T?r?smarni

2022-02-05

sponsored links

 Az urammal legels? k?z?s szak?csk?nyv?nk az 1985. ?vi OM?K-on vett Monspart ?va-Salamon Magda f?le F?zz?nk m?sk?ppen is c?m? remekm?, ami ?vekig nagyon j? szolg?latot tett nekem. Nem csak az?rt, mert kiszak?tja a haszn?l?j?t a p?rk?lt-r?ntotth?s-fas?rt szenth?roms?g b?v?let?b?l - mondjuk ?s m?g benne sem voltam, hiszen f?zni sem tudtam -, hanem, mert t?nyleg remekm? az?rt is, mert egyszer?en elk?sz?thet? ?telek egyszer? le?r?sait tartalmazza. Akkoriban mindent sz? szerint, mondhatni, bet? szerint hasznos?tottam bel?le, manaps?g m?r csak belelapozok, ha inspir?l?dni szeretn?k. 

?vekig egy pici lak?sban laktunk, ahol csak egy k?tlapos elektromos f?z?lapunk volt, ?gy s?tem?nyeket nem tudtam s?tni. Ebben a k?nyvben szerencs?re rengeteg ?dess?g is van, amit egyszer?en meg lehet csin?lni, pontosabban meg lehetett csin?lni az akkori abszol?t nem tud?sommal is ?s s?t? sem kell hozz?.

Az els?k egyike a t?r?smarni - az ?n agyamban t?r?s marni - volt, amit most is j? csin?lni, mert gyorsan elk?sz?l, ?s j? csin?lni az?rt is, mert k?nnyen ?t tudtam alak?tani olyann?, hogy a sz?nhidr?ttartalma annak megfelel? legyen, ahogyan nekem a megemelkedett v?rcukorszintem miatt t?pl?lkoznom kell.

Hozz?val?k:

  • 25 dkg t?r? 
  • 3 dkg olvasztott vaj
  • 3 dkg cukor helyett eritrit, vagy m?s ?des?t?szer
  • csipetnyi s?
  • 1 citrom reszelt h?ja (kezeletlen h?j? legyen mindenk?pp!)
  • 1 ev?kan?lnyi citroml?
  • 2 toj?s, sz?tv?lasztva
  • 8 dkg teljes ki?rl?s? t?nk?lyb?za dara (vagy "sima" gr?z, ha neked nem kell erre figyelned)
  • a s?t?shez m?g egy kev?s vaj
  • az ev?shez lekv?r
Az elk?sz?t?s:

A toj?sfeh?rj?kb?l az eritrittel kem?ny habot ver?nk.

A t?r?t egy kicsit ?tt?rj?k, j?l ?sszekeverj?k az olvasztott vajjal, a toj?ss?rg?kkal, a citromh?jjal ?s l?vel, hozz?adjuk a s?t ?s a dar?t, v?g?l a toj?shabot.

Egy serpeny?ben vajat forr?s?tunk, bele?ntj?k a massz?t ?s egyenletesen elter?tj?k, Sz?p pirosra s?tj?k, majd ?tford?tjuk (egy fed?, vagy egy nagym?ret? t?ny?r j?l j?het ehhez a m?velethez), a m?sok oldal?t is sz?p pirosra s?tj?k (esetleg p?toljuk a fels?zv?dott vajat, ha sz?ks?ges), azt?n egy (vagy kett?, ?n ?gy szoktam) fakan?l seg?ts?g?vel darabokra "cinc?ljuk", ?s m?g ?gy is ?tpir?tjuk.

Mi lekv?rral szoktuk enni (ez itt cukormentes barack), de persze nyers gy?m?lccsel, vagy komp?ttal is nagyon finom.







Folytats a blogon ... hogymegtudjuknezni.blogspot.com/2022/...

sponsored links

Keres?s