Tejsz?nes gesztenye torta
sponsored links
T?bb, mint 14 ?ve s?t?m ezt a tort?t, nem is ?rtem, hogyan l?tezik, hogy m?g nem ker?lt f?l ide. :)
Tejsz?nes gesztenye torta
Hozz?val?k(26 cm-es tortaform?hoz)
Pisk?ta:
- 8 db toj?s
- 30 dkg cukor
- 20 dkg liszt
- 2 dkg kem?ny?t?
- 4 tk s?t?por
- 6 ek. holland kaka? (6 dkg)
Geszteny?s t?ltel?k:
- 40 dkg gesztenyep?r?
- 2 ek rum
- 3 toj?ss?rg?ja
- 8 dkg cukor
- 2,5 dl tejsz?n
D?sz?t?s:
- 1 cs habfix?l?
- 4 dl tejsz?n
- 1 cs van?li?s cukor
Csokics?k az oldal?ra:
- 10 dkg ?t tortabevon?
- 2 ek olaj
A t?szt?hoz a toj?sokat kett?v?lasztjuk, a feh?rj?t robotg?ppel habb? verj?k, majd ?s apr?nk?nt hozz?adjuk a cukrot, ?s addig verj?k m?g f?nyes habot nem kapunk. Egyenk?nt hozz?adjuk a toj?ss?rg?j?kat, m?g el nem keverednek.
A lisztet elkeverj?k a s?t?porral, kem?ny?t?vel ?s a kaka?val. Beleszit?ljuk a toj?shabba ?s k?zi habver?vel ?vatosan ?sszeforgatjuk.
Az alj?n ?t?pap?rral b?lelt (az oldal?val semmit nem kell csin?lni) 26 cm ?tm?r?j? kapcsos tortaform?ba ?ntj?k ?s 170 C-ra el?meleg?tett s?t?ben k?szre s?tj?k. T?pr?b?val ellen?rizz?k.
A gesztenyep?r?t hagyjuk szobah?m?rs?kleten felengedni, majd beledolgozunk 2 ek rumot.
A toj?ss?rg?kat a cukorral, meleg v?zf?rd?be ?ll?tott ed?nyben (az ed?ny alja ne ?rjen a v?zbe), s?r? kr?mm? keverj?k levessz?k a v?zf?rd?r?l ?s kanalank?nt a gesztenyemassz?hoz adjuk.
Vill?val a legk?nnyebb egynem?v? keverni.
2,5 dl tejsz?nt kem?ny habb? ver?nk ?s beleforgatjuk a gesztenyemassz?ba.
A kih?lt pisk?t?t h?rom lapp? v?gjuk. Az als?t megkenj?k a kr?m egyharmad?val, lap, egyharmad kr?m, lap, majd a marad?k kr?m.
A d?sz?t?shez felverj?k a 4 dl tejsz?nt a habfix?l?val ?s a van?li?s cukorral, majd csillagcs?ves habzs?kb?l ber?csozzuk a tetej?t ?s k?rben habr?zs?kat nyomunk a sz?l?re.
Az oldal?t v?konyan k?rbekenj?k a marad?k tejsz?nnel ?s egy egy habr?zs?t nyomunk r? t?z centink?nt ami majd a csoki cs?kot megtartj?k.
S?t?pap?rb?l v?gunk k?t 10X45 cm-es cs?kot.
A csokit v?zf?rd?ben felolvasztjuk, belekeverj?k az olajat ?s egy ecset seg?ts?g?vel egyenletes vastagon megkenj?k a pap?rcs?kokat.
Ha a csoki dermedni kezd, de m?g puha ?s form?lhat?, az egyik cs?kot a torta k?r? kanyar?tjuk, belenyomkodjuk a habhalmocsk?kba ?s ?vatosan, de hat?rozottan leh?ntjuk r?la a pap?rt.
A m?sodik cs?kot az els?vel fed?sben ugyan?gy feltessz?k.
A csokik tal?lkoz?s?t olvasztott csokival r?gz?tj?k.