Téli saláta, balzsamos sült céklával, batátával, mangalica sonkával
sponsored links
A téli idõszakban, ? amikor nem roskadoznak a piacon az asztalok, a sok színes, harsogóan friss zöldségtõl, gyümölcstõl-, sem kell lemondanunk a saláták fogyasztásáról. Igaz, a multik zöldséges standjain minden beszerezhetõ ilyenkor is, akár, hatalmas szemû epreket is vehetünk január közepén. De nem sok értelme van méregdrágán megvenni ezeket, mivel aligha van közük a természetes napfény érlelte, szabadföldben termesztett, valódi gyümölcsökhöz, zöldségekhez.
Viszont, így a tél derekán, már igencsak kívánja szervezetünk a vitaminokat és ásványi anyagokat, ezért az ilyenkor fellelhetõ zöldségek felhasználásával is, szuper salátákat készíthetünk. Ilyenek például a cékla és az édesburgonya is, amibõl ez a saláta készült. De ezek mellett, találhatunk még kelbimbót, fekete retket, zellert, káposztaféléket, sárgarépát, paszternákot és sütõtököt. Ezek a zöldségek is, mind-mind tele vannak a szervezetünk számára fontos és értékes anyagokkal, ráadásul magas rosttartalmuk miatt az emésztésünkre is jótékonyan hatnak.
Némi párolt, vagy sült hússal, sajt és gabonafélékkel, pirított magvakkal és ezen zöldségek valamelyikével, igen változatos és finom salátákat dobhatunk össze. Ráadásul, ha az ízek harmóniája mellett, a színekre is odafigyelünk, akkor nem csak az ízlelõbimbóinkat kényeztetjük, de egy szépen tálalt, sokszínû saláta látványa, a hangulatunkra is pozitív hatást gyakorol.
A saláta elkészítésénél a céklát egy kissé roppanósra pároltam és a sûrû, édeskés-citrusos balzsamecet kellemes bevonattal ölelte át ezeket a vékony hasábokat. Az egészet pedig, a pirított szezámmag kissé sült szalonnás íze tette teljessé. Emellett, az édesburgonya, édeskés sütõtökre hasonlító íze is, összhangba került a többi hozzávalóval. A végén pedig az érett mangalica sonka, nem túl domináns, de mégis határozott íze tette fel a koronát a ?kompozícióra?.
Téli saláta, balzsamos sült céklával, batátával, mangalica sonkával
Hozzávalók 2 személyre:
15 dkg csirkemell filé
5 dkg mangalica sonka
1 db közepes méretû édesburgonya (batáta)
1 db közepes méretû cékla
1 szál újhagyma
1/2 db jégsaláta
2 evõkanál olaj
3 dkg vaj
3-5 evõkanál modenai citrusos balzsamecet szósz
2 evõkanál szezámmag
2 csipet õrölt kömény
só, bors ízlés szerint
Elkészítés:
A szezámmagot megpirítjuk, száraz serpenyõben.
A csirkemellet apróbb kockákra vágjuk és ízlés szerint, megsózzuk, borsozzuk és 2 evõkanálnyi olajjal összeforgatjuk, majd egy kevés ideig állni hagyjuk.
A céklát és az édesburgonyát meghámozzuk és nagyon vékony hasábokra vágjuk.
Serpenyõbe tesszük a vaj felét, megforrósítjuk és beledobjuk az édesburgonyát, néhányszor átforgatjuk sózzuk, borsozzuk és kiszedjük egy tálkába. Nagyon hamar megpuhul.
Ugyanebben a serpenyõben a vaj másik felén megpároljuk-pirítjuk a céklát, két evõkanál balzsamecettel és egy kevés vízzel (egy kicsit tovább tart, mint az édesburgonya) közben meghintjük ízlés szerint sóval, borssal és köménnyel. Ha elkészült összeforgatjuk a pirított szezámmaggal és félretesszük.
Az újhagymát is megmossuk, megtisztítjuk és felkarikázzuk.
A fûszeres csirkemell kockákat egy kevés olajon készre pároljuk-pirítjuk.
A sonkát is apróbb darabokra tépkedjük.
A saláta összeállításához a jégsalátát leveleire szedjük, leöblítjük, leszárítjuk, majd kézzel, vagy késsel kisebb darabokra tépkedjük/vágjuk.
Tálaláskor a tányért meglocsoljuk vékonyan balzsamecettel, ráhalmozunk a jégsalátából, ráteszünk a csirkekockákból, céklából, édesburgonyából és a sonkából a tetejére szórunk a felkarikázott hagymából, majd az egészet meglocsoljuk még egy kevés balzsamecet szósszal.
Téli saláta, balzsamos sült céklával, batátával, mangalica sonkával
Õszi saláta chilis kecskesajttal, dióval és körtével
Marharagu spárgával
Halfilé sörtésztában, újhagymás pirított gombával
Töltött dagadó, körtés zöldsalátával
Marhafarok tejszínes gombamártással, bazsalikomos kifliburgonyával
Viszont, így a tél derekán, már igencsak kívánja szervezetünk a vitaminokat és ásványi anyagokat, ezért az ilyenkor fellelhetõ zöldségek felhasználásával is, szuper salátákat készíthetünk. Ilyenek például a cékla és az édesburgonya is, amibõl ez a saláta készült. De ezek mellett, találhatunk még kelbimbót, fekete retket, zellert, káposztaféléket, sárgarépát, paszternákot és sütõtököt. Ezek a zöldségek is, mind-mind tele vannak a szervezetünk számára fontos és értékes anyagokkal, ráadásul magas rosttartalmuk miatt az emésztésünkre is jótékonyan hatnak.
Némi párolt, vagy sült hússal, sajt és gabonafélékkel, pirított magvakkal és ezen zöldségek valamelyikével, igen változatos és finom salátákat dobhatunk össze. Ráadásul, ha az ízek harmóniája mellett, a színekre is odafigyelünk, akkor nem csak az ízlelõbimbóinkat kényeztetjük, de egy szépen tálalt, sokszínû saláta látványa, a hangulatunkra is pozitív hatást gyakorol.
A saláta elkészítésénél a céklát egy kissé roppanósra pároltam és a sûrû, édeskés-citrusos balzsamecet kellemes bevonattal ölelte át ezeket a vékony hasábokat. Az egészet pedig, a pirított szezámmag kissé sült szalonnás íze tette teljessé. Emellett, az édesburgonya, édeskés sütõtökre hasonlító íze is, összhangba került a többi hozzávalóval. A végén pedig az érett mangalica sonka, nem túl domináns, de mégis határozott íze tette fel a koronát a ?kompozícióra?.
Téli saláta, balzsamos sült céklával, batátával, mangalica sonkával
Hozzávalók 2 személyre:
15 dkg csirkemell filé
5 dkg mangalica sonka
1 db közepes méretû édesburgonya (batáta)
1 db közepes méretû cékla
1 szál újhagyma
1/2 db jégsaláta
2 evõkanál olaj
3 dkg vaj
3-5 evõkanál modenai citrusos balzsamecet szósz
2 evõkanál szezámmag
2 csipet õrölt kömény
só, bors ízlés szerint
Elkészítés:
A szezámmagot megpirítjuk, száraz serpenyõben.
A csirkemellet apróbb kockákra vágjuk és ízlés szerint, megsózzuk, borsozzuk és 2 evõkanálnyi olajjal összeforgatjuk, majd egy kevés ideig állni hagyjuk.
A céklát és az édesburgonyát meghámozzuk és nagyon vékony hasábokra vágjuk.
Serpenyõbe tesszük a vaj felét, megforrósítjuk és beledobjuk az édesburgonyát, néhányszor átforgatjuk sózzuk, borsozzuk és kiszedjük egy tálkába. Nagyon hamar megpuhul.
Ugyanebben a serpenyõben a vaj másik felén megpároljuk-pirítjuk a céklát, két evõkanál balzsamecettel és egy kevés vízzel (egy kicsit tovább tart, mint az édesburgonya) közben meghintjük ízlés szerint sóval, borssal és köménnyel. Ha elkészült összeforgatjuk a pirított szezámmaggal és félretesszük.
Az újhagymát is megmossuk, megtisztítjuk és felkarikázzuk.
A fûszeres csirkemell kockákat egy kevés olajon készre pároljuk-pirítjuk.
A sonkát is apróbb darabokra tépkedjük.
A saláta összeállításához a jégsalátát leveleire szedjük, leöblítjük, leszárítjuk, majd kézzel, vagy késsel kisebb darabokra tépkedjük/vágjuk.
Tálaláskor a tányért meglocsoljuk vékonyan balzsamecettel, ráhalmozunk a jégsalátából, ráteszünk a csirkekockákból, céklából, édesburgonyából és a sonkából a tetejére szórunk a felkarikázott hagymából, majd az egészet meglocsoljuk még egy kevés balzsamecet szósszal.
Téli saláta, balzsamos sült céklával, batátával, mangalica sonkával
Még több finomság:
Õszi saláta chilis kecskesajttal, dióval és körtével
Marharagu spárgával
Halfilé sörtésztában, újhagymás pirított gombával
Töltött dagadó, körtés zöldsalátával
Marhafarok tejszínes gombamártással, bazsalikomos kifliburgonyával