Töltött paprika (Gefüllte Paprikaschoten)
sponsored links
A paprikába töltött, paradicsommártásban fõtt húsgombócokat ? a töltött paprikát ?, szintén a sváb fogások között tartják számon, bár tény, hogy a világ számos konyhája ismer hasonló jellegû ételeket. Nálunk a paradicsomszósz mindig édes volt ? amit a gyerekek rendszerint egy kicsit még tovább cukroztak ?, ezért számomra is ez a változat az igazi. Mindemellett ízlés dolga, hogy ki, mennyire édesíti az ételt, ez a fõzés menetén nem sokat változtat.
A mártás régen rendszerint eltett paradicsomlébõl készült, de használhatunk sûrített paradicsomot, illetve konzerv hámozott paradicsomot is. Fél kiló húshoz paradicsomlébõl fél liter kell, sûrítménybõl egy nagy, 140 grammos doboz, a konzervbõl pedig két 400 grammos, leturmixolva. Bármit is használjunk, úgy kell vízzel hígítani, hogy a gombócok egy-másfél liter paradicsomos lében fõjenek meg.
Hozzávalók tíz gombóchoz:
? 500 gramm nem túl száraz sertéshús ? például tarja vagy lapocka ?, ledarálva
? 100 gramm rizs, félkészre fõzve
? 1 fej vöröshagyma apróra vágva és kevés zsíron megpirítva
? 1 nagy tojás
? só, bors, fûszerpaprika ízlés szerint
? 10 megtisztított tölteni való paprika
Hozzávalók a mártáshoz:
? rántás (egy evõkanál zsíron világosbarnára pirított egy evõkanálnyi finomliszt)
? 1 db 140 grammos sûrített paradicsom
? 1,5 liter víz
? két evõkanál cukor
? 1 kávéskanál só
A paprika megtisztításának legegyszerûbb módja, ha a megmosott termést az egyik tenyerünkbe vesszük, és a másik kezünkkel benyomjuk a kocsányt, kicsit megforgatjuk, majd kiemeljük. A bent maradt magok egy kis rázogatás, ütögetés után kipotyognak.
A töltelékhez keverjük össze a darált húst, a félig megfõtt rizst, a tojást és a fûszereket. Ha száraznak találjuk, akkor egy kis zsiradékkal lágyíthatunk rajta. Töltsük meg a paprikákat, ügyelve arra, hogy a csúcsba is jusson a húsból.
A mártáshoz egy nagy lábosban készítsük el a rántást, ebbe keverjük bele a paradicsompürét, majd rögtön öntsük fel a vízzel. Forraljuk fel, sózzuk, cukrozzuk ízlés szerint, majd vegyük vissza a lángot, és finoman helyezzük bele a töltött paprikákat. Fedõ alatt egy óra sem kell, míg a gombócok megfõnek. Közben néha rázogassuk meg az edényt, és ha nagyon besûrûsödik a lé, akkor egy kis vízzel hígítsuk. Ha viszont úgy látjuk, hogy a fõzés végén is túl híg szószt kaptunk, akkor ezen egy kis adag rántással segíthetünk. Én mindenképpen friss, vastagon szelt kenyeret adnék mellé, de sok helyen fõtt krumplival tálalják.