Tavaszi zöldborsóleves

2010-05-23

sponsored links







Nagyszüleim




Számomra akkor indul az igazi tavaszi fõzõcskézés mikor az elsõ kiló borsót a teraszon
elkezdem pucolni. Ez mindig a nagyit juttatja az eszembe, kislány koromban vele pucoltam a borsót a teraszon:) õ és a nagyapám korán kimentek a piacra és mire én felébredtem õ már a teraszon ült és pucolta a borsót, ilyenkor mindig csatlakoztam hozzá:) Emlékszem a zöldségeket egy régebben kenyér kelesztésére használt kosárban tárolta a pince lejáróban , hû ott még nyáron is isteni hûvös volt.
A levest a mai napig úgy készítem ahogy õ szokta.
Az igazán zsenge borsót nem is nagyon kell fõzni, inkább csak dinsztelni.
Hozzávalók: 1,kg borsó
2 db srépa
1 db frépa
1 ek zsír
Csipetkéhez: 1 db tojás
3ek liszt
Elkészítése:
- A répákat megpucolom, majd vékony karikákra vágom
- A zsírt egy lábasban felforrósítom, majd rádobom a répákat
és párpercig kevergetem, ezután a megpucolt borsót is rádobom
majd egy picit kb 2 ek vizet teszek bele, sózom és kb 10 percig
párolom, ha elég puha felöntöm 2 l vízzel és gyorsan felforralom.
- Közben elkészítem a a csipetkét. a tojást felverem villával
és hozzáadom a lisztet, kicsit sûrûbb legyen mint a nokedli tészta
olyan legyen, ha deszkára kitesszük ne folyjon szana-szét.
- Mikor a leves forr egy deszkát teszek a lábos tetejére, rá öntöm
a tésztát és egy kés segítségével a levesbe szaggatom.
Nem szoktam rántani, mert a csipetkétõl így is szép sûrû lesz.
A tetejét finomra aprított petrezselyemmel szórom, és egy kanálka
tejföl kíséretében tálalom.

Folytats a blogon ... krisztina-kerekerdkzepn.blogspot.com/...

sponsored links

Keres?s