Tigris zsemle

2014-01-07

sponsored links

A kedvenc péksütink Z-vel, minden nap frissen hozom a pékségbõl. Vajjal/ lekvárral, vajjal/mézzel, sonkás-sajtos melegszenyának, leveshez-mindenhez õ a tökéletes péksüti. 
Most végre rászántam magam, hogy házilag is elkészítsem, ezen recept alapján. Tökéletes lett, mind a külsejével, mind az állagával, ízével teljesen elégedett vagyok, ritkán van ilyen, szóval a mai napom szuper lett ezáltal :)



Hozzávalók:
6 db zsemléhez

1,5 csésze tej
1,5 ek. vaj / margarin
3,5 csésze liszt
1 tk. szárított élesztõ
1 tk. cukor
1 tk. só

A tigrispasztához:
1 tk. szárított élesztõ
fél csésze langyos víz
1 tk. cukor
1 tk. olaj
1/4 tk. só
3/4 csésze rizsliszt




Elkészítés:
1. A vajat a tejjel mikróban 1 perc alatt megmelegítjük, épp csak olvadjon el a vaj és langyos legyen a keverék.
2. Egy tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a sót, cukrot, szárított élesztõt és a vajas tejet. Kézzel alaposan összedolgozzuk, míg hólyagos nem lesz és el nem válik az edény falától, majd letakarva meleg helyen a duplájára kelesztjük. Türelem, elég sok idõ, nekem több, mint 1 óra volt,pedig még langyos sütõbe is betettem.
3. Ha a tészta megkelt, újra átgyúrjuk ( ha szükséges, adhatunk hozzá pici lisztet még-nekem kb 1 ek-nyit kellett csak) és 6 részre osztjuk a tésztát.
4. Egyenként bucikat gyúrunk a tésztából és visszahajtjuk az aljukat,  hogy szép gömböc formájuk legyen. Sütõpapíros tepsire tesszük õket és 30-45 percig újra kelesztjük.
5. Közben elkészítjük a tigrispasztát: az összes hozzávalót egy kis tálkába tesszük és alaposan elkeverjük: nagyon sûrû masszát kapunk. 15 percig pihentetjük.
6. Egy ecset vagy kanál segítségével a bucikat alaposan bekenjük a pasztával- nemcsak a tetejüket, hanem az oldalukat is.
7. 220 fokra elõmelegített sütõben 15-20 perc alatt készre sütjük õket. Az eredmény: kívül hihetetlenül ropogós-márványos, belül puha-foszlós-omlós zsemle.Melegen vajjal/ lekvárral, higyjetek nekem, odaver minden cukrászsütire!!!!





Folytats a blogon ... szofika-a-konyhaban.blogspot.com/2014...

sponsored links

Keres?s