Sütõtökös szabdzsi

2010-10-28

sponsored links

Indiában a fõétkezés fontos részét alkotják a szabdzsik, a változatos zöldségfélékbõl készült sûrûbb, vagy éppen hígabb raguk neve. Ennek az ételnek most a legfõbb alkotóeleme a sütõtök, a burgonya egy kevés paradicsommal - de panirt (házisajtot) is hozzá tudnék még képzelni. Kevésbé szaftos változatot képzeltem el, ezért fedõ nélkül fõztem, hogy össesûrûsödjön és elpárologjon, így már szinte bádzsi  (szaft nélküli zöldséges ételt) lett.
Mivel a koleszterinszintemre vigyázni kell ghi helyett az indiai ételekbe kókuszolajat teszek. Ez egyébként cseppet sem idegen az indiai konyhától a nyugati területeken elõszeretettel használják, ghi helyett. Sõt még a makrobiotikusok kedvence a szezámolaj is helyett kap, elsõsörban a déli illetve a keleti konyhákba. Szóval ha nincs ghi otthon nem baj!

Sütõtökös szabdzsi



Hozzávalók: 1 kisebb sütõtök (kb.70-80 dkg), 4-5 nagyobb dara burgonya, 2 db paradicsom, kókuszolaj (vagy ghi), 1 kiskanál római kömény, fél kiskanál kurkuma, 1 kiskanál garam marsala, víz

A sütõtököt szeleteljük fel és a krumplival együtt tegyük sütõtálra. Forró sütõben, 35-40 perc alatt puhára sülnek. Ekkor hámozzuk le a héját és kockázzuk fel a sütõtököt és a burgonyát.
Kevés kókuszolajon (vagy tisztított vajon) pirítsuk meg a római köményt, adjuk hozzá a kurkumát, a garam maszalát, és máris adhatjuk hozzá a megtisztított zöldségeket. Dobjuk hozzá a feldarabolt paradicsomokat is. Öntsünk hozzá kevés vizet és 15 perc alatt pároljuk össze.


 További izgalmas köret-varriáció pedig az NLC-n vasható.

Folytats a blogon ... csatni.blogspot.com/2010/10/sutotokos...

sponsored links

Keres?s