Töltött káposzta
sponsored links
Hagyományos disznótoros, karácsonyi, januári, februári és minden idényben fogyasztható étel.
Nem feltétlenül nehéz, de kétségtelenül nem a böjti idõszak kedvencei közé tartozik. Mi nagyon szeretjük. Mégis ritkán fõzök, talán azért, mert csak akkor igazán jó, ha nagy mennyiség készül belõle.
Hozzávalók:
2 kg darált sertéshús,
1 kg apró hús*,
2-3 füstölt bordaporc,
néhány darab húsos csont,
néhány darab húsos csont,
40 dkg rizs vagy árpagyöngy,
10-20 dkg õrölt csemegepaprika,
1 kávéskanál õrölt bors,
1 nagy fej és 1-2 kg gyalult savanyú káposzta
só nem kell bele, véletlenül maradt az asztalon.
Elkészítés:
A káposztafejet leveleire szedjük, és levágjuk róluk a vastag erezetet. A darált húst összedolgozzuk a nyers rizzsel, a paprikával és a borssal, majd gombócokat formálunk belõlük, és megtöltjük velük a leveleket a képen látható módon.
Elkészítés:
A káposztafejet leveleire szedjük, és levágjuk róluk a vastag erezetet. A darált húst összedolgozzuk a nyers rizzsel, a paprikával és a borssal, majd gombócokat formálunk belõlük, és megtöltjük velük a leveleket a képen látható módon.
A fazék aljára egy lyukacsos lemezt helyezünk, rá a káposzta felét, és a töltött leveleket szép sorban belehelyezzük. Rá a fél tenyérnyire vágott apró hús kerül, majd a csíkokra szelt füstölt bordaporc. Közéjük tesszük a csontokat. A levelekhez nem használjuk fel az összes darált húst, ami kimarad, abból gombócot formázunk, és egy kis apró káposztába csavarva a fazékba tesszük. Letakarjuk a maradék káposztával, felöntjük vízzel, és forrástól számítva egy órán keresztül fõzzük. Aznap nem eszünk belõle, mert akkor a legjobb, ha legalább egyszer, még inkább kétszer újra felforraljuk, és fõzzük egy kicsit. Ha árpagyönggyel töltöttük, akkor különösen fontos, hogy sokáig fõjön. Ha kész, szétválogatom a takartat, a húsokat, és a gombócot. Külön tálaljuk.
Természetesen ez a mennyiség nem fogy el egyszerre. A nagy családi karácsonyra készítettem most, amikor kb. 25-en voltunk a sógornõméknél. Mindenki szokott hozni valamit, ki süteményt, ki sülteket. A káposztámnak nagy sikere volt.
Továbbgondolás: A Biblia az Ószövetségben szigorúan tiltja egyes állatok fogyasztását. Krisztus halála és feltámadása után azonban már nem érvényesek ezek az elõírások. Pál apostol világosan fogalmaz: "Mindent megehettek, amit a mészárszékben árulnak." (I.Korinthus 10.25) Tehát sertést, nyulat, sõt csigát is. Sõt véres hurkát, sült vért, és tatár bifszteket is. A keresztyénség nem tiltásokból áll, mert szintén Pál mondja: "Mindent szabad nekem, de nem minden használ." (I.Korinthus 6.9) Ezt bizonyára érthetjük így: Szabad sokféle húst ennünk, édességet és mást, de nem biztos, hogy egészséges. (A sertéshúst elvileg helyettesíthetjük pulykával, úgy kímélõbb, de még nem próbáltam.)
Természetesen ez a mennyiség nem fogy el egyszerre. A nagy családi karácsonyra készítettem most, amikor kb. 25-en voltunk a sógornõméknél. Mindenki szokott hozni valamit, ki süteményt, ki sülteket. A káposztámnak nagy sikere volt.
Továbbgondolás: A Biblia az Ószövetségben szigorúan tiltja egyes állatok fogyasztását. Krisztus halála és feltámadása után azonban már nem érvényesek ezek az elõírások. Pál apostol világosan fogalmaz: "Mindent megehettek, amit a mészárszékben árulnak." (I.Korinthus 10.25) Tehát sertést, nyulat, sõt csigát is. Sõt véres hurkát, sült vért, és tatár bifszteket is. A keresztyénség nem tiltásokból áll, mert szintén Pál mondja: "Mindent szabad nekem, de nem minden használ." (I.Korinthus 6.9) Ezt bizonyára érthetjük így: Szabad sokféle húst ennünk, édességet és mást, de nem biztos, hogy egészséges. (A sertéshúst elvileg helyettesíthetjük pulykával, úgy kímélõbb, de még nem próbáltam.)