Tahinis kal?cs
sponsored links
Kal?csot ?ltal?ban kaka?val, csokival, fah?jjal, m?kkal, di?val, t?r?val szoktunk t?lteni, ha nagyon cifr?zzuk, akkor habcs?kkal, ?s ez egy t?nyleg mind nagyon j? is.
A megszokott?l viszont n?ha j? elt?rni, ?rdemes kipr?b?lni a tahinit, a szez?mmagkr?met is t?ltel?knek, higgy?tek el, nem csak a csicseribors?hoz passzol. Olyan ?ze van, mint az ?getett cukros di?nak, ami nekem a gyerekkoromat id?zi.
Hozz?val?k:
60 dkg
finomliszt
2 ek. cukor
1 tk. s?
1 toj?s
1
toj?ss?rg?ja
2,5 dkg
friss ?leszt?
3 dl langyos
tej
6 dkg
olvasztott vaj
T?ltel?k:
2 dl tahini
15 dkg
n?dcukor
Sz?r?shoz:
1 ek. szez?mmag
F?l deciliter langyos tejbe belesz?rtam 1 tk. cukrot ?s belemorzsoltam az ?leszt?t. Alaposan elkevertem ?s 10 percre f?lretettem.
Az eg?sz
toj?st felvertem, majd kb. k?t ev?kan?lnyi mennyis?get f?lretettem a leken?shez, a t?bbit adtam a t?szt?hoz.
T?lba
szit?ltam a lisztet, hozz?adtam a s?t ?s a marad?k cukrot, ?sszekevertem. A
k?zep?be m?lyed?st k?sz?tettem, ide ?nt?ttem a t?bbi tejet, az olvasztott vajat, a felvert
toj?st, a toj?ss?rg?j?t ?s az ?leszt?s tejet. K?zzel alaposan
kidagasztottam a t?szt?t, term?szetesen haszn?lhatunk dagaszt?g?pet is. A sz?p h?lyagos, rugalmas, sima ?s selymes
fel?let? t?szt?t t?lba tettem, letakartam ?s 45-50 perc alatt dupl?j?ra kelesztettem.
Am?g a
t?szta kelt, s?t?pap?rral kib?leltem egy nagyobb, 30 cm x 15 cm x 10 cm
nagys?g? keny?rs?t?form?t.
A megkelt
t?szt?t liszttel meghintett deszk?ra bor?tottam ?s kb. 40 x 50 cm nagys?g?
t?glalapform?ra ny?jtottam. A tahinit egy kan?llal j?l ?tkevertem, majd a
t?szt?ra csorgattam ?s egy spatul?val egyenletesen elkentem. R?sz?rtam a
cukrot, majd a t?szt?t a hosszabbik oldal?t?l kezdve feltekertem.
A t?sztar?d
mindk?t v?g?b?l lev?gtam kb. 5 cm hossz?s?g? darabot, majd a megmarad t?szt?t
hossz?ban kett?has?tottam ?gy, hogy a v?g?n 3-4 cm egyben maradjon.
A t?szta k?t
sz?r?t sz?th?ztam, ?s az egyik lev?gott t?sztar?zs?t a v?g?hez tettem:
Most a k?t
sz?lat egym?ssal kereszteztem, az utols? csavar?s el?tt a m?sik t?sztar?zs?t is a sz?rak k?z? tettem. A megform?zott kal?csot ?vatosan a form?ba emeltem.
Bekapcsoltam a MIELE
s?t?met, az ed?nyt a s?t? k?zep?re a r?csra tettem, kiv?lasztottam a s?tem?nyek-keltt?szta-15 perces keleszt?s programot (vagy letakarva szobah?n 30 percig kell keleszteni). Amikor lej?rt, a t?szt?t kivettem, a s?t?t pedig ?tkapcsoltam az als?-fels? s?t?s programra, 180 fokra.
Am?g a
s?t? melegedett a t?szta tetej?t megkentem a f?lretett toj?ssal ?s meghintettem a szez?mmaggal.
A kal?csot visszatettem az el?meleg?tett s?t?be ?s 45-50 perc alatt sz?p pirosra s?t?ttem.
R?csra tettem, kb. 10 percig a form?ban hagytam a t?szt?t, majd kivettem ?s megv?rtam, am?g szobah?m?rs?klet?re h?lt.
Frissen k?n?ltam, de a t?ltel?k miatt napokig puha marad.
Tipp: Tahinit,
azaz szez?mmagkr?met saj?t magunk is k?sz?thet?nk. Egy cs?sze szez?mmagot
sz?raz serpeny?ben illatosra pir?tunk, majd k?ses apr?t?ban finomra ?r?lj?k.
ol?vaolajat csorgatunk hozz? ?s s?r? kr?mm? keverj?k.