Tökfõzelék újragondolva

2018-06-14

sponsored links



A fõzelékek eddig is rendszeresen étlapon voltak nálunk, de be kell vallanom, hogy hosszú ideig úgy fõztem, ahogy anyukámtól tanultam. Klasszikus rántás vagy habarás volt a sûrítés.
Amikor kicsit reformálni akartam, akkor a fehér lisztet lecseréltem teljeskiõrlésûre, de ez nem mindegyik ételnél vált be. Akkor maradt a habarás, hogy legalább a zsiradékot csökkentsem.
Késõbb pedig találkoztam a tzatzikivel, ami ugye egy joghurtba fullasztott hatalmas mennyiségû reszelt uborka és valósággal függõséget okozott. Azután jött egy ehhez hasonló megoldás.
Annak az volt a lényege, hogy hosszú idõ után kiderült számomra is, hogy a cukkinit meg lehet enni nyersen is. Szóval így került a képbe egy ilyen " joghurtos " változat. Azért az idézõjel, mert akkor még nem volt görögjoghurt, ezért, hogy sûrû és krémes joghurtot kapjunk, egy zseniális trükköt vetettünk be. Lecsöpögtettük a tejfölt!
Elõször persze a zsírosat, mert annak azért megszokottabb, jobb íze volt. Azután a csökkentett zsírtartalmút. Tökéletes megoldás volt!


Késõbb az is kiderült, hogy a fõzõtököt is meg lehet enni nyersen. Eddig sem fõztem ki a szuszt belõle, de azért nem voltam ennyire kíméletes, mint mostanában ezzel a változattal.
A legyalult tököt én sosem sóztam be. Úgy tanultam, hogy nem kell.
Ecetet sem tettem bele soha, mert nem szerettem a savanyú fõzeléket. Az a savanyú íz olyan menza feeling, meg munkahelyi menza érzés. A tejföl vagy a joghurt éppen elég pikáns ízt ad hozzá.


Itt van a lecsöpögtetett tejföl. Most sem volt itthon görögjoghurtom, de tudom, hogyan készíthetek hasonlót. Tejföl meg mindig van a hûtõben.
Van egy konyharuha, amit csak erre használtam mindig. Beleborítottam a nagy doboz tejfölt és összekötözve fellógattam . Erre mindenkinek volt egy tuti tippje, ebbe most nem mennék bele. Két óra múlva készen is volt a krémes joghurt.
Amikor még rendszeresen kenyeret is sütöttem, akkor ezt a lecsöpögött savót felhasználtam a kenyér vagy péksütemények sütéséhez. Most sajnos nem.

  • Tetszõleges zsiradékon megpároltam egy közepes fej apróra vágott hagymát
  • Hozzáadtam a vastag szálakra gyalult fõzõtököt
  • Beletettem az összevágott kaprot
Innentõl gyorsan megy minden. Erõs tûzön párolom a tököt azért, hogy rövid idõ alatt minél több folyadékot elpárologtasson, de ne puhuljon meg. Semmi folyadékot nem öntök alá! Nem marad teljesen nyers, de erõsen roppanós marad.
Talán öt perc fõzés elég is neki. Még nem mértem le az idõt, de tényleg kevés kell.
Leveszem az edényt, belekeverem a joghurtot, megsózom. Ennyi!
Roppanós, friss, pikáns és nagyon finom!
Langyosan a legjobb. Ebédre és vacsorára is tökéletes.


Folytats a blogon ... https://daisyterme.blogspot.com/2018/...

sponsored links

Keres?s