Tengerparti mang?torta
sponsored links
Hozz?val?k egy 20 cm ?tm?r?j? tort?hoz:
A pisk?t?hoz:
2 toj?s
2 kan?l olaj
2 kan?l cukor
2 kan?l liszt
A kr?mhez:
250 g mascarpone
5 dl tejsz?n
150 g joghurt
20 g (12 lap) zselatin
2 ?rett mang?
100 g feh?r csokol?d?
150 g porcukor
A "tenger" -hez:
2,5 dl v?z
30 g cukor
1-2 citrom leve
7 g (4 lap) zselatin
k?k ?telfest?k
A d?sz?t?shez:
barnacukor
kokt?lerny?csk?k
d?ligy?m?lcs cukork?b?l, fondantb?l, ami akad
tenger gy?m?lcse csokol?d?pralin?
1. Elk?sz?tj?k a pisk?t?t:
A pisk?t?hoz kem?ny habb? verj?k a toj?sok feh?rj?t a cukorral. Ha a hab m?r sz?p f?nyes, kem?ny, hozz?adjuk a toj?sok s?rg?j?t, kanalank?nt az olajat ?s a lisztet. S?t?pap?rral b?lelt kapcsos tortaform?ba ?ntj?k, majd 180 C fokra el?meleg?tett s?t?ben k?r?lbel?l 20 perc alatt k?szre s?tj?k. T?pr?ba!
2. Elk?sz?tj?k a kr?met:
Be?ztatjuk a zselatinlapokat hideg v?zbe.
Megtiszt?j?k a mang?kat, kock?ra v?gjuk, fel?t 1-2 kan?l v?zzel puh?ra f?zz?k, majd botmixerrel p?r?s?tj?k. M?g azon forr?n hozz?adjuk a kicsavart zselatinlapokat ?s alaposan elkeverj?k.
A mascarponet a porcukorral a habver? seg?ts?g?vel j?l keverj?k , hozz?adjuk a tejsz?nt, mik?zben tov?bb verj?k, majd a joghurtot ?s v?g?l a kiss? langyosra h?lt zselatinos mang?p?r?t. V?g?l ?vatosan belekeverj?k az apr?ra v?gott csokol?d?t ?s a marad?k mang?kock?kat is.
3. ?ssze?ll?tjuk a tort?t:
A tortalap k?r? tortakar?k?t helyez?nk, majd belet?ltj?k a mang?kr?met, a tetej?t egyenletesre sim?tjuk. A torta 1/3-?ba egy kem?nyebb nejloncs?kb?l ( ?n m?anyag dosszi?b?l v?gtam egy darabot) elv?laszt?t k?sz?t?nk (l?sd fot?) Alaposan beh?tj?k.
4. D?szit?s:
A v?zb?l, a cukorb?l ?s a citroml?b?l szirupot f?z?nk, majd belekeverj?k a v?zbe be?ztatott, majd kifacsart zselatinlapokat ?s p?r csepp k?k ?telfest?ket. Addig h?tj?k, am?g kezd megdermedni.
A torta tetej?n lev? nagyobb t?rf?lbe ?ntj?k a k?k zselatint, csokol?d?b?l k?sz?lt tenger gy?m?lcseit nyomunk bele. Hideg helyre tessz?k, am?g a k?k zselatin alaposan megdermed..
T?lal?s el?tt elt?vol?tjuk a nejlonelv?laszt?t, a "partra" barnacukrot sz?runk, erny?csk?vel, cukorgy?m?lcs?kkel d?szitj?k.