Téli saláta karamellizált körtével
sponsored links
Téli saláta karamellizált körtével és dióval
Unalomig ismételt, elcsépelt közhelynek hangzik, de igaz: a decemberi terülj-terülj asztalkám dömping után januárban szüksége van egy kis lazításra a testünknek. (Év végén magunkat küldjük el szabadságra, januárban pedig az emésztõrendszerünket.)
A javasolt évkezdõ menü: könnyû, zöldséges ételek, tápláló levesek és sok folyadék, ami se nem sör, se nem bor, se nem pálinka.
Mi ezzel a salátával kezdtük az évet, amihez Lorraine Pascale egyik receptje adta az ihletet. Van benne anyag rendesen, szóval a saláták mezõnyében a nehézsúlyba sorolnám, de egy töltött káposztával azért nem lehet összehasonlítani.
Téli saláta karamellizált körtével (2 fõ részére)
A saláta hozzávalói:
- 100 g vegyes saláta (endívia, madársaláta, rukkola, ami éppen akad otthon)
- 2 db vilmoskörte, meghámozva, kicsumázva, szeletekre vágva
- ? ek vaj
- 1 ek dióolaj
- 1 ek méz
- 1 ek balzsamecet
- 4 szelet bacon (ez azért kell bele, hogy ne legyen túl hirtelen az átmenet)
- kis maréknyi orda sajt
Az öntet hozzávalói:
- ? ek vaj
- ? ek méz
- 1 ek balzsamecet
- ? ek dijoni mustár
- 2 ek dió
Elkészítés:
Egy serpenyõben ropogósra pirítjuk a bacont, félretesszük.
Ugyanebben a serpenyõben a baconbõl kisült zsírból egy evõkanálnyit összemelegítünk a vajjal és az olajjal. Beledobjuk a cikkekre vágott körtét, sózzuk-borsozzuk, meglocsoljuk a mézzel, majd közepes-magas hõmérsékleten kb. 5 perc alatt karamellizáljuk. Lehet puhábbra is sütni, mi úgy szeretjük, ha lehet még ?harapni? kicsit a gyümölcsöt.
A körtéket is félretesszük, és szintén ebben a serpenyõben kb. 2 perc alatt összemelegítjük az öntet hozzávalóit a dióval együtt.
A tányérra szedett salátán szépen elrendezzük a körtét, a bacont, meglocsoljuk a diós mázzal és kevés sajtot morzsolunk a tetejére. Kész is. Finom, tápláló, jól lehet vele lakni, de mégse érzi utána azt az ember, hogy a fotelig sem tud elvergõdni.
Január hónapot az egészséges életmódnak szenteljük ? tarts velünk facebookon is!