Tahinis kal?cs

2022-08-31

sponsored links

 



Kal?csot ?ltal?ban kaka?val, csokival, fah?jjal, m?kkal, di?val, t?r?val szoktunk t?lteni, ha nagyon cifr?zzuk, akkor habcs?kkal, ?s ez egy t?nyleg mind nagyon j? is. 

A megszokott?l viszont n?ha j? elt?rni, ?rdemes kipr?b?lni a tahinit, a szez?mmagkr?met is t?ltel?knek, higgy?tek el, nem csak a csicseribors?hoz passzol. Olyan ?ze van, mint az ?getett cukros di?nak, ami nekem a gyerekkoromat id?zi.

Hozz?val?k:

60 dkg finomliszt

2 ek. cukor

1 tk. s?

1 toj?s

1 toj?ss?rg?ja

2,5 dkg friss ?leszt?

3 dl langyos tej

6 dkg olvasztott vaj

 

T?ltel?k:

2 dl tahini

15 dkg n?dcukor

Sz?r?shoz:

1 ek. szez?mmag



 F?l deciliter langyos tejbe belesz?rtam 1 tk. cukrot ?s belemorzsoltam az ?leszt?t. Alaposan elkevertem ?s 10 percre f?lretettem.

Az eg?sz toj?st felvertem, majd kb. k?t ev?kan?lnyi mennyis?get f?lretettem a leken?shez, a t?bbit adtam a t?szt?hoz. 

T?lba szit?ltam a lisztet, hozz?adtam a s?t ?s a marad?k cukrot, ?sszekevertem. A k?zep?be m?lyed?st k?sz?tettem, ide ?nt?ttem a t?bbi tejet, az olvasztott vajat, a felvert toj?st, a toj?ss?rg?j?t ?s az ?leszt?s tejet. K?zzel alaposan kidagasztottam a t?szt?t, term?szetesen haszn?lhatunk dagaszt?g?pet is. A sz?p h?lyagos, rugalmas, sima ?s selymes fel?let? t?szt?t t?lba tettem, letakartam ?s 45-50 perc alatt dupl?j?ra kelesztettem.

Am?g a t?szta kelt, s?t?pap?rral kib?leltem egy nagyobb, 30 cm x 15 cm x 10 cm nagys?g? keny?rs?t?form?t.

A megkelt t?szt?t liszttel meghintett deszk?ra bor?tottam ?s kb. 40 x 50 cm nagys?g? t?glalapform?ra ny?jtottam. A tahinit egy kan?llal j?l ?tkevertem, majd a t?szt?ra csorgattam ?s egy spatul?val egyenletesen elkentem. R?sz?rtam a cukrot, majd a t?szt?t a hosszabbik oldal?t?l kezdve feltekertem.




A t?sztar?d mindk?t v?g?b?l lev?gtam kb. 5 cm hossz?s?g? darabot, majd a megmarad t?szt?t hossz?ban kett?has?tottam ?gy, hogy a v?g?n 3-4 cm egyben maradjon.

A t?szta k?t sz?r?t sz?th?ztam, ?s az egyik lev?gott t?sztar?zs?t a v?g?hez tettem:




Most a k?t sz?lat egym?ssal kereszteztem, az utols? csavar?s el?tt a m?sik t?sztar?zs?t is a sz?rak k?z? tettem. A megform?zott kal?csot ?vatosan a form?ba emeltem. 






Bekapcsoltam a MIELE s?t?met, az ed?nyt a s?t? k?zep?re a r?csra tettem, kiv?lasztottam a s?tem?nyek-keltt?szta-15 perces keleszt?s programot (vagy letakarva szobah?n 30 percig kell keleszteni). Amikor lej?rt, a t?szt?t kivettem, a s?t?t pedig ?tkapcsoltam az als?-fels? s?t?s programra, 180 fokra.



Am?g a s?t? melegedett a t?szta tetej?t megkentem a f?lretett toj?ssal ?s meghintettem a szez?mmaggal.

A kal?csot visszatettem az el?meleg?tett s?t?be ?s 45-50 perc alatt sz?p pirosra s?t?ttem.





R?csra tettem, kb. 10 percig a form?ban hagytam a t?szt?t, majd kivettem ?s megv?rtam, am?g szobah?m?rs?klet?re h?lt.

Frissen k?n?ltam, de a t?ltel?k miatt napokig puha marad.

 

Tipp: Tahinit, azaz szez?mmagkr?met saj?t magunk is k?sz?thet?nk. Egy cs?sze szez?mmagot sz?raz serpeny?ben illatosra pir?tunk, majd k?ses apr?t?ban finomra ?r?lj?k. ol?vaolajat csorgatunk hozz? ?s s?r? kr?mm? keverj?k.



Folytats a blogon ... https://www.limarapeksege.com/2022/08...

sponsored links

Keres?s