TÁPIÓKA PUDING EPERZSELÉVEL

2010-06-03

sponsored links

Tápióka: A manióka (kasszáva, mandióka) gyökerébõl kivont, szárított keményítõliszt. Eredetileg Amerika trópusi részein õshonos és valószínûleg a maják termesztették elsõként, ezt az akár 5 méterre is megnövõ növényt. Mára, Amerika, Afrika, és Ázsia nagy részén elterjedt és kedvelt élelmiszerré vált. A gumós gyökerébõl lisztet, kenyeret, keményítõt, sõt még alkoholos italt is készítenek. Fehérjében, vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag levelét a spenóthoz hasonlatosan, saláták, levesek készítéséhez használják.

tápiókapuding eperszósszal

Hazai kereskedelemben leginkább a tápióka gyöngyökkel találkozhatunk. Ehhez a gumókat reszelik, préselik, és a még nedves masszát szitán átmorzsolják. Így keletkeznek a hungarocell golyócskákra hasonlító, fehér, kemény és ízetlen gyöngyök.

Én, sok évvel ezelõtt a Wasabiban találkoztam vele elõször. Akkor még fogalmam sem volt, hogy mi ez a furcsa kocsonyás, remegõ golyócska. Csak azt tudtam, hogy finom és nekem ilyet még ennem kell. Ott nem puding állagú volt, hanem valamilyen madártejre emlékezetõ sárgás ?szószban? úszkáltak. Azóta, volt szerencsém Thaiföldön is kóstolni az õ verziójukat, itt kókusszal és kókusztejjel dúsítják ? mint majdnem mindent!

Mivel minden hozzávaló beszerezhetõ ázsiai élelmiszereket forgalmazó boltokban, így én is elkészítettem a saját verziómat.

tápióka puding

Hozzávalók:

  • 1 dl kókusztej
  • 2 dl tej
  • egy marék tápióka gyöngy
  • kevés nádcukor

Elkészítés:

  1. A tápióka gyöngyöket beázatom 1,5 - 2 órára hidegvízbe, majd leszûröm.
  2. A tejben és a kókusztejben sûrû kavargatás közben addig fõzõm, amíg a gyöngyök áttetszõvé válnak. Közben hozzáadom a cukrot. Vigyázzunk, mert könnyen leég! Mire a golyók megpuhulnak, addigra a kioldódó keményítõ hatására besûrûsödik a lé. Ha, túl sûrû lenne, további tej hozzáadásával hígíthatjuk!

Eperzselével tálalom, amit friss eperbõl, kevés vízbõl, és cukorból fõzök!

Hihetetlenül egyszerû és gyors desszert, az ízesítések variációja pedig végtelen. Ízesíthetjük fahéjjal, csillagánizzsal, narancshéjjal stb. Tálalhatjuk akár kivizezett formába öntve és hûtõben való dermesztés után abból kiborítva, de pohárkrém jellegûen is.


Folytats a blogon ... ikkyugasztrokalandjai.blogspot.com/20...

sponsored links

Keres?s