Tyúkláb fánk
sponsored links
Lassan újra itt a fánk-szezon. :) No nem mintha az év többi szakában ne esne jól a frissen sült, puha kelt tészta kis porcukorral, lekvárral... de valahogy farsang környékén többször kerül asztalra ez a finom csemege. Nagyon szeretjük a fánkot. ...nem is tudom, miért nem sütök gyakrabban, hisz nem olyan bonyolult dolog. Szalagos fánk gyakrabban készül, pedig a tyúkláb fánk is nagyon finom. A szalagos fánk Anyu Anyukájának a specialitása volt, a tyúkláb fánk, pedig Apu Anyukájáé. Sajnos ez utóbbinak az eredeti receptjét nem ismerem, de néhány éve elkezdtem kísérletezni és ez a variáció hasonlít a legjobban arra, amit Mama sütött.
Hozzávalók ~45-50 db-hoz:
45 dkg sima liszt
1,5 dl tejföl (2,8 %-os)
1 dl tej
4 dkg olvasztott vaj
2 tojás
1,5 dkg friss élesztõ
2 tk. porcukor
2 tk. rumaroma
csipet só
Porcukor és kedvenc dzsem a tálaláshoz.
- Langyos tejben egy kanál liszttel és a cukorral felfuttatjuk az élesztõt. A lisztet tálba mérjük, hozzáadjuk a tojásokat, a vajat, csipet sót, tejfölt, rumaromát, végül a felfutott élesztõvel együtt jó kis ruganyos tésztát gyúrunk. Lehet, hogy pici liszt még kell hozzá -óvatosan adagoljuk, nehogy kemény legyen a tészta-, nekem a fenti mennyiség pont elég volt.
- Az összeállított tésztát ~30 percig pihentetjük, majd lisztezett deszkán hüvelykujjnyi vastag rudakat sodrunk belõle. A rudakat ~7 cm-es darabokra vágjuk, majd megformázzuk a fánkokat. A kis tésztarudakat mindkét végükrõl bevágjuk a közepükig úgy, hogy közben egy negyedet fordítunk a tésztán, majd a négy ujjat kicsit megigazítjuk. A megformázott fánkokat ~15 percig pihentetjük. Eközben felmelegítjük az olajat.
- A pihent fánkokat bõ olajban aranybarnára sütjük. A felsõ részük kerül elõször az olajba úgy, mint a szalagos fánknál. Elõször fedõ alatt sütjük, majd fordítás után fedõ nélkül sütjük készre.
- A kisült fánkokat papírtörlõre szedjük, majd tálra tesszük; porcukorral meghintve, dzsemmel tálaljuk.