Tour de Serpenyõ 1. etap: korzikai gesztenye polenta
sponsored links
Fotó: Krumpli Béla |
Ma kezdõdik a Tour de France, és a magunk módján igyekszünk mi is hagyományt teremteni, amely szervesen kapcsolódik a kerékpárversenyhez. Mamma, Chilii&Csoki, Lorien meg én végigfõzzük a következõ három hetet, Korzikától Párizsig, mindig az adott szakasz jellegzetes konyhájára koncentrálva.
Az idei kerékpárversenyt 100. alkalommal írták ki, ma kezdõdik, és július 21-ig tart. Mint már írtam, Korzikáról indul - a verseny történetében elõször érinti a szigetet, és mint mindig, a párizsi Champs-Élysées-ig kell elbiciklizniük a versenyzõknek. A centenáriumi verseny alkalmából a résztvevõk csak Franciaország területén tekernek, 9 sík, 4 közepes hegyi, 5 hegyi szakasz, valamint 2 egyéni és egy csapatidõfutam keretében.
Ma 212 kilométert kell teljesíteniük, sík szakaszon.
Korzikán a gasztronómiában egyaránt megtaláljuk a mediterrán és hegyvidéki konyha jellegzetességeit. A mai napig megõrizte családias jellegét, így egyszerûen, természetesen fõznek, felhasználva a sziget összes kincsét: a konyhakerti növényektõl, gyümölcsöktõl kezdve, a gesztenyén keresztül a vadon termõ fûszerekig. kedvenc alapanyaguk az olajbogyó, (meg az ebbõl préselt olaj - vajat szinte nem is használnak), a paradicsom, padlizsán, déligyümölcsök, de olyan ritkaságokat is használnak, mint ...