leöntünk, elsimítjuk ha kell a burkot, majd alá nyúlunk (egy spatulával) és áthelyezzük a rácsról vissza a sütõpapírral fedett deszkára.
A rudacskák várják a csoki zuhanyt!
Így járunk el az összessel, majd hagyjuk a csokit megdermedni, hûtsük ki rendesen.
Ezután fogyaszthatjuk is, illetve becsomagolva ajándékba is adhatjuk a rudinkat!
A kész túró rudik
A kész túró rudik.
Ezekrõl a rudacskákról elmondható, hogy valóban túróból készültek, valódi citrom felhasználásával és még vanília magokat is láttak.
Nem mindegy, milyen minõséget esznek a gyerekeink, de az sem, hogy mi mit fogyasztunk.
Azt nem mondom, hogy soha többet nem fogok a boltban pöttyös rudit venni, de amikor csak alkalmam nyílik rá, inkább magam fogom elkészíteni.
Nemhogy olyan finom, mint az ?eredeti?, finomabb annál!
Lehet kicsivel több zselatint is elbírna a túró. Persze akinek nem fekszik a zselatin használata, az használjon pektint vagy agar-agart. Én ezekkel még nem dolgoztam.
Amennyiben kicsit keményebbre készítjük a túrós masszát, úgy lehet tovább kísérletezni az ízesítéssel. Tudjátok, van az epres túró rudi, a banános, barackos, stb. Lehet készíteni sûrû ?lekvárt? és habzsákból nyomni a kiterített túró közepére egy csíkot, majd óvatosan feltekerni és így csokizni?.lehet majd tesztelek egy sort. Most viszont élvezem ezt a mûvem!
Kedvet kaptatok az elkészítéséhez? Ki lesz olyan ügyes és bátor, hogy neki is áll?
Jó szöszmötölést, hengerelést és csokizást!
Ezeket is kedvelnéd:
Ibolya szirup házilag
Pillecukor házilag
Zselés szaloncukor házilag
Sûrített (cukrozott) tej házilag
Mogyorókrém házilag