Töltött patiszon
sponsored links
Két éve már egyszer elkészítettem ezt a receptet. Akkor még nem blogoltam, azt sem tudtam mi fán terem, nomád lány... Viszont volt fõzõs hírlevelem, amit havonta egyszer küldtem ki, nagy sikere volt, és ha nem ment akkor az emberek reklamáltak :D, de ezt megölte a blogolás...
Ez a recept is hírlevélben ment csak körbe, nem tudom hányan készítették el, kicsit talán macerásnak tûnhet, de az íz és a az érzés ami azután jön, hogy befaltad...(khmm...azért törekedj a lasssúú evésre és 32-szer legalább rágd meg:D) kárpotól a kevéske idõbefektetésér!
A kertben ültettem patiszont, cukkinit és mángoldot, ezeket használtam ehhez az ételhez. Idén nem volt olyan bõséges a termés, eddig összessen két db patiszonom volt, a cukkini is igazán most kezd csak belehúzni. De örülök, hogy sajátkezüleg nevelt zöldségbõl készülnek a nyári ételek :)
Elkészítés:
A zöldségeket apró kockákra vágjuk. Mozsárban megõröljük a koriander magokat.
Olajat hevítünk, mikor már meleg az olaj, hozzáadjuk a római köményt a babérlevelet és a frissen õrölt koriander magot. A római köményt addig pirítjuk míg a kellemes aromája meg nem csapja az orrunkat, ezután hozzáadjuk a kurkumát (fél teáskanálnyit) és az indiai fûszerkeveréket (ízlés szerinti mennyiségben). Kicsit megkavarjuk, majd jöhet a paradicsom és a répa, kicsit dinszteljük majd a már elõre forralt vízzel felöntjük. 10perc fõzés után hozzáadjuk az apróra vágott cukkinit és félpuhára fõzzük.
Ezalatt elõkészítjük a Patiszont. Gondosan megmossuk, felül levágjuk a kalapját és kipucoljuk belõle a magokat, majd kanállal kivájjuk a Patiszon húsát, amilyen mélyen csak lehetséges kikanalazzuk a belsejét, hogy elég helyünk legyen a tölteléknek. (vigyázat idõigényes !:)
Eközben a már félpuhára fõtt zöldségekhez hozzáadjuk továbbá a cukkinit és a Patiszon kivájt húsát.
Fél bögre rizst kevés Ghee-n megpirítunk majd forró vizzel felöntjük, vigyázzunk hogy ne fõzzük szét.
Mikor a rizs és a zöldség is kész, a rizst hozzákeverjük a zöldségekhez majd hozzákeverjük a már apróra vágott mángoldot és a tejfölt.
A kapott zöldséges rizottóval megtöltjük a Patiszont és sütõben kb 180-200 C°-on addig sütjük, míg puha nem lesz a Patisszon.
A végén vékony szeletekre vágott mozzarelával beborítjuk vagy reszelt sajttal megszórjuk a tetjét, visszatesszük a sütõbe és addig tartjuk bent míg ropogós nem lesz a sajt.
Ez a recept is hírlevélben ment csak körbe, nem tudom hányan készítették el, kicsit talán macerásnak tûnhet, de az íz és a az érzés ami azután jön, hogy befaltad...(khmm...azért törekedj a lasssúú evésre és 32-szer legalább rágd meg:D) kárpotól a kevéske idõbefektetésér!
A kertben ültettem patiszont, cukkinit és mángoldot, ezeket használtam ehhez az ételhez. Idén nem volt olyan bõséges a termés, eddig összessen két db patiszonom volt, a cukkini is igazán most kezd csak belehúzni. De örülök, hogy sajátkezüleg nevelt zöldségbõl készülnek a nyári ételek :)
Töltött Patiszon:
1 db közepes méretû Patiszon
1 db sárga vagy zöld cukkini
1 db répa
1 db paradicsom
1 db fehérrépa
mángold levelek
mángold levelek
Jázmin rizs
Tejföl
sajt
sajt
Ízlés szerint tamari szósz vagy só
Indiai fûszerkeverék ? (Sonnentor)
1 kiskanál Kurkuma
1 teáskanálnyi Római kömény egész
1 babérlevél
Ghee ?tisztított vaj
Bio napraforgó olaj
A zöldségeket apró kockákra vágjuk. Mozsárban megõröljük a koriander magokat.
Olajat hevítünk, mikor már meleg az olaj, hozzáadjuk a római köményt a babérlevelet és a frissen õrölt koriander magot. A római köményt addig pirítjuk míg a kellemes aromája meg nem csapja az orrunkat, ezután hozzáadjuk a kurkumát (fél teáskanálnyit) és az indiai fûszerkeveréket (ízlés szerinti mennyiségben). Kicsit megkavarjuk, majd jöhet a paradicsom és a répa, kicsit dinszteljük majd a már elõre forralt vízzel felöntjük. 10perc fõzés után hozzáadjuk az apróra vágott cukkinit és félpuhára fõzzük.
Ezalatt elõkészítjük a Patiszont. Gondosan megmossuk, felül levágjuk a kalapját és kipucoljuk belõle a magokat, majd kanállal kivájjuk a Patiszon húsát, amilyen mélyen csak lehetséges kikanalazzuk a belsejét, hogy elég helyünk legyen a tölteléknek. (vigyázat idõigényes !:)
Eközben a már félpuhára fõtt zöldségekhez hozzáadjuk továbbá a cukkinit és a Patiszon kivájt húsát.
Fél bögre rizst kevés Ghee-n megpirítunk majd forró vizzel felöntjük, vigyázzunk hogy ne fõzzük szét.
Mikor a rizs és a zöldség is kész, a rizst hozzákeverjük a zöldségekhez majd hozzákeverjük a már apróra vágott mángoldot és a tejfölt.
A kapott zöldséges rizottóval megtöltjük a Patiszont és sütõben kb 180-200 C°-on addig sütjük, míg puha nem lesz a Patisszon.
A végén vékony szeletekre vágott mozzarelával beborítjuk vagy reszelt sajttal megszórjuk a tetjét, visszatesszük a sütõbe és addig tartjuk bent míg ropogós nem lesz a sajt.