Téli süti a Starbucks után szabadon
sponsored links
Pár napja elmentem a Starbucks-ba, mert cranberry bliss bar-t szerettem volna enni... Merthogy külföldön, az adventi-téli idõszakban mindig van ilyen süti a Starbucks-ban és azt kell, hogy mondjam, hogy nagyon finom is, ráadásul külsõ megjelenésével is nagyon passzol a télhez, a téli ünnepekhez.
?
?
(Forrás: http://www.starbucks.com/) ? |
Hát nem gyönyörû ez a süti a sok áfonyával? Amibõl a tésztában is van bõven egy kis gyömbér kíséretében?
És a krémsajtos bevonat az áfonya alatt? Már teljesen beleéltem magamat, hogy egy jó kis Chai Latte kíséretében (vagy csak sima kávéval) elmajszolok egy szeletet, de szomorúan kellett tapasztalnom, hogy a magyar Starbucks-ban nincs ilyen....
És a krémsajtos bevonat az áfonya alatt? Már teljesen beleéltem magamat, hogy egy jó kis Chai Latte kíséretében (vagy csak sima kávéval) elmajszolok egy szeletet, de szomorúan kellett tapasztalnom, hogy a magyar Starbucks-ban nincs ilyen....
Így hát saját magam készítettem el egy kis internetes kutatómunka és számolgatás után. Az interneten talált receptben? -szerintem-rengeteg volt a cukor, ezért azon is, és a bevonathoz megadott hozzávalók egyik-másikán is csökkentettem, és mivel 1. kísérletrõl volt szó, elég kicsi tepsiben sütöttem, ezért hát nem is tudtam ilyen szép, nagy háromszögeket szeletelni.
Az 1. számú kísérlet végeredménye:
Egyetlen szépséghibája, hogy a tetején nem olvasztott fehér csoki van, egész egyszerûen csak azért, mert nem maradt, csak pár kocka. Azt viszont a tetejére reszeltem. Nem is baj, legalább nem lett túl édes.
Viszont annál finomabb! Annyira, hogy a rossz fényviszonyok között mire sikerült ezt a képet elkészítenem, a tepsiben már nem is volt.
Ajánlom mindenkinek, aki egy könnyû, ám de finom és nem szokványos sütit szeretne készíteni.
Hozzávalók (21X25 cm-es tepsihez):
A süti aljához:
10 dkg vaj
10 dkg nádcukor
2 tojás
12 dkg liszt
6-7 dkg fehér csoki durvára vágva (v. ki-mennyit szán bele)
apróra vágott aszalt áfonya ízlés szerint (de legalább egy jó nagy marékkal)
1 kk õrölt gyömbér
1-2 púpozott ek apróra vágott kandírozott gyömbér (elhagyható, de kár lenne!)
vaníliás cukor, v. aroma
1. A vajat a cukorral jól kikeverjük, majd egyenként hozzáadjuk a tojásokat és azzokkal is jól elkeverjük.
2. Az 1.-hez adjuk a vaníliát, a gyömbért (por+kandírozott), az áfonyát, a csokit és egy fakanállal lazán elkeverjük, majd hozzáadjuk a lisztet is.
3. 170-180 fokon megsütjük (kb. 15-20 perc). Akkor jó, ha a teteje aranybarnás-sárgás, vigyázzunk, meg ne égjen, mert a tészta viszonylag vékony!!!! (Majd legközelebb több anyagot teszek bele!:)
4. Ha kisült, vegyük ki a tepsibõl és hagyjuk kihûlni.
Bevonat:
1-2 kk reszelt narancshéj
12,5 dkg Philadelphia krémsajt
2 ek porcukor (v. több, ki-hogy szereti)
1 ek joghurt (el is hagyható)
A hozzávalókat összekeverjük és a kihûlt tésztára kenjük.
Díszítésként a tetejére szórjunk apróra vágott, aszalt áfonyát. A süti -eredetileg- olvasztott fehér csokival van becsíkozva, de ha nincs elég csokink pár kockát a tetejére reszelhetünk. De csoki nélkül is finom!
?