Tejkaramellás diós tészta

2014-01-21

sponsored links

A diós tészta szerintem önmagában is tökéletes étel, de az élmény fokozható. A recept továbbra is három hozzávalós marad, mint a tészta, a dió, de a cukrot karamellre cseréljük. Aki ezt a változatot készíti, annak egy csodás desszertélményben lesz része, és garantáltan eszébe se jut majd az iskolai menza ebédek emléke.

tejkaramelles dios teszta3.jpg

További élményfokozásért javaslom a friss házi tészta használatát, ami talán már túlzásnak tûnik, de az ismétlés sosem árt, így újra elmondom, hogy a kevés számú hozzávalókból készült ételeknél kulcsfontosságú az alapanyagok minõsége, és ezért számít nagyon is sokat a tészta és a házi tészta közötti különbség.

tejkaramelles dios teszta1.jpg

Azért, hogy legyen információ értéke is a bejegyzésnek, elmondom, honnan volt éppen tejkaramellám, amit a diós tésztára önthettem. Marlenkát sütöttem. A recept pedig azért nincs itt, mert vállalhatatlan lett az eredetihez képest. Nem feltételezem, hogy rossz volt a recept, nekem mégsem sikerült, és ezt abban a pillanatban tudtam, amikor összegyúrtam a tésztát, de ennek ellenére adtam esélyt. Mindenesetre maradt a töltelékbõl, amihez karamellizált sûrített tej szükséges. Házi készítésû sûrített tej következik:

Hozzávalók:

120g tejpor

130g cukor

70-100 ml forrásban lévõ víz

50g olvasztott vaj

tejkaramelles dios teszta2.jpg

A tejport a cukorral összekeverjük, a vizet felforraljuk, és beletesszük a vajat, majd a cukros keveréket. Alaposan összekeverjük. Én a víz forralást eleve egy jól záró kisebb befõttesüvegben végeztem, és amikor beletettem mindent, rácsavartam a kupakot, és alaposan összeráztam. Ez a folyadék ilyenkor még kicsit híg, és világos. Két verzió van a továbbiakban a karamellizálásra, vagy lassú tûznél folyamatosan kevergetve, vagy a kupakkal lezárt üveget egy vízzel teli lábosba téve addig forralni, míg barna nem lesz. Az elsõ energia, a második idõtakarékos, mert nem kell mellette állni.

A tésztához pedig nem kell más, mint kifõzni azt, diót szórni a tetejére, és meglocsolni ezzel a karamellel.

Off: köszönöm a sok érdeklõdést, remekül vagyunk, Kornél már 10 hetes, és a fiúk szerint csalás, hogy csak én adhatok neki enni, mert így engem szeret a legjobban. Nem mellesleg elárulom, hogy tavaly ilyenkor a vállamban szalagszakadással indítottam az évet, de szavam nem lehet, jobban jártam mint Schumacher.

Két éve :Matcha tea keksz, Avokádó torta, Brokkolis, karfiolos töltött krumpli 

Egy éve: Almás mákos palacsintatorony, Rétestorta, Avokádós aioli sültkrumplival  

Megosztom Facebookon! Megosztom iWiWen! Megosztom Twitteren! Megosztom Google Buzzon! Megosztom Google Readeren! Megosztom Tumblren!


Folytats a blogon ... kajapiazongora.blog.hu/2014/01/21/tej...

sponsored links

Keres?s