Töltött tészta paradicsommártásban
sponsored links
Nagyon szeretem a tésztát ennek ellenére ritkán készítek. De ma rá kellett döbbenjek, hogy a házi tésztánál nincs is jobb, így esélyes hogy sûrûbben lesz az asztalon. Persze idõigényesebb elkészíteni, mint a száraztésztát, de az íze is sokkal jobb.
Ma erre a töltött tésztára esett a választás, amit több receptbõl raktam össze.
A tészta:
20 dkg liszt
2 tojás
1 tk só
A hozzávalókat alaposan összegyúrjuk és folpackba csomagolva a hûtõben 1 órán keresztül pihentetjük.
Ez idõ alatt kényelmesen el tudjuk készíteni a tölteléket és a mártást is.
A töltelék:
15 dkg bacon vagy kolozsvári szalonna apróra vágva
fél fej lila hagyma szintén apró kockára vágva
3 gerezd fokhagyma összezúzva
1,5 dl tejszín
15 dkg reszelt sajt
2 tojás sárgája
bors
A szalonnát jól kisütjük, együtt dinszteljük vele a hagymát is. Majd hozzáadjuk a fokhagymát és a tejszínt, borsozzuk és belekeverjük a reszelt sajtot. Félretesszük, amint megolvadt benne a sajt. Ha kihûlt kissé, akkor belekeverjük a tojások sárgáját.
A mártás:
5 dl paradicsomsûrítmény
2 gerezd fokhagyma összezúzva
só, bors, cukor
kakukkfû
balzsamecet
A fokhagymát kevés olajon megfuttatjuk, majd beleöntjük a paradicsomsûrítményt és ízlésünk szerint fûszerezzük. Ebbe a mártásba fogjuk kiszedni a megfõtt töltött tésztát.
A begyúrt tésztát lisztezett felületen vagy tésztanyújtó géppel vékonyra, 1 mm-re nyújtjuk a tésztát. Pogácsa szaggatót lisztbe mártva kiszúrjuk a tésztát. A korongok közepére egy kis kanálnyi tölteléket halmozunk. A tészta szélét egy vizes ecset segítségével megnedvesítjük és a korongot összehajtjuk, a szélét villával lenyomkodjuk, hogy a töltelék ne tudjon kifolyni. Lisztezett tálcára tegyük az elkészült töltött tésztákat. Sós forró vízben 6-8 percig fõzzük, szûrõkanállal kihalásszuk, lecsepegtetjük és a paradicsommártásba forgatjuk. Reszelt sajttal kínáljuk.
Jó étvágyat hozzá!