Tigris torta /egy újabb Dobos-alapú klasszikus/ From Juci bulijára :)
sponsored links
Már nagyon régen készültem ennek a tortának a bemutatására, hogy folytassam a Dobos-alapú klasszikus torták bemutatásának sorát. Most ezzel kopogtatok virtuálisan From Juci blogszülinapi bulijának ajtaján....
"Sziasztok! Kér valaki egy szeletet?" :))
A Tigris torta alapja egy ugyanezt a nevet viselõ szelet: "Készítéséhez dobos felvert lap és rumosdió vajkrém szükséges. Öt tésztalapot megtöltünk vajkrémmel, tetejét bevonjuk krémmel, azután a süteményt hûtõben tároljuk. Közben a hatodik doboslapra kulõrrel pontokat, illetve foltokat rakunk....A lapot ezután áthúzzuk doboscukorral, és tetszés szerint téglalap vagy háromszög alakúra vágjuk....A tigris szelet és a hozzá hasonló módon készülõ a tigris torta a pontozás, illetve a foltok felrakása miatt munkaigényes készítmény, ezért többnyire csak bemutatókon, kiállításokon szerepel." (Dunszt Károly, Cukrászati ismeretek 2./1979)
Szerintem egyáltalán nem bonyolult az elkészítése ha valaki már járatos a doboscukor készítésben. A külön sütött vékony lapok hamar kihûlnek, így sütés után gyorsan összerakható a torta. Én reggel fél nyolckor kezdetem el sütni és 10 órára már betöltve, áthúzva állt a torta a hûtõben. :)
Háttérben szülõfalum templomtornya....:) |
Én az alábbiak szerint oldottam meg a készítést:
Hozzávalók:
Piskóta:
5db tojás
5 evõkanál cukor
5 evõkanál liszt
1 evõkanál kakaópor
Krém:
3dl tej
15dkg cukor
Rum vagy rumaroma
1 csomag vaníliás pudingpor
15 dkg pörkölt, darált dió
20dkg margarin
+ 15dkg cukor és egy csepp ecet a tetõhöz
A piskótához a tojásokat szétválasztottam. A tojásfehérjét kemény habbá vertem, hozzáadtam a cukrot és addig kevertem míg az fel nem olvadt a habban. Ekkor hozzáadtam a tojássárgákat egyenként, majd a lisztet. A lisztet széles fakanállal, lassú, keverõ mozdulatokkal vegyítettem a habba úgy, hogy minél kevésbé törjön meg az. Sütõpapírral fedett sütõlemezre 6 kerek lapot kentem ki belõle fél centi vastagon és 170 fokon készre sütöttem õket. A tálban hagytam egy kevés piskótát, hozzákevertem a kakaóport és az egészet beleszedtem egy papírból csavart tölcsérbe. Ennek a végét kivágva az egyik kikent lapot megcsíkoztam sütés elõtt.
A krémhez a tejbõl, cukorból, porból sûrû pudingot fõztem, kihûtöttem. A margarint habosra kevertem, hozzáadtam rumot, a pudingot és a diót. Egynemû, habos krémmé kevertem.
A kész krémmel összetöltöttem 5 db lapot, betettem a hûtõbe dermedni.
A csíkos laphoz a cukrot egy csepp ecettel karamellizáltam, majd kenõkéssel gyors mozdulatokkal elkentem a lapon. Vártam egy fél percet és egy hosszú kés margarinnal megkent élével a cukorba nyomkodtam a szeletek helyét. Addig ismételtem ezt míg a cukor meg nem kötött.
A kész doboslapot ráhelyeztem a betöltött tortára, megvártam hogy teljesen kihûljön és a maradék krémmel befejeztem a dekorálást.