Tökfõzelék, a nyár íze

2010-07-05

sponsored links

Aki evett már friss tökbõl készült fõzeléket, az örökre megszereti :)
Próbáltam régebben már fagyasztott gyalult tökbõl, de az valahogy nem volt az igazi. Aztán próbáltam már tejföllel és különbözõ verziókban...most legutóbb a Stahl Judit féle kaproscukkinifõzeléket próbáltam ki...csak tökbõl:)




Hozzávalók:

1,5-2kg-os tök
5 dkg vaj
1 citrom
2 dl tej
2 dl tejszín
2 ek étkezési keményítõ
2 csokor friss kapor
só és frissen õrölt bors

Elkészítése:

A tököt megpucoltam, magházát kivágtam, majd a maradékot legyalultam. A gyalulás nálam a sajt reszelõnk nagy lyukú verziójának használatát jelentette:) Kb. 1kg-nyi gyalult tököt kapunk így.
Amikor ezzel megvagyunk egy lábosban felolvasztjuk a vajat, majd rádobjuk a tököt.
Megsózzuk, megborsozzuk és hozzáadunk néhány csík citromhéjat (minél vékonyabb legyen!).
Közepes lángon pár percig kevergetjük, majd lefedjük és mintegy 15 perc alatt tökéletesen puhára pároljuk az egészet.
Eközben kézi habverõvel összevegyítjük a tejet, a tejszínt és az étkezési keményítõt.
Mikor a tök már puha hozzáöntjük a keményítõs sûrítést és a kaprot is. Fedõ nélkül néhány perc alatt kevergetve besûrítjük a fõzeléket.

Persze csak úgy "simán" is nagyon finom a fõzelék, de jobb ha van hozzá valami kis feltét. Nem akartam túl idõigényesnek nekikezdeni, így egy csirkemellbõl készült "pörköltalapot" csináltam és azzal tálaltam a tököt:)


Folytats a blogon ... meandmyfriendsarecooking.blogspot.com...

sponsored links

Keres?s