Tanyasi jérceleves, ropogós jércesült házi hasábburgonyával - A vasárnapi ebéd
sponsored links
Vallom, hogy nem csak öreg tyúkból, vagy vén kappanból fõ jó leves. Kevesebb folyadékkal és idõráfordítással mély ízû és színû jérce vagy kakasleves fõ, ráadásul a fõtt húst ropogósra sütve elsõrangú sültet kapunk.
Régebben "küszködtem" a túl zsíros öreg tyúkokkal, fél napig fõtt a leves, a felsütött húsa pedig szálkás volt, száraz, a bõr alól pedig nehéz volt kisütni a zsírt. Újabban fiatal tyúkból, vagy nagyobb jércébõl fõzöm a vasárnapi húslevest és mondhatom, hogy nagyon elégedett vagyok.
Az természetesen alap, hogy csakis tanyasi, kapirgálós egyedek kerülhetnek a fazékba. Most egy kétkilós jérce került terítékre, annyira elégedett voltam vele, hogy megörökítettem.
A jércét darabjaira szedtem, szemöldökcsipesszel alaposan megtisztítottam. 3 liter csap hideg vízben tettem fel fõni. A májat ...