Tafelspitz
sponsored links
Hát, én nem tudtam, hogy a "Tafelspitz" valójában a marhafartõt jelenti. Égtem is egy sort, amikor a hentestõl kérdeztem, hogy mit ajánlana Tafelspitz-hez. Kedves, elnézõ, bár kicsi értetlen mosoly, felkínál három különbözõ méretõ Tafelspitz feliratú húsdarabot, melyeket saját maga csomagolt, vélhetõen aznap reggel, vákuum csomagolásba. A múlt heti vadasnál viccelõdtünk is, olyan hamar megpuhult a lábszár, hogy az állat elõzõ nap még vélhetõen "mú"-zott. Szegényke.
Szóval a Tafelspitz, ha esetleg rajtam kívül valaki még nem lenne képben, egy hagyományos húsleves, amit zöldség és hús nélkül, pl. palacsintatészta csíkokkal fogyasztanak, és a hús felszeletelve, a levesben fõtt zöldségekkel és tormamártással tálalva. Általában krumplit is fõznek mellé, ami ugye nem annyira diétás, így zabpehelygombócot készítettem hozzá.
Ki mondta, hogy aki fogyni akar, nem ehet finomat?
A zabpehelygombóc egyébként önmagában megér egy pár szót. Múlt héten ahhoz a bizonyos vadashoz készítettem elõször, és annyira ízlett, hogy ezen a héten már dupla adagot fõztem. A recept Szoó Judittól van, a Paprikás csirke leves betéteként szerepel nála a Kilófaló finomságok címû könyvben, de azért ideírom, én hogyan csinálom.
Szóval egy kb. 25 dkg-os marhafartõ darabból, sárga-, és fehérrépával, zellerrel, hagymával, sóval, borssal és babérlevéllel lassú tûzön levest fõztem. A levest zabpehelygombóccal ettük, a húst zöldséggel és zabpehelygombóccal, valamint mártással, amit gyömbérbõl, chilibõl és fokhagymából készítettem, de az nem lett annyira jó, így inkább finom tormát javasolok hozzá.
A zabpehelygombóc pedig:
10 dkg zabpehely
egy dl tej, egy dl víz
só, fokhagymapor, bors
2 tojás
15 dkg zabpehelyliszt
A zabpelyhet a vízzel és a tejjel mikróba tesszük egy percre. Ha a zabpehely beszívta a folyadékot, hozzáadjuk a többi hozzávalót. Viszonylag sûrû tésztát kell kapnunk. Ha kell, tehetünk még hozzá tejet vagy zabpehelylisztet, esetleg zabpelyhet. Fél órára félretesszük. Vizet forralunk, amibe én kevés bio levesport is teszek.
Ha pihent a tészta, golyókat formázunk belõle. Az, hogy "nehéz vele bánni", nagyon enyhe kifejezés. A tészta maszatol, ragad, miegymást. De megéri a pepecs, mert a gombóc nagyon finom lesz.
A gombócokat gyöngyözõ vízben addig fõzzük, míg feljönnek a felszínre és forogni is elkezdenek.
Ettük már tehát levesbetétként, szalvétagombócként, krumpligombócként, és ma vacsorára túrógombócként fogom tálalni, tejföllel és xilittel, esetleg fahéjjal.
Az összes energiaértéke:
1100, amit annyival kell osztani, ahány gombócunk lesz.
A tafelspitzben csak a húsra számolok kalóriát, ami esetünkben összesen 450.
Szóval a Tafelspitz, ha esetleg rajtam kívül valaki még nem lenne képben, egy hagyományos húsleves, amit zöldség és hús nélkül, pl. palacsintatészta csíkokkal fogyasztanak, és a hús felszeletelve, a levesben fõtt zöldségekkel és tormamártással tálalva. Általában krumplit is fõznek mellé, ami ugye nem annyira diétás, így zabpehelygombócot készítettem hozzá.
Ki mondta, hogy aki fogyni akar, nem ehet finomat?
A zabpehelygombóc egyébként önmagában megér egy pár szót. Múlt héten ahhoz a bizonyos vadashoz készítettem elõször, és annyira ízlett, hogy ezen a héten már dupla adagot fõztem. A recept Szoó Judittól van, a Paprikás csirke leves betéteként szerepel nála a Kilófaló finomságok címû könyvben, de azért ideírom, én hogyan csinálom.
Szóval egy kb. 25 dkg-os marhafartõ darabból, sárga-, és fehérrépával, zellerrel, hagymával, sóval, borssal és babérlevéllel lassú tûzön levest fõztem. A levest zabpehelygombóccal ettük, a húst zöldséggel és zabpehelygombóccal, valamint mártással, amit gyömbérbõl, chilibõl és fokhagymából készítettem, de az nem lett annyira jó, így inkább finom tormát javasolok hozzá.
A zabpehelygombóc pedig:
10 dkg zabpehely
egy dl tej, egy dl víz
só, fokhagymapor, bors
2 tojás
15 dkg zabpehelyliszt
A zabpelyhet a vízzel és a tejjel mikróba tesszük egy percre. Ha a zabpehely beszívta a folyadékot, hozzáadjuk a többi hozzávalót. Viszonylag sûrû tésztát kell kapnunk. Ha kell, tehetünk még hozzá tejet vagy zabpehelylisztet, esetleg zabpelyhet. Fél órára félretesszük. Vizet forralunk, amibe én kevés bio levesport is teszek.
Ha pihent a tészta, golyókat formázunk belõle. Az, hogy "nehéz vele bánni", nagyon enyhe kifejezés. A tészta maszatol, ragad, miegymást. De megéri a pepecs, mert a gombóc nagyon finom lesz.
A gombócokat gyöngyözõ vízben addig fõzzük, míg feljönnek a felszínre és forogni is elkezdenek.
Ettük már tehát levesbetétként, szalvétagombócként, krumpligombócként, és ma vacsorára túrógombócként fogom tálalni, tejföllel és xilittel,
Az összes energiaértéke:
1100, amit annyival kell osztani, ahány gombócunk lesz.
A tafelspitzben csak a húsra számolok kalóriát, ami esetünkben összesen 450.