Töltike....
sponsored links
Töltike az erdélyi ételek sorából származik. Jellemzõje,hogy a húsgombócokat
karalábélevélbe kell tölteni.........vagy szõlõlevélbe,de ez nemigen van kéznél.
Ez egy utánozhatatlan ízvilág...karalábé,gombóc...egy kis füstölt cucc,egy kis
ez meg az...friss kaporral,citromlével...hát........csodás!!!
karalábélevélbe kell tölteni.........vagy szõlõlevélbe,de ez nemigen van kéznél.
Ez egy utánozhatatlan ízvilág...karalábé,gombóc...egy kis füstölt cucc,egy kis
ez meg az...friss kaporral,citromlével...hát........csodás!!!
Hozzávalók:
- 500 gr darált sertés
- 1 kisebb bögre rizs
- 1 db tojás
- 1db hagyma,2 gerezd fokhagyma...kockázva
- só,bors,vegeta
- 3-4 db karalábé--kockázva
- 16-18 db levél
- 1 szelet házi füstölt szalonna
- 30 dg fõtt,füstölt tarja darabolva
- 30 dg sertés csülök,nagyobb darabra vágva
- 1 tejföl
- liszt
- 2-kanál paradicsompüré
- 1 csokor friss kapor,apróra vágva
- citromlé
Forró vízbe... adagonként 5 -vel.. 1-percre bedobom,kiveszem ,szûrõre teszem.
Elkészítem a gombócot.A hagymát forró olajon egy kicsit megfuttatom,
hozzáadom a fokhagymát is...hagyom kihûlni.
Darált húshoz adom a megmosott rizst,a hagymát,tojást,sót,borsot,kicsi vegetát,
fél pohár vizet.Ízlés szerint lehet adni kevés pirospaprikát is....erdélyi ételeknél
nem jellemzõ.Teszek még hozzá még egy kis kanálnyi kaprot.
Jól összedolgozom.
A levelekbe töltöm az elkészített ,ízesített darált husit. Kb.16 db lesz.
Összerakom...alulra a kockázott karalábé fele,füstölt szalonna kerül.
Attól függ ,mekkora az edény 2 vagy 3 sor lesz..többi husit úgy kell elosztani közé.
Mindegyik sorba egy kis kapor is kerül.Felöntöm annyi vízzel,hogy ellepje,kevés
vegetát is szórok rá,paradicsompürét is hozzáadom.Lassú tûzön addig fõzöm,
amig a husok is megpuhulnak.Enyhe tejfölös,lisztes habarással sûrítem.
Citromlével meglocsolom.Tálaláskor szórom rá a friss kaprot.
Jó étvágyat kívánok...MARI