Töltött fánk
sponsored links
Az idei farsangi szezon slágere nálunk a töltött fánk.
Lekvár helyett különféle krémekkel (csokoládé, vanília, mogyoró, stb.) töltve is nagyon finom.
Hozzávalók
500 g finomliszt
20 g friss élesztõ
220 ml tej
90 g tejföl
70 g cukor
2 tojássárgája
20 g vaj
1/2 kávéskanál só
1/2 citrom reszelt héja
1 evõkanál rum
vanília
Az élesztõt 100 ml langyos tejben pici cukorral felfuttatjuk. A többi hozzávalót tálba mérjük, hozzáöntjük a megkelt élesztõt és a maradék tejet.
Kézzel vagy fakanállal (elég lágy) alaposan kidolgozzuk. Akkor jó, ha a tészta elválik az edény falától, a felülete pedig sima és fényes.
Letakarva, langyos helyen kb. háromszorosára kelesztjük.
Lisztezett munkafelületen 0,5-1 cm vastagságúra nyújtjuk a tésztát, és kisebb átmérõjû (5-6 cm) szaggatóval kerek formákat szúrunk ki. A leesõ darabokat újra összegyúrjuk, nyújtjuk és szaggatjuk.
Egy tésztakorong közepére egy kávéskanálnyi lekvárt halmozunk, befedjük egy másik koronggal, majd körben összenyomkodjuk a tésztaszéleket. Ezt a mûveletet addig folytatjuk, amíg ezzel a módszerrel meg nem töltjük az összes fánkot. Ezután konyharuhával lefedve kb. 3 percig pihentetjük õket.
A fánkokat közepesen forró olajban sütjük úgy, hogy elõször a felsõ oldaluk kerüljön alulra. Fedõvel lefedjük, majd kb. egy perc után megfordítjuk a fánkokat, és a másik oldalukat is pirosra sütjük, ekkor már fedõ nélkül.
Szûrõlapáttal kiszedjük õket, és langyosra hûtjük.
Porcukorral megszórva kínáljuk.