Török rózsapogácsa
sponsored links
Nagyon szeretem a török konyhát, de nem irigylem a török háziasszonyokat. Általában nem gyorsan és kelletlenül összedobós-összeütõs konyhát vezetnek. Nagyon tradicionális, sok-sok és még annál is több aprólékos munkát jelent a konyhájuk, nagyon kézmûvesek az ételeik. A salátákhoz ezerféle zöldet vagdosnak apróra, szinte minden nap készítenek legalább egy kenyérfélét, tésztát gyúrnak, tésztát sodornak papírvékonyságúra, savanyítanak, töltelékeket kevernek, és még sorolhatnám. Egy kilónyi lisztbõl csak úgy mellékesen csinálnak egy szekérre való rózsapogácsát, amit én különösen szeretek, de idõ hiányában nem túl gyakran kerül rá sor, viszont zöldcsütörtök alkalmából kötelezõ volt. Most sajnos egy kicsit bugyuták lettek, becsszó, hogy sütöttem már szebbet is! Ebbõl a mennyiségbõl 24 pogácsa lett és 3 kisebb sós kalácskát is fontam, mert elfogyott a fetasajtom, különben kb. 40 pogácsát lehet belõle kihozni.
Török rózsapogácsa
Gül pogaca
* 2 csésze* melegvíz
* 1 csésze meleg tej
* 1 kocka friss élesztõ
* 2 tk cukor
* 1 csésze étolaj
* 3 tk só
* 1egész tojás
* 2 ek krumplipehely
* kb. 1 kg kenyérliszt
* a kenéshez 1 felvert tojás
* 20 deka feta
* 1 kis csokor petrezselyem
* 1 ek tejföl
A kenyérdagasztó üstjébe morzsolom az élesztõt, ráöntöm a vizet, a tejet és beleszórom a cukrot. Hagyom, hogy addig keverje a gép, amíg feloldódik az élesztõ, majd kikapcsolom és 10 percig nyugton hagyom a meleg üstben.
Ezután beindítom a gépet, és elkezdem apránként beleszórni a lisztet. Van, hogy a folyadék kevesebb lisztet vesz fel, ezért kell apránként keverni hozzá, és közben figyelni a tészta állagát. Hozzáadom a krumplipelyhet, a sót, olajat és a tojást. Egy sima, közepesen puha tésztagombóccá dagasztatom az egészet kb. 20 perc alatt.
Olajozott munkalapra borítom a megdolgozott tésztát, és körülbelül akkora darabkákra osztom, mint egy kajszi. Ezeket egyenként szépen meggömbölygetem, majd kb. 10 cm átmérõjû vékony lapokká sodrom. (A formázás menetét lépésrõl lépésre fényképeztem, lásd lejjebb a képen!)
A korongokat kívülrõl befelé bevagdosom 4 helyen, mintha negyedelni szeretném, de nem vágom teljesen át a közepéig, csak kb. 3 cm hosszan. A fetát elmorzsolom, elkeverem a megvágott petrezselyemmel és a teföllel. Középre rakok egy teáskanálnyit a töltelékbõl és ekezdem rózsává hajtogatni, mégedig úgy, hogy mindig 2 egymással szembelevõ cikket hajtok elõször a töltelék fölé. Az utolsó cikk végeit igyekszem a rózsa alá tûrni, hogy sütés közben ne nyíljon szét. 16 rózsát rakosgatok egy sütõpapírral kirakott tepsire, nem többet, mert halamosak összesülni, ha megdagadnak. Nem sokat hagyom már kelni a tepsin egy konyharuhával letakarva, talán 15-20 percet. Felvert tojással lekenem a tetejüket. (ha csak tojássárgájával kenem, pirosabbak lesznek!) Elõmelegítem a sütõt. 190°C fokon sütöm hõlégkeverésnél kb.20 percig, amíg amíg szép pirosak nem lesznek.
* 2 dl térfogatú csészet használtam!