Tökmagos pogácsa
sponsored links
Boldog Új Évet kívánok minden kedves Pékség olvasónak!
Úgy terveztem, hogy ezt a pogácsa receptet még az elõzõ évben hozom, de sajnos idõhiány miatt elmaradt. Most pótolom, hiszen pogácsát nem csak szilveszterkor lehet sütni.
Hozzávalók:
- 60 dkg finomliszt
- 1 csapott evõkanál só
- 25 dkg vaj
- 1 tojás
- kb. 2,5 dl tejföl
- fél dl tej
- 1 kk. cukor
- 3 dkg friss élesztõ
- 10 dkg tökmag
Tetejére:
- ? 1 tojás
- ? tökmag
A tejet a cukorral meglangyosítjuk és belemorzsoljuk az élesztõt, félretesszük.
A tökmagot egy száraz serpenyõben kissé megpirítjuk, majd összetörjük.
Egy nagyobb tálba szitáljuk a lisztet, elkeverjük a sóval, és elmorzsoljuk a vajjal. A közepébe mélyedést készítünk, beleütjük a tojást, a tejfölt és a közben felfutott élesztõt.
A tésztát összegyúrjuk. Amikor már szépen összeállt a durvára tört tökmagot is hozzáadjuk.
Fóliába csomagoljuk és legalább két órára, de még jobb, ha egy egész éjszakára hûtõbe tesszük.
Sütés elõtt lisztezett deszkára tesszük. Ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, három cm-es pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk. Sütõpapíros tepsire sorakoztatjuk, és kb. 30 percig pihenni hagyjuk.
A sütõt ezalatt elõmelegítjük 200 fokra.
Ezután a pogácsákat lekenjük egy egész felvert tojással, tetejükre teszünk két-három darab tökmagot, és a forró sütõben kb. 15 perc alatt pirosra sütjük.