Tökfõzelék újragondolva
sponsored links
A fõzelékek eddig is rendszeresen étlapon voltak nálunk, de be kell vallanom, hogy hosszú ideig úgy fõztem, ahogy anyukámtól tanultam. Klasszikus rántás vagy habarás volt a sûrítés.
Amikor kicsit reformálni akartam, akkor a fehér lisztet lecseréltem teljeskiõrlésûre, de ez nem mindegyik ételnél vált be. Akkor maradt a habarás, hogy legalább a zsiradékot csökkentsem.
Késõbb pedig találkoztam a tzatzikivel, ami ugye egy joghurtba fullasztott hatalmas mennyiségû reszelt uborka és valósággal függõséget okozott. Azután jött egy ehhez hasonló megoldás.
Annak az volt a lényege, hogy hosszú idõ után kiderült számomra is, hogy a cukkinit meg lehet enni nyersen is. Szóval így került a képbe egy ilyen " joghurtos " változat. Azért az idézõjel, mert akkor még nem volt görögjoghurt, ezért, hogy sûrû és krémes joghurtot kapjunk, egy zseniális trükköt vetettünk be. Lecsöpögtettük a tejfölt!
Elõször persze a zsírosat, mert annak azért megszokottabb, jobb íze volt. Azután a csökkentett zsírtartalmút. Tökéletes megoldás volt!
Késõbb az is kiderült, hogy a fõzõtököt is meg lehet enni nyersen. Eddig sem fõztem ki a szuszt belõle, de azért nem voltam ennyire kíméletes, mint mostanában ezzel a változattal.
A legyalult tököt én sosem sóztam be. Úgy tanultam, hogy nem kell.
Ecetet sem tettem bele soha, mert nem szerettem a savanyú fõzeléket. Az a savanyú íz olyan menza feeling, meg munkahelyi menza érzés. A tejföl vagy a joghurt éppen elég pikáns ízt ad hozzá.
Itt van a lecsöpögtetett tejföl. Most sem volt itthon görögjoghurtom, de tudom, hogyan készíthetek hasonlót. Tejföl meg mindig van a hûtõben.
Van egy konyharuha, amit csak erre használtam mindig. Beleborítottam a nagy doboz tejfölt és összekötözve fellógattam . Erre mindenkinek volt egy tuti tippje, ebbe most nem mennék bele. Két óra múlva készen is volt a krémes joghurt.
Amikor még rendszeresen kenyeret is sütöttem, akkor ezt a lecsöpögött savót felhasználtam a kenyér vagy péksütemények sütéséhez. Most sajnos nem.
- Tetszõleges zsiradékon megpároltam egy közepes fej apróra vágott hagymát
- Hozzáadtam a vastag szálakra gyalult fõzõtököt
- Beletettem az összevágott kaprot
Talán öt perc fõzés elég is neki. Még nem mértem le az idõt, de tényleg kevés kell.
Leveszem az edényt, belekeverem a joghurtot, megsózom. Ennyi!
Roppanós, friss, pikáns és nagyon finom!
Langyosan a legjobb. Ebédre és vacsorára is tökéletes.