Töltött paprika
sponsored links
Hozzávalók:
8 közepes paprika
1 közepes fej hagyma
1 gerezd fokhagyma
1 szál zellerzöld
1 evõkanál Vénusz olaj olaj
40 dkg darált hús (sertés, marha, pulyka)
8 dkg rizs
1 tojás
1 kávéskanál édesnemes pirospaprika
1 l paradicsomos ivólé vagy 10 dkg sûrített paradicsom
1 kávéskanál cukor
3 evõkanál liszt
néhány szál petrezselyem
Elkészítés:
1. Nem túl húsos, kerekded végû paprikákat vásárolunk, megmossuk, kicsumázzuk õket, az ereket és magokat eltávolítjuk. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a hagymát finomra vágjuk. A zellerzöldet leöblítjük.
2. A töltelékez megfonnyasztjuk a hagymát az olajban. Lehúzzuk a tûzrõl, hozzáadjuk a darált húst, a rizst, a tojást, a pirospaprikát, az áttört fokhagymát, ízlés szerint sót és borsot, alaposan összedolgozzuk, és a paprikákba töltjük (nem túl szorosan, mert fõzés közben a rizs megdagad, és szétrepednek a paprikák).
3. A paradicsomlét (vagy az 1 l hideg vízzel elkevert, sûrített paradicsomot) 1 kávéskanál sóval, a cukorral és a zellerzölddel felforraljuk. Beletesszük a paprikákat, és mérsékelt tûzön, félig lefedve puhára fõzzük (kb. 30 perc) - nem kevergetjük, csak meg-megrázogatjuk a lábast!
4. A paprikákat óvatosan, szûrõkanállal kiemeljük a paradicsomlébõl, a zellert kidobjuk. A lisztet simára keverjük 2 dl hideg vízzel, a paradicsomhoz adjuk, és 5 percig szelíden forraljuk. Visszatesszük a mártásba a paprikákat, éppen csak összeforraljuk, ízlés szerint utánasózzuk, végül mély tálba szedjük, és petrezselyemmel díszítjük. Sós vízben fõtt, burgonyát, tejfölt kínálhatunk hozzá.
8 közepes paprika
1 közepes fej hagyma
1 gerezd fokhagyma
1 szál zellerzöld
1 evõkanál Vénusz olaj olaj
40 dkg darált hús (sertés, marha, pulyka)
8 dkg rizs
1 tojás
1 kávéskanál édesnemes pirospaprika
1 l paradicsomos ivólé vagy 10 dkg sûrített paradicsom
1 kávéskanál cukor
3 evõkanál liszt
néhány szál petrezselyem
Elkészítés:
1. Nem túl húsos, kerekded végû paprikákat vásárolunk, megmossuk, kicsumázzuk õket, az ereket és magokat eltávolítjuk. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a hagymát finomra vágjuk. A zellerzöldet leöblítjük.
2. A töltelékez megfonnyasztjuk a hagymát az olajban. Lehúzzuk a tûzrõl, hozzáadjuk a darált húst, a rizst, a tojást, a pirospaprikát, az áttört fokhagymát, ízlés szerint sót és borsot, alaposan összedolgozzuk, és a paprikákba töltjük (nem túl szorosan, mert fõzés közben a rizs megdagad, és szétrepednek a paprikák).
3. A paradicsomlét (vagy az 1 l hideg vízzel elkevert, sûrített paradicsomot) 1 kávéskanál sóval, a cukorral és a zellerzölddel felforraljuk. Beletesszük a paprikákat, és mérsékelt tûzön, félig lefedve puhára fõzzük (kb. 30 perc) - nem kevergetjük, csak meg-megrázogatjuk a lábast!
4. A paprikákat óvatosan, szûrõkanállal kiemeljük a paradicsomlébõl, a zellert kidobjuk. A lisztet simára keverjük 2 dl hideg vízzel, a paradicsomhoz adjuk, és 5 percig szelíden forraljuk. Visszatesszük a mártásba a paprikákat, éppen csak összeforraljuk, ízlés szerint utánasózzuk, végül mély tálba szedjük, és petrezselyemmel díszítjük. Sós vízben fõtt, burgonyát, tejfölt kínálhatunk hozzá.